Zatiahnuté
10°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Doma si ich berie parlament do úst, ten Európsky si ich chce vypočuť: Podcast Sexuálna výchova kritizuje Záborskú
Zdielať na

Doma si ich berie parlament do úst, ten Európsky si ich chce vypočuť: Podcast Sexuálna výchova kritizuje Záborskú

BRATISLAVA / Splnomocnenkyňu vlády a poslankyňu Annu Záborskú prirovnali k Dolores Umbridge z obľúbenej knihy Harry Potter. Zatiaľ čo doma je sexuálna výchova tabu, podcast, ktorý hovorí o sexe a jeho bezpečnosti bez šrupúľ ide do Európskeho parlamentu.

Zatiaľ čo u nás je sexuálne výchova interpretovaná ako "detské porno" a na školách ešte stále nie je pevnou súčasťou osnou, v online priestore sa mu darí. O stieranie tabu sa postaral aj populárny podcast Sexuálna výchova za ktorým sú dve mladé ženy. 

Anna Dolores Umbridgeová, rodená Záborská

Za podcastom Sexuálna výchova sa ukrývajú dve "sexpertky" Miška a Vala. Na svojom oficiálnom profile na sociálnej sieti zverejnili príspevok z letiska.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Sexuálna výchova (@sexualnavychova)

"Aj my sme už unavené z toho, čo sa u nás zasa deje. Že sa ženské telo opäť stáva politickým nástrojom. Že sa k ženskému telu zasa vyjadrujú prevažne muži a Anna Dolores Umbridgeová, rodená Záborská," napísala dvojica pod príspevku. 

"Namiesto diskusie a riešení, ako ženám pomôcť, ako mladých ľudí vzdelávať a pripraviť ich na sexuálny život, cúvame. A tvárime sa, že sex majú stále až po svadbe. Že o sexe netreba rozprávať. A že o ňom netreba nič vedieť," dodali mladé ženy, ktoré sa venujú každej téme, ktorá súvisí so sexuálnym životom heterpsexuálov, ale aj homosexuálov. Podcast sa pritom fixuje na potešenie, ale aj bezpečnosť a zodpovednosť. 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Sexuálna výchova (@sexualnavychova)

Na letisko ich priviedlo pozvanie Európskeho parlamentu, ktorý organizuje diskusiu o dôležitosti sexuálnej výchovy. 

Čo ich hnevu predchádzalo?

Za nespokojnosťou dvoch mladých žien sa ukrývajú snahy Anny Záborskej, ktorá každých šesť mesiacov predkladá návrh zákona, ktorý ma ženám šťažiť prístup k interrupciám. Prieskum občianskeho združenia možnosť voľby pritom ukázal, že interrupcie na Slovensku nie sú tak prístupné, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať. 

Výsledky prieskumu prekvapili aj predsedníčku výboru pre zdravotníctvo Janu Bittó Cigánikovú (SaS), ktorá sa pre Noviny PLUS TV JOJ vyjadrila, že na vedenie rezortu bude apelovať, aby sa situácia okamžite napravila. To, že dostupnosť umelého prerušenia tehotenstva je v niektorých regiónoch problematická priznal aj šéf rezortu zdravotníctva Vladimír Lengvarský. "Nemôžeme ovplyvniť výhradu vo svedomí," poznamenal s tým, že zabezpečiť náhradu je otázka, ktorá v tejto chvíli je nadrámec toho, o čom je zákon. 

Ďalším výsmechom do tváre žien bola v parlamente skutočnosť, že poslanci neschválili prítomnosť rodiča pri dieťati v nemocnici. Proti sa zákonu sa postavil aj minister Lengvarský a to s argumentom, že cca 20 % nemocníc na to nemá technické podmienky. Zároveň však prisľúbil zmenu. 

Za poslankyňu Vladimíru Marcinkovú, ktorá bola predkladateľkou tohto zákona sa postavila aj Bittó Cigániková (SaS). 

"Kolegyne a kolegovia z OĽaNO odmietli posunúť do druhého čítania návrh zákona, ktorý by zaručoval rodičom byť pri dieťati v nemocnici. Za to včera výrazná väčšina hlasovala za zákon, ktorý sťaží prístup k legálnym interrupciám," napísala predsedníčka zdravotníckeho výboru na sociálnej sieti. 

Rozčarovanie neskrývala ani Marcinková, ktorá nedávno vstúpila do poslaneckého klubu SaS. Na sociálnej sieti afrgumentovala tým, že rodič predsa nie je návšteva. 

"Rodič je najbližším spojencom lekárov, pretože svoje dieťa pozná najlepšie. Prítomnosť mamy, otca alebo inej blízkej osoby, ktorá dieťa podporuje počas dlhej hospitalizácie, je v nevyhnutná," argumentovala poslankyňa a exčlenka poslaneckého klubu a strany Za ľudí. 

Súvisiace články

Najčítanejšie