Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Minister Milan Krajniak (Sme rodina) v Na hrane: Z SPP ste si urobili zlatú sliepku, obvinil exministra Richtera (Smer-SD)
Zdielať na

Minister Milan Krajniak (Sme rodina) v Na hrane: Z SPP ste si urobili zlatú sliepku, obvinil exministra Richtera (Smer-SD)

BRATISLAVA / Čakajú nás drahšie potraviny, energie, doprava, ale realitou sú už aj stavebné materiály. Má vláda plán, ako bojovať proti zdražovaniu? Hnutie Sme rodina Borisa Kollára sa v nejednom bode dostáva do sporu so zvyškom koalície. Ako dlho sa dá táto situácia vydržať? V relácii Na hrane TV JOJ sa týmto témam budú venovať minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) a exminister práce za Smer-SD Ján Richter.

Nekonečný covid-19 v domovoch sociálnych služieb

Slovensko sa zafarbuje podľa covid automatu, čo prináša isté obmedzenia. Nakazených deltou je veľa, pričom mnohí sa dostávajú do karantény. Je preto na mieste položiť i otázku či vláda očakáva, že časť ľudí zasiahne táto pandemická vlnu. Aké sú predpoklady?

Milan Krajniak verí, že tretia vlna horšia nebude a nebude sa ani zatvárať. "Lockdowny nebudú, je regionálny semafor a uvoľnenia sa budú pohybovať podľa neho,“ poznamenal Krajniak s tým, že najohrozenejší sú starší v domovoch sociálnych služieb. Minister za Sme rodina zdôraznil, že priebehy sú vďaka očkovaniu podstatne ľahšie.

"Ja som životný optimista,“ zareagoval exminister práce Ján Richter v zhode s ministrom. "Napriek tomu je treba rátať s tým, že nie každé sociálne zariadenie k tomu môže pristúpiť rovnako,“ povedal s tým, že zodpovednosť je o ľuďoch.

 "Práve teraz sme spustili proces,“ reagoval Krajniak na margo tretej dávky. Zhruba 50 % už o tretiu dávku vakcíny záujem prejavilo. "Urobili sme dostatok pre presviedčanie ľudí, ktorí to v domovoch videli,“ pokračoval ďalej.

Zdražovanie a chudoba

 Čísla Štatistického úradu SR jednoznačne dokazujú rast cien, analytici potvrdzujú, že hore pôjde prakticky všetko. Na problém upozorňujú aj analytici.

 Podľa Richtera sa v tejto téme nezhodnú. "Vláda nerobí nič,“ uviedol Ján Richter s tým, že tak to vyzerá navonok. Chlebové témy, akoby neboli priorita. "Áno, ja som presvedčený, že robí veľmi málo. Pán Sulík je typický liberál... trh všetko nevyrieši. V tejto chvíli rozmýšľa o deregulácii a nie v zmysle kompenzácii pre najslabších,“ začal argumentovať Richter.

Podľa Krajniaka je treba si povedať, prečo máme vyššie ceny. Spomenul Hornonitrianske bane, ale aj solárnych barónov z minulosti. "Ceny stúpli násobne kvôli pandémii,“ povedal s tým, že avizované stretnutie bude väčšie než len premiér Heger a minister hospodárstva Sulík. 

Návrhy Sme rodina na zlepšenie dopadov zdražovania plynu

  1. Zavedenie špeciálnej tarify pre odberateľov, ktorým hrozí najväčší nárast a energetická chudoba
  2. Vratky ako kompenzácia sumy
  3. Pri strate zamestnania si odloží splátky za energie podobne ako v prípade úverov

Radikálne zdražovanie Milan Krajniak odmietol. O desiatkach eur podľa neho vôbec nie je reč. "To nedopustíme,“ poznamenal minister práce a sociálnej veci. Od cien sa totiž podľa neho bude odvíjať kompenzácia. Riešenie má Sme rodina aj v prípade elektriny.

"Treba to vidieť v dvoch časových rovinách. Už je tu október a kompenzácie budú až od budúceho roku a pritom vykurovacia sezóna začína,“ povedal Richter, pričom upozornil, že zdražovať bude všetko. "Stav verejných financií je veľmi zlý a aj Brusel uvažuje, že sme najhorší v Európe,“ Richter pritom upozornil aj na absentujúci rozpočet ministra financií Igora Matoviča.

Zdanenie bánk si vie predstaviť nielen Ján Richter, ale aj Milan Krajniak. "U mňa banky alebo finančné inštitúcie kamaráta nenájdu,“ poznamenal. U Richtera ocenil, že predkladá reálne riešenia a on sa môže konkrétne vyjadriť.

Obaja sa zhodli na tom, že v koalícii je ťažké niečo presadiť. Podľa Krajniaka by bolo najlepšie použiť financie zo zisku SPP, ale vďaka vládam Smeru-SD by v prípade SPP by museli občania ešte doplácať a to 470 miliónovú sekeru. 6 miliónový zisk z minulého roka Krajniak ľuďom rád rozdá. "SPP bola vaša zlatá sliepka,“ zaútočil Krajniak smerom k Richterovi. 

Výhrady zo správy prezidentky

Na obrovské riziká upriamila pozornosť v parlamente aj prezidentka. "Chudoba zostáva silno ukotvená najmä medzi rodičmi samoživiteľmi a vo viacdetných rodinách. Viac než tretina rodín samoživiteľov žije pod hranicou chudoby a pri viacdetných rodinách toto číslo dosahuje takmer 40 percent. Najvyššiemu riziku chudoby sú vystavené deti a hrozí nám, že aj dosiahnuté vzdelanie prestane byť zárukou vymanenia sa zo sociálnych rizík,“ povedala v pléne NR SR.

"S pani prezidentkou súhlasím, ale nie je to tretina spoločnosti. Sú to samoživitelia. V prípade exekútorov im zostane o 100 eur viac,“ zareagoval s tým, že dostali aj jednorazový príspevok. "Práve tieto rodiny budú najviac ohrozené zdražovaním a preto by mali dostať kompenzácie,“ upozornil Krajniak a zahrnul do citlivej skupiny aj dôchodcov.

Podľa Richtera je ohrozená aj štvorčlenná rodina. "Za čo si človek dokáže kúpiť produkt a služby z priemerného príjmu? Aj Rumuni sú na tom lepšie ako my!“ rozohnil sa Richter s tým, že to je veľká výzva a hanba.

"Krajiny s ktorými sa my vieme porovnávať nemajú euro,“ poznamenal minister práce s tým, že ceny eura sú reálnejšie než kolísavý kurz. "Práve kvôli tomu sme chceli dávať jednorazový príspevok na každí dieťa. Ak ten otec pracuje,“ povedal s tým, že sa znova odvolal na exekučnú amnestiu. Za posledný rok podľa Krajniaka poberatelia dávky v hmotnej núdzi klesli.

Na hmotnú núdzu upozornil aj Hlas. Má sa dotknúť práve dôchodcov a týka sa odmietnutia dôchodkovej reformy. "Práve tí dostanú najvyššie trináste dôchodky a to až do výšky 300 eur,“ argumentoval Krajniak. Dôchodkovú reformu podľa neho treba preto, že matky s deťmi majú najnižšie dôchodky. "Toto chceme odstrániť,“ poznamenal s tým, že aktuálne čelí kritike, pretože jeho návrh je diskriminačný. Richter vymenoval, kto všetko je proti jeho dôchodovej reforme s tým, že ADH pôjde dole až o 30 eur. "Vy musíte reagovať na dobu, ktorá tu je,“ apeloval naňho Richter s tým,  že je podľa neho nevyhnutné reagovať na stav, ktorý tu je. "13-te dôchodky nespomínajte, lebo tie ste im vzali,“ zaútočil na Krajniaka. Ten sa bránil, že dôchodcom vyplatil 2,5 krát viac. Oprel sa aj o zrušenie doplatkov za lieky pre dôchodcov.

V súvislosti s diskrimináciou rodičovského bonusu poznamenal, že bezdetní ľudia majú omnoho vyššie odvody aj zásluhu. "Vždy sa budem tých matiek zastávať,“ poznamenal. „Zatiaľ ste pán minister nepresvedčili ani svojich partnerov,“ štipľavo poznamenal Richter. Krajniak reagoval, že v prípade 13-tych dôchodkov zavádzal Smer, ktorý tvrdil, že v rozpočte sú financie. 

Súvisiace články

Najčítanejšie