Skoro jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Predseda výboru pre SIS Saloň: V tomto príbehu zohrala SIS svoju úlohu a OČTK musia vo veci konať
Zdielať na

Predseda výboru pre SIS Saloň: V tomto príbehu zohrala SIS svoju úlohu a OČTK musia vo veci konať

BRATISLAVA / Podľa oboch diskutujúcich sa nedá povedať kto je dobrý a kto nie. Zhodli sa aj v tom, že úniky informácií zo spisov sú neprípustné. Výhrady k informačným, ale aj bezpečnostným zložkám má aj prezidentka Zuzana Čaputová a problémy pripúšťa aj premiér Heger. Ako to vnímali v Analýzach Na hrane Lukáš Kyselica a predseda výboru pre SIS Marián Saloň?

Prezidentka vidí nedostatky

Dianie v bezpečnostných, ale aj informačných zložkách znepokojuje prezidentku Zuzanu Čaputovú natoľko, že sa tejto problematike venovala vo svojej Správe o stave republiky. Ešte v utorok (28. septembra) ju predniesla pred poslancami v Národnej rade. 

"Roky počúvame slová o potrebe vyriešiť kontrolu informačných služieb na Slovensku. Vyše desať rokov registrujem v odbornej, ale aj politickej verejnosti debatu o potrebe zmien v policajnej inšpekcii. Minimálne desať rokov sa hovorí aj o potrebe upraviť fungovanie prokuratúry na Slovensku, ktorá má prevládajúce prvky románskeho modelu, žiaľ, s rezíduami sovietskeho vzoru," poznamenala prezidentka vážne a dodala, že problém nie je žiadnou novinkou. 

"Analýzy, podklady k legislatívnym zmenám, konferencie na tieto témy sa tu konali opakovane. Tridsať rokov po Nežnej sa potkýname o tie isté deficity fungovania orgánov vymožiteľnosti práva a bezpečnostných zložiek. Toto je naša politická zodpovednosť. Tam má smerovať naša pozornosť, energia a naša práca. Roky absentujúcu ochotu k zásadným zmenám a reformám však ani pri najlepšej vôli nemôže nahradiť práca jednej komisie. Musíme sa vystríhať rizika, aby rýchle riešenia pripravené len na jednu, i keď výnimočnú situáciu, ju vo výsledku ešte nezhoršili," dodala v pléne. 

SIS funguje dobre, tvrdí Saloň

Podľa Lukáša Kyselicu (OĽaNO) sa nedá povčedať kto je dobrý a kto zlý. "Bezpečnostné zložky si robia svoju prácu a dochádza k ich stretu," vyjadril sa v relácii Analýzy Na hrane TV JOJ. Predseda výboru pre kontrolu SIS Marián Saloň tvrdí, že každý v tomto príbehu má svoje slovo. "Slovenská informačná služba si v tomto príbehu zohrala svoju úlohu a orgány činné v trestnom konaní, ktoré musia vo veci konať," povedal Marián Saloň v našej relácii.

Saloň zároveň tvrdil, že sa treba zamerať na to, prečo politické vyjadrenie k tejto téme vznikajú. "Hovoríme o faktoch, keď je vonku uznesenie o vznesení obvinenia a viete sa dočítať z čoho sú podozriví," vysvetľoval Saloň. Úniky informácií sú veľkým problémom aj podľa Lukáša Kyselicu (OĽaNO). 

S tvrdením prezidentky, že dve strany na seba mieria Kyselica súhlasil, ale pravda je len na jednej strane a tú podľa poslanca treba hľadať. "Treba povedať, že pani prezidentka má proti nám poslancom jednu výhodu, pretože je zákona prijímateľom týchto správ," uviedol Saloň s tým, že sa odvolal na stretnutie v podzemí SIS, ktoré sa konalo pred pár mesiacmi.

Zverejnené uznesenia sú podľa Kyselicu aj taktikou obhajcov. "Keď si obvinený zvolí obhajcu, tak automaticky má to uznesenie a keď chce taktizovať, tak to môže pustiť kľudne do médií," upozornil Kyselica s tým, že úniky sú takmer nezistiteľné. Kyselica priznal, že komentáre politikov k vyšetrovaniu sa mu nikdy nepáčili. "Pravda nikdy nebola úplná," doplnil. 

"Dnes sme v úplne inej situácii ako keď došlo k výmene riaditeľov," povedal Saloň na margo SIS. Dodal, že na výbore pre SIS sa politkárčiť nedá. Je totiž neverejný. "Pri oboch pánoch riaditeľoch môžem pvoedať, že debata bola vždy konštruktívna," poznamenal a dodal, že aj informovanosť poslancov na výbore je dostatočná v rámci možností. 

Súvisiace články

Najčítanejšie