Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Sulík avizoval šetrenie zrušením úradov práce. To, čo mu odkázal Krajniak určite nečakal
Zdielať na

Sulík avizoval šetrenie zrušením úradov práce. To, čo mu odkázal Krajniak určite nečakal

BRATISLAVA / Ďalší konflikt v koalícii? Minister hospodárstva Richard Sulík predstavil odvážny nápad - zrušiť úrady práce. Dôvod? Nevyhnutné šetrenie. Už niekoľko dní totiž členovia vlády trávia debatami o štátnom rozpočte. Igor Matovič pritom "perie len tak ľahko nepustí".

Minister hospodárstva za SaS Richard Sulík prišiel s "odvážnym nápadom", ktorý by podľa neho vláde dokázal ušetriť dáke to euro. Navrhol, že si vie predstaviť zrušenie Úradov práce a to s argumentom, že štát nie je povinný ľuďom prácu zháňať, keďže existuje webový portál, ktorý pracovné ponuky zverejňuje.

Za zbytočné označil aj úvahy, či za takýmto účelom nevytvoriť štátny register pracovných miest. Ministra hospodárstva v jeho úvahe neobmäkčili ani otázky ohľadom marginalizovyných komunít, ale aj miest na Slovensku, kde obyvatelia nemajú prístup k internetu. "Máme povinnú školskú dochádzku a každý vie čítať a písať," poznamenal minister hospodárstva za SaS. 

Na ďalšiu otázku, či minister hospodárstva nelezie do kapusty ministrovi práce Milanovi Krajniakovi, reagoval Richard Sulík nasledovne: "Vidím, že vám unikla pointa toho, čo je príklad. Vy zjavne nechcete pochopiť, čo je príklad. Ja som uviedol jeden príklad. Ja vám nehovorím o veci, ktorú tu už dva týždne rozoberáme so všetkými zúčastnenými, ale uvádzam vám príklad. Chcem veriť, že viete, čo je pointa príkladu."

Ďalšie takéto odvážne príklady Sulík zverejniť odmietol a to, že odhalil pred novinármi tento jeden, označil za chybu. "Nebudem túto chybu opakovať," dodal Richard Sulík. Na úrovni rezortu hospodárstva, ktorého je ministrom, si ďalšie šetrenie predstaviť nevie. 

Krajniak vracia úder

Odvážny nápad sa nestretol s pochopením ministra práce sociálnych vecí a rodiny Milana Krajniaka (Sme rodina). "Ak minister hospodárstva Richard Sulík navrhuje zrušenie úradov práce, potom sa nám lepším krokom zdá byť zrušenie ministerstva hospodárstva," zareagoval minister na sociálnej sieti a zašiel ešte ďalej, čím chcel zrejme dať najavo zbytočnosť celého Sulíkovho rezortu.
"Riadenie energetiky môže prebrať ministerstvo financií, výstavu Expo v Dubaji môže zabezpečovať ministerstvo dopravy, ktoré má na starosti cestovný ruch. Okrem toho pripomíname, že úrady práce vyplatili podnikateľom viac ako 2,5 mld. EUR napriek tomu, že podpora podnikania patrí pod ministerstvo hospodárstva. Navyše sme pomáhali aj ďalšiemu rezortu SaS, vyplácali sme pomoc pre materské školy a základné umelecké školy," pokračoval Krajniak ďalej s tým, že humor ministra hospodárstva neocenil.
"Vôbec nepovažujeme za vtipné, keď niekto dehonestuje prácu zamestnancov štátu, ktorí počas pandémie najlepšie zvládali vyplácanie pomoci ľuďom aj podnikateľom a teraz im niekto odkazuje, že sú nadbytoční," uzavrel tému Milan Krajniak. 

Najčítanejšie