Polojasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Kollár (Spolu) a exminister Drucker (Dobrá voľba): OĽaNO na čele s Matovičom nemá budúcnosť
Zdielať na

Kollár (Spolu) a exminister Drucker (Dobrá voľba): OĽaNO na čele s Matovičom nemá budúcnosť

BRATISLAVA / Utorkoví hostia relácie Analýzy na hrane sú lídrami mimoparlamentných strán, pričom Miroslav Kollár sa stal predsedom strany Spolu len pred pár dňami. Tomáš Drucker viedol stranu Dobrá voľba už do volieb v roku 2020. Aktuálne sa obe strany preferenčne pohybujú okolo 1 percenta a ich budúcnosť je neistá. Ako plánujú zvrátiť svoj osud?

Miroslav Kollár je novým lídrom mimoparlamentnej strany Spolu, pričom voľbu vyhral vďaka odmietaniu spájania sa s Progresívnym Slovenskom. Druhým hosťom je stabilný líder Dobrej voľby Tomáš Drucker, ktorý odmietol spájanie sa s Hlasom Petra Pellegriniho.

Podľa aktuálneho prieskumu preferencií agentúry AKO má strana Spolu 0,8 % a Dobrá voľba 0,9 %. Má podľa lídrov ešte zmysel pokračovať? Politológ Jozef Lenč pre Noviny PLUS TV JOJ povedal, že strana Spolu je preferenčne irelevantná.

Má mimoparlamentná politika zmysel?

Zmysel to má pre Miroslava Kollára v tom, že uvažoval o tom, či má ešte politická kariéra zmysel. "Začali sme sa zaoberať sami sebou a nerobili sme politiku. Padli sme tam, kde sme," uviedol Kollár bez okolkov s tým, že priestor na rast podľa neho stále existuje. 

"Nikomu sa asi nepočúva dobre o nízkych preferenciách," povedal Drucker s tým, že oveľa horšie na tom je strana Za ľudí ako reprezentant stredopravej politiky. "Politika by mala byť obsahová. Bežíme po gréckej ceste," povedal Drucker s tým, že kríza sa netýka len spravodlivosti. "Treba presviedčať ľudí, že vieme o tom, čo rozprávame," dodal Drucker, ktorý trvá na uveriteľnosti. "Spoločnosť je dnes zradikalizovaná," povedal na margo nízkych preferencií, populizmu, ale aj vystupovaniu extrémistov v pléne. 

Ako sa žije mimo kamier a dennodennej pozornosti verejnosti?

Zrejme ťažko. "Pozrite sa, ja mám túto skúsenosť veľmi čerstvú," povedal na margo, že sa stal predsedom len pred pár dňami. "Za tých 9 dní sa nemôžem sťažovať na nedostatok mediálnej pozornosti," dodal. 

"Asi primerane tomu, ako už načrtol kolega Kollár. Sme mimoparlamentná, malá strana," poznamenal s tým, že politika koalície, ale aj opozície je povrchná. Napriek tomu sa líder snaží prinášať aktuálne témy. Tvrdí, že nezanedbáva ani sociálne témy ako nájomné byty, ale ani tie zdravotnícke. 

Financovanie

Vo voľbách v roku 2020 získala koalícia PS/Spolu 6,96% a Dobrá voľba 3,06%. Obe strany tak dostali príspevok zo štátneho rozpočtu. Strane Dobrá voľba vyplatil rezort financií  v roku 2020 1.023.572,55 eura.  Ako s týmito peniazmi naložili po vrátení pôžičiek?

Výraznou akciou viditeľnou na sociálnych sieťach je pečenie rekordných omeliet.  

Koalícia Progresívne Slovensko (PS) a Spolu dostala zatiaľ vyplatených 3 175 140,15 eura. „Strana Spolu dostala jednorazový príspevok za hlasy vo výške 1,09 milióna eur, ktorý použila na vrátenie pôžičiek, ktoré si od členov zobrala na financovanie volebnej kampane do NR SR 2020. Taktiež sme v rámci príspevku na činnosť dostali tento rok 68 516 eur, ktoré boli použité na fungovanie kancelárie strany, a to na mzdy päťčlennej kancelárie, nájom priestorov, nákup kancelárskeho vybavenia,“ vysvetlil pre TASR vtedajší hovorca strany Spolu Matej Bučko. Zároveň doplnil, že strana dostala po parlamentných voľbách dary v hodnote 42.000 eur.

Takýto príspevok však veľa politickej vody nenamúti. Ako strana funguje po finančnej stránke? "Sú tam tri sumy - jedna za hlasy, druhá za mandáty - tá sa nás netýka," povedal s tým, že ak sa volebné obdobie ukončí, skončia sa aj príspevky. Strana teraz vie žiť a fungovať z každoročného príspevku, ktorý je cca 240 tisíc ročne. Nie je to veľa, ale stačí to," uviedol Kollár. 

"Myslím, že pán Kollár to zhrnul. Prvá časť za volebný výsledok bola použitá na splatenie pôžičiek. S každoročnou tranžou sa snažíme narábať šetrne," poznamenal Drucker s tým, že väčšinu odkladajú na voľby. 

Podľa stanoviska ministerstva vnútra by sa po spojení PS a Spolu spätne nemohli peniaze prerozdeliť, strany by o ne prišli. Malo byť aj toto motiváciou prečo sa formálne nespájať?  "Skúsim trocha osvetliť tú situáciu. Juraj Hipš sa vzdal funkcie s tým, že chcel predložiť návrh na spojenie. Nešlo však o spojenie, ale zánik strany. Nasledovala časť o financiách," vysvetľoval s tým, že reálne hrozilo riziko s tým, že do PS by prešli bez peňazí. "Zrejme aj to bol dôvod, prečo sa delegáti rozhodli pre stranu Spolu," dodal.

Spolupráca

Stranu Spolu sme vnímali ako stranu so zelenými témami a snahami spájať sa s Progresívnym Slovenskom. Kam bude strana smerovať teraz, keď je jasné, že zo spájania nič nebude?  

O Miroslavovi Kollárovi je známe, že nie je žiadny ľavičiar. Ako má volič stranu s označením občianska demokracia vnímať? "My akceptujeme, že PS rámcuje PS ako ľavicovú stranu, čo je v poriadku a je to dôležité," poznamenal s tým, že Spolu sa definuje ako stredopravá strana. Na prvom rokovaní bol Kollár spolu s Hipšom práve s Tomášom Druckerom a spolupracuje aj s Ábelom Ravaszom na podpore menšín. 

Tomáš Drucker vzišiel zo sociálno-demokratického prostredia a bol nominantom strany Smer-SD. Podľa portálu Aktuality mu má momentálne radiť Rado Baťo a práve on sa vyjadril: "Ja si myslím, že to nedá ani Tomáš Drucker sám, a ani Spolu ….voľby budú najneskôr o dva a štvrť roka." 

Konflikty s expremiérom

"Pozrite k Radovi Baťovi treba povedať, že ja ho poznám od čias SDKÚ, evidoval som ho pri Ivete Radičovej, ale aj pri Andrejovi Kiskovi. Rado Baťo je človek, ktorý je aj známa osoba. Všetci príčetní ľudia, ktorí chcú robiť príčetnú politiku, tak s nimi debatovať treba," poznamenal na margo potrebných diskusií a to aj nad rámec osobnostných výhrad. 

"S Igorom Matovičom nie je problém mať konflikt. Považujem ho za nevyzretého a zákerného človeka," povedal Drucker na margo Igora Matoviča a jeho konfliktu s Radom Baťom. Na margo trestného oznámenia, ktoré Drucker podal na Matoviča  kvôli Sputniku bolo generálnou prokuratúrou odmietnuté. Drucker sa však nevzdáva a chce sa zastať ŠÚKL-u. "Považoval som jeho postup za nehorázny," pripustil s tým, že trestné oznámenie je ochotný podať znova. 

Kollár odišiel kvôli Igorovi Matovičovi z vládnej koalície a to pre manažment pandémie, pričom zodpovednosť bola na primátoroch a samosprávach. "Mŕtvych ľudí mohlo byť oveľa menej," uviedol Miro Kollár s tým, že príprava na druhú vlnu bola centrálne spackaná. Na margo spolupráce s OĽaNO povedal, že jedine ak by na jeho čele stál Eduard Heger. 

​Hľadajú sa partneri

Hľadá Dobrá voľba partnerov, ktorí by jej pomohli odraziť sa od 1 %?  "Poviem tak, že sa snažím, aby politika nebola iba o tej povrchnosti a dnes o tom, kto koho pošle do basy, ale aby mala konkrétny obsah," uviedol Drucker s tým, že je konzervatívnejší, veriaci a vie sa, že dlhé roky pracoval aj v prostredí SDKÚ.

Strana Smer-SD ho najala ako krízového manažéra, ktorý mal reformovať zdravotníctvo. "Sme proeurópski,"poznamenal s tým, že spoluprácu so Spolu nepoprel a priznal diskusiu aj v minulosti. "Za mňa hovorím, že chcem spájať stred ľudí, ktorí majú zmysel  pre službu," povedal na margo spájania so Spolu a s KDH. 

Obaja priznali diskusie o rôznych koalíciách, ale aj spoločných témach, ktoré by komunikovali spoločne. "Uchádzam sa o to, aby sme vytvárali koalície, ktoré budú základom ďalšej spolupráce," dodal Drucker.

Pán Drucker, Peter Pellegrini o spájaní sa s Dobrou voľbou povedal: "Táto téma je už za nami a už sa premrhal ten čas, kedy naše dve strany mohli komunikovať o nejakom spájaní. Pán Drucker sa viackrát mediálne vyjadril, že si nechce s nikým z Hlasu sadnúť za stôl, asi mu nevoniame.“ Nevonia Hlas-SD Tomášovi Druckerovi? Už dávnejšie sa vyjadril, že v strane Petra Pellegriniho preňho bol problém Erik Tomáš, ale aj Peter Žiga.  

"Ja nijakým spôsobom nekomunikujem ani s Petrom Pellegrinim, ani s inými ľuďmi zo strany Hlas," povedal, že k tejto téme je zbytočné sa vracať a bolo to skôr mediálne "nafúknuté". "Je to úplný nezmysel," povedal s tým, že debaty o spájaní nikdy neprebehli. "Hlas - sociálna demokracia je len iný názov, ale ľudia sú tí istí," povedal kriticky. "Ja do Smeru vstupovať nechcem," pokračoval ďalej, pričom konflikty podľa neho neboli ničím netradičným. 

Personálne obsadenie

Obe strany majú problém s tým, že sa personálne vyprázdňujú. Zo Spolu odišla Simona Petrík do Progresívneho Slovenska, ale aj Erik Baláž, ktorý dokonca opustil nielen stranu, ale aj politiku. 

"Politicky to strane neprinieslo nič," poznamenal Miroslav Kollár na margo zeleného smeru, ktorý nabralo Spolu pod vedením Juraja Hipša. Kollár poznamenal, že do strany vstúpili traja noví členovia a pracovať budú so zdravotníckymi, ale aj sociálnymi témami.

Druckera zase opustila Zuzana Dolinková, ale aj Branislav Becík. Obaja odišli do strany Hlas-SD Petra Pellegriniho. O Zuzane Dolinkovej Peter Pellegrini povedal: "Ja pani Dolinkovú nevnímam ako posilu od Tomáša Druckera. Vnímam ju ako človeka, ktorý má dostať šancu v reálnej skutočnej politickej strane, ktorá má reálnu šancu dostať sa do parlamentu. Tam, kde bola doteraz, tak jej šance na prejavenie boli mizivé,“ vládne v strane to, čo nazval kedysi Václav Havel ako „blbá nálada“?

Vtedy to exminister zdravotníctva a vnútra komentoval nasledovne: "Zuzana Dolinková nie je členkou strany Dobrá voľba od jesene minulého roku. Registrujem, že strana Petra Pellegriniho je vzhľadom na preferencie príťažlivá. Každý sa môže dobrovoľne rozhodnúť, akou cestou chce v živote kráčať. Strana Dobrá voľba odmietla spájanie so stranou Hlas. Je to jej rozhodnutie a ona musí vedieť, či je to pre ňu tá správna cesta."

Kľúčové témy: Jednoduché a zložité zároveň

"Poviem, že zdravotníctvo je jedna z najkĺúčovejších oblastí, ktorá dlhodobo trpí. Zuzana Dolinková sa rozhodla, že to skúsi s perspektívnejším partnerom. Držím jej palce. Po voľbách nám prišli noví ľudia a prišli práve aj po prvej vlne covidu," zdôraznil Drucker s tým, že mená nie sú až tak dôležité. Dôležité sú schopnosti a  témy. "Je dôležité ľudí presvedčiť, že sme spoľahliví," doplnil Drucker. 

Podľa Miroslava Kollára je hlavnou témou efektívny štát. "Po mojej skúseností je to o znížení kompetencií centrálnej vlády," poznamenal. "Tým, že som po odchode z vládnej koalície vstúpil do 0,5 % strany, tak to ukazuje, že som dosť veľký kamikadze," povedal na margo reforiem a oklieštenia právomoci centrálnej vlády. Bude Spolu poslednou stranou? "Verím tomu, pokiaľ nevznikne väčšie zoskupenie ako SDK 2," poznamenal Kollár. Bude taká široká koalície: "Asi to nebude to isté, čo to bolo,  lebo repliky nikdy nie sú dobré," uviedol s tým, že na počte strán nezáleží "pozrite sa na Budaja a predsa sa dočkal"

Súvisiace články

Najčítanejšie