Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Samotestovanie funguje veľmi dobre, tvrdí minister Gröhling. Niektoré školy to tak nevidia
Zdielať na

Samotestovanie funguje veľmi dobre, tvrdí minister Gröhling. Niektoré školy to tak nevidia

Riaditelia tvrdia, že rodičia a študenti výsledky samotestov nenahlasujú dôsledne

Ešte na začiatku školského roka mal dostať každý žiak so záujmom testovať sa 25 kusov samotestov. Pre ich nedostatok mnohé školy rozdelili žiakom len po 5 kusov. Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) najnovšie tvrdí, že s testami už problémy nie sú a všetky školy ich majú. "Druhú vlnu zavážania testov dostali úplne všetky školy, testy si mohli rodičia doobjednať,“ povedal pred dnešným rokovaním vlády.

Riaditelia škôl: Problém je ich dostupnosť aj dobrovoľnosť

Riaditeľka Spojenej školy internátnej na Hrdličkovej ulici v Bratislave Božena Villinová má však inú skúsenosť. Ak rodičia žiadajú testy, na škole ich nemá. Musí cestovať cez celú Bratislavu do inej mestskej časti. "Funguje to tak, že ak nahlásim záujem, okresný úrad mi dá vedieť, kedy si môžem pre testy prísť do skladu vo Vajnoroch a vždy nám pridelia len niekoľko kusov,“ opisuje Villinová.

Viacerí riaditelia škôl vidia problém aj v tom, že o samotestovaní žiakov nemajú presný prehľad. Nie všetci rodičia nahlasujú, že dieťa otestovali. "Na našej škole máme veľmi slabú spätnú väzbu od rodičov,“ hovorí riaditeľka Villinová. Napríklad na Gymnáziu vo Vrábľoch sú aj takí študenti, ktorí sa na samotesty prihlásili, testy si prevzali, no nič nenahlásili. "Máme aj takých študentov, ktorí sa napriek tomu, že testy chceli, ešte ani raz neotestovali. Ďalší to zase nenahlásia,“ hovorí riaditeľka Gymnázia Vráble Beáta Havettová. Podľa nej by kompetentné orgány mali zvážiť, aby bolo samotestovanie povinné. "Ak je niečo dobrovoľné, tak to častokrát dopadne tak, že to študenti nerobia. A je to tak aj so samotestovaním.“ 

Ministerstvo školstva na otázku Novín Plus, či nezvážia povinné samotestovanie, reagovalo, že školská dochádzka nie je negatívnym testom podmienená, a preto sú aj samotesty len dobrovoľné. Ďalej uviedlo, že distribuujú 5 kusov samotestov na žiaka, ktorého rodič prejavil záujem. Robia to prostredníctvom okresných úradov v sídle kraja, doteraz takto odovzdali 4,5 milióna samotestov a pokračujú s ďalším miliónom.

Momentálnu situáciu na základných a stredných školách hodnotí minister školstva ako veľmi priaznivú. Prezenčne sa vzdeláva 95,8 percenta žiakov. "Som veľmi rád, že máme takéto dobré číslo. Je to spôsobené aj tým, že sa podarilo znížiť karanténu z desiatich dní na päť, kedy žiaci môžu ísť na PCR testy, máme avízo, že sa žiaci na siedmy deň vracajú do škôl, preto tie čísla držíme v nízkych fázach. Všetky školy sú otvorené, a to vo všetkých fázach, aj v čiernej,“ hovorí. Za uplynulý týždeň sa na školách urobilo viac ako 260-tisíc antigénových testov, v rámci nich je pozitivita 0,38 percenta. Pozitívnych je okolo 550 pedagógov a približne 2-tisíc detí.

Tretia dávka pre učiteľov

"Momentálne diskutujeme intenzívne s ministrom zdravotníctva ohľadom opatrení aj ako bude fungovať v budúcnosti overovanie pozitivity v rámci samotestov, ako sa bude testovať a hovoríme aj o pridaní tretej dávky vakcíny pre učiteľov, aby mohla byť pre nich prioritne,“ vyhlásil minister Gröhling. Potvrdil, že s hlavným hygienikom diskutujú aj o individuálnej karanténe žiakov. Do úvahy prichádza niekoľko možností – či bude individuálna karanténa len v okresoch s vysokým podielom zaočkovanosti alebo bude platiť len pre žiakov do 12 rokov. Dohodnúť by sa mali na budúci týždeň.

Súvisiace články

Najčítanejšie