Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Snaží sa Viktor Orbán skúpiť Slovensko? Rezort zahraničia situáciu sleduje, Fico zvoláva ďalšiu schôdzu
Zdielať na

Snaží sa Viktor Orbán skúpiť Slovensko? Rezort zahraničia situáciu sleduje, Fico zvoláva ďalšiu schôdzu

BRATISLAVA / Kúpia si nás celých? Témou posledných dní sa stala skutočnosť, že Maďarsko začalo nakupovať na území Slovenska nielen pôdu, ale aj nehnuteľnosti. Zároveň investuje na juhu Slovenska nemalé finančné prostriedky a to všetko bez vedomia našej vlády. Situácia je natoľko vážna, že s ministrom zahraničných vecí Maďarska sa stretol Ivan Korčok.

Akékoľvek programy a udalosti, ktoré chce Maďarsko realizovať na Slovensku a majú presah na Slovensko, by mali byť vopred skonzultované a schválené Slovenskou republikou. Na tlačovej konferencii to povedal minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nom. SaS). A to potom, čo sa stretol so svojím rezortným kolegom z Maďarska Pétrom Szijjartóom.

„Pre dobré vzťahy je nevyhnutná dobrá informovanosť. Je v záujme našich dobrých vzťahoch, aby sme sa o niektorých krokoch maďarskej strany nedozvedali z médií,“ povedal Korčok. Spomenul napríklad nákupy budov Maďarskom v Košiciach či špeciálny maďarský fond, ktorý má nakupovať pôdu v krajinách strednej Európy. „Nechceme sa vzájomne prekvapovať. Chceme pravidlá, ktoré, keď sa nastavia, vzťahy oboch krajín sa posunú ešte ďalej,“ povedal šéf slovenskej diplomacie.

Obaja politici sa zhodli, že na úrovni ministrov sa budú stretávať dvakrát ročne. Nemajú to byť náhodné, ale pravidelné stretnutia. Vyplývať majú aj z bilaterálnej Zmluvy o dobrom susedstve a priateľskej spolupráci, ktorá bola uzatvorená ešte v roku 1995.

Ako celú situáciu vníma štátny tajomník Martin Klus (SaS)? Dozviete sa vo video rozhovore:

Smer-SD zvoláva mimoriadnu schôdzu

Strana Smer – sociálna demokracia (Smer-SD) podá v piatok 8. októbra návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze Národnej rady SR (NR SR). Dôvodom je, že Maďarsko skupuje na Slovensku nehnuteľnosti a môže chystať aj nákup slovenských pozemkov. Na dnešnej tlačovej konferencii to povedal predseda strany Smer – sociálna demokracia (Smer-SD) Robert Fico.

Maďarský premiér Viktor Orbán podľa Fica chápe, že na Slovensku je bezvládie a môže tu realizovať svoje plány. Viniť z toho je podľa neho potrebné Eduarda Hegera (OĽaNO) a jeho vládu. Expremiér dodal, že sa na to nechce pozerať a preto podáva návrh na zvolanie schôdze NR SR.  

Vláda iniciuje zákon

Rezort diplomacie inicioval v súčinnosti s príslušnými ministerstvami návrhy legislatívnych zmien, ktoré sa týkajú nadobúdania vlastníckeho práva k nehnuteľnostiam cudzími štátmi. Šéf slovenskej diplomacie Ivan Korčok (nom. SaS) to povedal po stretnutí s Jánom Mrvom, predsedom Úradu geodézie, kartografie a katastra SR. V tlačovej správe o tom informoval komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR (MZVEZ SR).

„Oceňujem, že Ján Mrva vydá v najbližších dňoch pokyn pre katastrálne úrady v celej SR, aby od 15. októbra informovali príslušné štátne orgány vrátane rezortu diplomacie, že konajú o vklade vlastníckeho práva ktoréhokoľvek cudzieho štátu k akejkoľvek nehnuteľnosti na území SR,“ povedal Korčok. Ten na nadobúdanie vlastníctva poľnohospodárskej pôdy a nehnuteľností v utorok 5. októbra upozornil aj maďarského ministra zahraničia Pétra Szijjartóa.

Súvisiace články

Najčítanejšie