Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Záborská sa pustila do konfliktu s pípežom Svedkov liehovových. Miro Žiak vracia tvrdý úder
Zdielať na

Záborská sa pustila do konfliktu s pípežom Svedkov liehovových. Miro Žiak vracia tvrdý úder

BRATISLAVA / Funkcia áno, ale robota nie? Tak vníma vyjadrenie splnomocnenkyne pre slobodu vierovyznania a náboženského presvedčenia Anny Záborskej (Kresťanská únia) poslanec za SaS Miroslav Žiak. Noviny PLUS poslankyňu požiadali o rozhovor, tá si však zvolila odpoveď formou statusu na sociálnej sieti.

Otázka interpretácie?

Podľa spplnomocnenkyne Záborskej sa v posledných dňoch objavili rôzne interpretácie slobody vierovyznania a presvedčenia a tiež úloh, ktoré má plniť splnomocnenkyňa vlády na ich ochranu.

"Pre pripomenutie odcitujem čl. 18 Všeobecnej deklarácie ľudských práv Článok 18: „Každý má právo na slobodu myslenia, svedomia a náboženstva; toto právo zahrňuje v sebe aj voľnosť zmeniť svoje náboženstvo alebo vieru, ako aj slobodu prejavovať svoje náboženstvo alebo vieru sám alebo spoločne s inými, či už verejne alebo súkromne, vyučovaním, vykonávaním náboženských úkonov, bohoslužbou a zachovávaním obradov,“ zverejnila poslankyňa na sociálnej sieti pričom priznala, že mantinely nie sú presné. 
Zdôraznila, že toto právo je skutočne široké a je dôležité pre každý demokratický právny štát. "Toto právo však v sebe nezahŕňa právo registrovať si svoju vlastnú cirkev, dostávať financovanie od štátu ani nič podobné. Nezáleží na tom, koľko ľudí sleduje stránku takejto „cirkvi“ na facebooku," zaútočila na Svedkov Liehovových, ktorých pípež Archnalej Gabrilej, vlastným menom stand-up komik Gabriel Žifčák, žiada o prijatie a pomoc pri registrácii svojej cirkvi. 

Kto rozhodne o tom, čo je pravá viera?

"Pre vieru resp. nevieru vo svete ľudia umierajú a spôsob ako im vzdať úctu je možno upustiť od zosmiešňovania viery. Akejkoľvek. Náboženstvo nemá byť predmetom zárobkového podnikateľského plánu, ale úprimnej snahy zmeniť k lepšiemu seba i svet okolo," poznamenala poslankyňa s tým, že sa v niekoľkých bodoch chce vyjadriť aj k tvrdeniam v médiách. 
"Nie je pravda, že som povedala o Svedkoch liehovovych, že sú "sodomisti“ a že s nimi nebudem komunikovať," napísala poslankyňa na sociálnej sieti a dodala, že s Gabrielom Žifčákom sa pozdravila po natáčaní jednej relácie a dokonca si podali ruky. 
Zároveň však tvrdí, že o osobnom stretnutí reč nebola. O to ju však požiadal Gabriel Žifčák v otvorenom liste, ktorý jej adresoval.
"S medializovaných vyhlásení p. Žifčáka vyplýva, že nikto mu nebráni v jeho aktivitách a jeho práva ako náboženstva nie sú porušované a preto ani nemôžu byť predmetom práce Splnomocnenkyne pre náboženskú slobodu. Osobne považujem hranicu medzi humorom a ľudským právom za dostatočne jasnú a preto sa k tejto záležitosti už nebudem vyjadrovať," dodala Záborská. 

Žiak to nenechá len tak

Príspevok na sociálnej sieti pobúril poslanca za liberálnu SaS Miroslava Žiaka a pre Noviny PLUS reagoval videom, ktoré do redakcie poslal z konferencie v Poľsku. Splnomocnenkyňa pre náboženskú slobodu a slobodu vierovyznania a náboženského presvedčenia Anna Záborská podľa Žiaka dehonestuje vieru 120 tisíc ľudí, ktorí podporujú Svedkov liehovových na sociálnych sieťach.

"Argumentuje tým, že nemá históriu a právny, ani morálny nárok na registráciu," zdôraznil Žiak s tým, že splnomocnenkyni pripomenul, že takáto cirkev sa dá bez problémov registrovať v susednom Česku, ale aj vo Švédsku, kde na to dokonca stačí len kolok za 36 eur. Viac sa dozviete vo videu:

Súvisiace články

Najčítanejšie