Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Komentár Arpáda Soltésza: Mikulec dláždi cestu k Ficovej diktatúre
Zdielať na

Komentár Arpáda Soltésza: Mikulec dláždi cestu k Ficovej diktatúre

Zdroj: fotosita

Minister vnútra dostal od parlamentu zákonnú právomoc zatočiť s policajnými funkcionármi alebo štátnymi úradníkmi, ktorí mu nebudú po chuti. Nemusí ani zdôvodňovať, prečo sa mu nepáčia, takže reálne by stačilo, aj keby ich len tak normálne ľudsky nemal rád. Neskrývaným dôvodom zmeny je, že podľa súčasnej vládnej garnitúry sú v systéme zabetónovaní naši ľudia, ktorí nie sú jej ľudia. Peter Pellegrini formálne protestuje, no keby mali spolu s Robertom Ficom súčasnú koalíciu na svojej výplatnej listine, sotva by jej zadávali iné úlohy.

Fico s Pellegrinim na tejto zmene nemajú čo stratiť. Koalícia za nich urobí špinavú robotu a až sa vrátia k moci, silnejší ako pred svojím pádom, budú môcť okamžite začať s čistkami a odplatou, bez toho, aby museli čokoľvek pretláčať v parlamente alebo vysvetľovať verejnosti.

Roman Mikulec môže našich ľudí na chvíľu poslať vyberať pokuty za parkovanie, čo pre nich bude znamenať chvíľkové nepohodlie. No zástupy géniov, ktorí by do najbližších volieb kompletne zreformovali systém a vygenerovali presvedčivé výsledky, jednoducho nemá. Na uvoľnené miesta nastrká zúfalé existencie, pre ktoré by to bol za normálnych okolností nedosiahnuteľný kariérny sen a sú dosť hlúpe na to, aby si šli užiť posledné dobré dva roky svojich životov. Chvíľu budú násobiť chaos, ktorý, hoci je na historických maximách, stále má solídny rastový potenciál. To sa nevyhnutne premietne aj vo volebnom výsledku. Čím neskôr budú voľby, tým citeľnejšie.

Pokojne môžeme opomenúť, že súčasná vláda sľubovala vyššiu transparentnosť a odbornosť pri obsadzovaní pozícií v štátnej a verejnej správe. Nedokázala by sľub splniť, ani keby naozaj chcela. Ani porevolučná generácia insitných politikov nebola tak zúfalo nepripravená vládnuť, ako predstavitelia terajšej koalície. Stačí si všimnúť, že je október, štát je na pokraji bankrotu a k budúcoročnému rozpočtu máme zatiaľ k dispozícii len vtipné video, ktoré postol na svoj facebookový profil Igor Matovič: „Neni sú peňáze, neni sú peňáze... no neni sú!“

V budúcich voľbách si bude krajina vyberať medzi úplne neschopnými a schopnými všetkého. Je dané podstatou výberu, že zvíťazia tí druhí, otvorenou otázkou zostáva, ako presvedčivo. Neprekvapilo by, keby volič, ktorý by si rád vybral príčetných demokratických politikov, neodovzdal hlas nikomu, kto taký nie je a zostal by doma. Potom by možno Hlas a Smer ani nepotrebovali koaličného partnera, ale keby predsa, Boris Kollár a Milan Mazurek budú poruke.

Čaro budúcnosti spočíva v jej nepredvídateľnosti, no ak sa nestane niečo nepredvídateľne dramatické, po najbližších voľbách tu bude vládnuť stará dobrá kleptokracia, na ktorú sme zvyknutí od vzniku republiky. A Robert Fico nepripustí, aby sa ešte niekedy v živote musel báť o svoju budúcnosť a slobodu. V podstate nemusí nič vymýšľať, zavedie u nás mierne upravený ruský systém neliberálnej demokracie, aký už dlhodobo funguje v Maďarsku. Rozdiel bude v tom, že Viktor Orbán mal dosť času, aby svoje žaby varil pomaly a bezbolestne. Fico bude musieť postupovať rýchle, agresívne a efektívne.

Konsolidácia bude špinavá a škaredá, ale vcelku jednoduchá. Stačí umlčať médiá, zlikvidovať nepohodlné mimovládky a znova spacifikovať políciu a justíciu. Pár ľudí si vymení miesta v kolúznej väzbe a do dvoch mesiacov tu bude také ticho, aké bývalo do roku 1989. Mladším ľuďom sa to môže javiť ako dystopická scifi, ale každý, kto bol dosť starý, aby z vlastnej vôle štrngal kľúčmi na novembrových námestiach, presne vie, ako jednoducho a dobre to funguje.

V tomto okamihu ťažko hľadať niečo, čo by tomuto vývoju ešte dokázalo zabrániť. Súčasná vládna bezmoc však prakticky v každý pracovný deň dokáže prísť aspoň s jedným nápadom, ktorý mu dláždi cestu.

Súvisiace články

Najčítanejšie