Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Na hrane s Tomášom a Pčolinským: Prieskum ukázal šokujúce výsledky. Komu občania neveria vôbec a komu najviac?
Zdielať na

Na hrane s Tomášom a Pčolinským: Prieskum ukázal šokujúce výsledky. Komu občania neveria vôbec a komu najviac?

BRATISLAVA / Vo väzbe už nie sú ani Čurillovci, ani Vladimír Pčolinský. Upokojuje sa situácia v bezpečnostných zložkách skutočne, alebo len naoko? Komu v tomto konflikte veria občania, odhalil exkluzívny prieskum pre reláciu Na hrane TV JOJ od spoločnosti AKO. K aktuálnym témam však patria aj drahšie potraviny, energie, doprava a stavebné materiály. Má vláda plán ako bojovať proti zdražovaniu a dá sa vydržať v neustálych konfliktoch, ktorých súčasťou je často hnutie Sme rodina? Za hnutie Borisa Kollára odpovie predseda poslaneckého klubu Peter Pčolinský, ale aj nezaradený poslanec Erik Tomáš (Hlas-SD).

Sme rodina budí v ostatnom čase skôr dojem opozície, než súčasti koalície. Cíti sa ešte Kollárovo hnutie ako pevná časť vlády Eduarda Hegera?

"Myslím si, že Sme rodina už veľa krát naznačila, že ak sa stane niečo vážne, tak zváži odchod. Vždy sa to povie, ale napokon to vyzerá inak," zhodnotil Erik Tomáš z Hlasu. 

"Ja si myslím, že táto diskusia nebude kamarátska," povedal Pčolinský s tým, že s Hlasom majú na mnoho tém odlišný názor.

"Hlas podobný hlasu sme tu už mali. Nie sme podobní strane Hlas. Sme súčasťou koalície, ale niekoľkokrát sme opakovali, že pokiaľ nám koaliční poslanci budú blokovať veci z programového vyhlásenia vlády, tak nemá zmysel zostávať," zareagoval Pčolinský.

Situácia v bezpečnostných zložkách je podľa Petra Pčolinského neprehľadná a priznal, že sa v nej stráca aj ako člen brannobezpečnostného výboru. "Je v tom taký chaos, že sa ani nečuduje, že  toho majú ľudia plné zuby," doplnil poslanec Sme rodina.

"Ja veľmi nesúhlasím s termínom vojna v polícii," povedal Erik Tomáš s tým, že pochybností sa však vyrojilo mnoho a viedli až k zatýkaniu vyšetrovateľov. Pravda je, že vyšetrovatelia boli zbavení väzobného stíhania, pretože súd ich stíhanie označil za nedôvodné. 

Šokujúce výsledky prieskumu

Ľudia však neveria, že z konfliktu v polícii bude očista spoločnosti. Myslí si to až 17,5 %. 43,5 % si myslí, že všetko zostane postarom. Optimisticky sa tak na očistu pozerá približne každý piaty občan. 

"Je to dôkaz toho, čo tu vidíme rok a pol," poznamenal Pčolinský s tým, že skepticizmus občanov ho neprekvapuje. Akcentoval dôležitosť návratu dôvery smerom k bezpečnostným zložkám. 

"Ja si myslím, že to len potvrdzuje trendy, ktoré sa udávajú aj v politickom živote," doplnil Erik Tomáš  s tým, že zodpovední by si mali položiť otázku či sú správnymi ľuďmi na svojom mieste. Mali by to podľa Tomáša brať ako svoje vysvedčenie. "Musí platiť padni komu padni," tvrdil Tomáš s tým, že ako vzor zákonnosti uviedol prokurátora Maroša Žilinku. 

Komu veria občania najviac?

Napriek opozičnej kritike dôverujú občania najviac policajnej NAKA Verí jej až 21 % ľudí. Generálnej prokuratúre menej než polovica.

"Chcem upozorniť na nedôveru," poznamenal Tomáš s tým, že aj to je vysvedčením bezpečnostných zložiek. Zdôraznil aj to, že nie každý má detailný prehľad v jednotlivých zložkách bezpečnosti. "Výsledky odzrkadľujú pochybnosti," dodal k téme. 

Môžu za to komentáre politikov, ktorí sa často zaoberajú hodnotením vyšetrovaní. Podľa Petra Pčolinského sú najpopulárnejšie zložky tie, ktoré majú v médiách najväčší priestor, zatiaľ čo SIS sa zo zákona nemôže vyjadrovať ani komentovať verejne nič.

Politici sú paranoidní, tvrdí Pčolinský

Nedôvera ho prekvapila a vinní z toho politikov. "Vidíme aj rôzne hysterické výlevy," povedal s tým, že spomenul Daniela Lipšica, ktorý tvrdil, že ho sleduje SIS. To sa nepotvrdilo, pretože ho sledovalo vojenské spravodajstvo. "Politici sú paranoidní," reagoval. Pravdou však je, že Daniela Lipšica chceli zavraždiť. Podľa Pčolinského má zákonné postupy, ako si veci preveriť a nechodiť s nepotvrdenými informáciami. "Veci treba vyhodnocovať s chladnou hlavou," dodal a spomenul aj promptnosť politikov a rodenia ich teórií. 

"Nemusíme ani špeciálne pátrať," uviedol Erik Tomáš s tým, že to začalo premiérom Igorom Matovičom a pripomenul jeho výrok, že v opozícii majú šúchať nohami, kým si pre nich nepríde NAKA. Spomenul aj pexeso ministerky Veroniky Remišovej.

"Myslím si, že drvivá väčšina z vyšetrovateľov sú slušní ľudia," dodal s tým, že v kontexte sa nedá ignorovať správu SIS, ktorú v pléne čítal Boris Kollár. "Nech sa vyšetrujú prípadné manipulácie," doplnil s tým, že dôkazy v trestnom konaní sa začali využívať. 

Bude riešením nový spôsob voľby policajného prezidenta?

Podľa Tomáša by mal mať minister vnútra zásadné slovo pri voľbe policajného prezidenta, ktorý mu podlieha. Pripomenul však aj obdobie, kedy opozícia - súčasná vláda - tlačila na to, aby bola voľba odpolitizovaná. "Teraz, keď majú oni problém s výberom policajného prezidenta, tak zrazu je to v poriadku," rozohnil sa a pripomenul aj zákon o štátnej službe, ktorú dnes schválili poslanci. Zároveň k tomu prilepili aj zákon, kedy bude môcť minister vnútra preložiť aj akéhokoľvek vyššieho funkcionára. "To už v poriadku nie je," poznamenal s tým, že je to v rozkole aj s PVV. 

Strana Sme rodina podľa Pčolinského kritizovala to, čo zaviedol Erik Tomáš s Denisou Sakovou. Kritizovali to vtedy aj s Gáborom Grendelom. "Urobiť to tak, že ho napokon i tak volia politici, mi nedáva žiadnu logiku," zdôvodnil s tým, že minister vnútra si musí voliť podriadených sám. "Nemôžete mu tam navoliť človeka, s ktorým budú mať rozdielne názory," dodal s tým, že 12 rokov to tak bolo a zmenilo sa to po tlaku. Minister vnútra podľa Pčolinského nevymenil nikoho. "Nevie si presadiť svoju víziu a koncepciu s vašimi ľuďmi," reagoval na výrok poslanca Tomáša o krágľovaní ľudí. 

Prečo opozícia kritizuje vládu s ohľadom na to, čo sa dialo v minulosti a čo odhaľujú vyšetrovania? Podľa Erika Tomáša je aktuálny stav vizitkou terajšej vlády. "Predkladateľ tohto krágľovacieho zákona pán Kyselica sa v jednom médiu vyjadril, že je čas na čistky," argumentoval a pripomenul aj voľby predsedov okresných úradov. Podľa neho sa koalícia nemala tváriť, že bude obsadzovať posty odborníkmi. Pritom ich vyberali, ako hovorí Tomáš "stranícke úderky". 

Obnoví komisia dôveru v štát?

"Nie," sucho konštatoval Pčolinský s tým, že zatiaľ sa len rozpáva o 17-tich bodoch, ktoré nevideli ani účastníci komisie."Naše rozhodnutie nenominovať nikoho do tejto komisie bolo správne," povedal s tým, že zatiaľ, čo sa komisia rozpráva, tak niekto iný si píše svoje body.

"My tu komisiu považujeme za inkvizičnú," doplnil Erik Tomáš s tým, že to je neprijateľné a najmä téma 363 a oddelenie prokuratúry je mimoriadne problematická. Pčolinský doplnil, že ani za jednu z týchto vecí Sme rodina hlasovať nebude. Tomáš tento postup spochybnil s tým, že by to nebolo po prvý raz, kedy Sme rodina nedodržala slovo. 

Ako zatočiť so zdražovaním?

Hlas-SD podal dva návrhy a to zníženie DPH za energie na 5 % a na to kladne reagoval aj Richard Sulík s tým, že ďalším bolo to, že SPP neuplatní tie najvyššie ceny. Toto vraj má mať prisľúbené od aj od vedenia matky SPP.

"Znížiť DPH na 5 % je síce super, alebo to znamenať obrovský výpadok v príjmoch štátneho rozpočtu," poznamenal s tým, že ak sa dohodnú Matovič a Sulík, tak Sme rodina za to určite zahlasuje. Milan Krajniak prezentoval aj možnosť vyplácať vratky, rovnako ako odloženie splátok. 

Odloženie splátok, ako pri úveroch, ale určite nepodporí opozičný Hlas. Nádejnejšie však vníma vratky za energie. "Snáď sa to nebude zase týkať dákej úzkej skupiny," pozanmenal s tým, že ich zaujíma hranica a adresnosť. 

"Richard Sulík a Igor Matovič - to sú ľudia, ktorí vedia priniesť riešenie," Pčolinský pritom očakáva, že práve  tejto téme by sa mala venovať koaličná rada a on si závery z nej rád vypočuje. 

Ako odpovedali poslanci na vaše otázky? Dozviete sa v streame Na hrane TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie