Jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Archnalej Gabrilej a Svedkovia Liehovovi pritvrdzujú: Prijme splnomocnenkyňa Záborská výzvu na televízny duel?
Zdielať na

Archnalej Gabrilej a Svedkovia Liehovovi pritvrdzujú: Prijme splnomocnenkyňa Záborská výzvu na televízny duel?

BRATISLAVA / Vstúpia do jedného ringu? Všetko sa to začalo menovaním Anny Záborskej (KÚ/OĽaNO) za splnomocnenkyňu vlády pre náboženskú slobodu. Následne sa na ňu otvoreným listom obrátil stand-up komik Gabriel Žifčák aka Archnalej Gabrilej cirkvi Svedkov Liehovových. Splnomocnenkyni Záborskej posiela zaujímavý výzvu. Prijme ju?

Archnalej Gabrilej pípež Svedkov Liehovových zareagoval na ostrý status splnomocnenkyne vlády pre slobodu vierovyznania Anny Záborskej. Tá na zatiaľ neregistrovanú cirkev tvrdo zaútočila. 

Ako prvý na jej útok na sociálnej sieti reagoval poslanec Miroslav Žiak (SaS). Pre Noviny PLUS TV JOJ sa vyjadril, že splpnomocnenkyňa vlády si podľa jeho názoru neplní svoje povinnosti, ktoré z jej novozískanej funkcie vychádzajú. 

Je to ako za komunizmu, reaguje Archnalej Gabrilej

S názorom splnomocnenkyne a poslankyne Anny Záborskej nesúhlasí ani pípež Svedkov Liehovových. Pre Noviny PLUS TV JOJ sa vyjadril, že dôležité je pozametať si pred vlastným prahom a neinterpretovať si pravidlá tak, ako nám to vyhovuje. 

„V prvej časti, kde pani Záborská cituje ústavu, konkrétne v časti o slobode vierovyznania tvrdí, že toto právo neznamená, že každý si môže zaregistrovať cirkev. Práve to, to však znamená,"  uviedol pípež Gabrilej, ktorý vysvetlenia splnomocnenkyne Záborskej prirovnal k totalitnému režimu. 

"V opačnom prípade sme tu ako za komunizmu, kedy sme si všetci rovní, ale niektorí sú rovnejší," dodal s tým, že s takýmto prístupom by mali právo na slobodu len zaregistrovené cirkvi. "Toto ma však neprekvapuje, pretože pani Záborská si ako kresťanka vykladá ústavu rovnako, ako to robia kresťania s bibliou,“ pokračoval Archnalej Gabrilej a priznal, že v určitom smere s pani Záborskou aj súhlasí.

„Pani Záborská píše, že náboženstvo nemá byť zámerom podnikania a získania peňazí. S tým plne súhlasím," uviedol Gabrilej s tým, že tak na mieste je si položiť niekoľko otázok. "Chcel by som sa, ale opýtať prečo je Vatikánska banka najbohatšou bankou sveta a disponuje najväčším kapitálom. Zároveň by som sa chcel spýtať na kauzu, ktorú v knihe odhalil biskup Bezák a týkala toho, ako pán Sokol hospodáril s cirkevnými peniazmi," uviedol Archnalej Žifčák s tým, že by stálo za to sa celkovo pozrieť na to, akými finančnými obnosmi disponuje rímskokatolícka cirkev. "Plne súhlasím, že viera by nemala slúžiť na obohatenia a teda si myslím, že by bolo veľmi dobré si najprv zamiesť pred vlastným prahom,“ odkázal stále čerstvej splnomocnenkyni pre náboženskú slobodu. 

Práva utláčané sú, pani Záborská

 Žifčák uviedol aj to, že tvrdenia o právach neobstoja. "Keď sa pozrieme ako je postavený zákon, že registrovať cirkev tu je takmer nemožné. Nie sú utláčané moje práva, ale sú utláčané práva všetkých, ktorí veria v niečo iné, než sú už registrované cirkvi,"  argumentoval s tým, že pani Záborská sa síce rozhodla im nepomôcť, ale to pre Svedkov Liehovových nič nemení.

 "Nezmanemená to,  že my nesplníme všetko potrebné k registrácii cirkvi. Vyzbierame podpisy, splníme všetky právne náležitosti a odovzdáme všetko na ministerstve kultúry. My sme ju ako splnomocnenkyňu požiadali o pomoc, ale neznamená to, že to nezvládneme aj bez nej," dodal stand-up komik Žifčák. 

Je rozdiel karikovať a šíriť vieru s humorom

Źifčk pre Noviny PLUS TV JOJ netajil ani to, že s obvineniami splnomocnenkyne Záborskej má problém. "Pani Záborská o nás stále hovorí ako o humore, ale ja by som tu rád opäť zdôraznil, opakoval som to už niekoľkokrát, že my nie sme recesistická cirkev," bránil sa Gabrilej, ktorý trvá na tom, že svoje učenie nemyslia Svedkovia Liehovovi ako formu zábavy. 

"Všetko myslíme úplne vážne a jediné čo robíme je, že šírime učenie našej cirkvi recesisticky a teda s humorom," dodal s tým, že to však neznamená, že by niekoho karikovali a zosmiešňovali. "Všetko myslíme vážne a šírime našu vieru s humorom," dodal s tým, porúča ducha pani Záborskej do rúk poslanca Žiaka, pretože ako cirkev nemôžu podať návrh na odvolanie splnomocnekyne Záborskej, ale všetko potrebné urobí strana SaS. Na záver doplnil zaujímavú výzvu:

"S pani Záborskou by som sa rád stretol tvárou v tvár v televíznej debate. Dúfam, že moju výzvu prijme," uzavrel Gabriel Žifčak aka Archnalej Gabrilej. 

 

Súvisiace články

Najčítanejšie