Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Náhle ovdovela a ostala sama s deťmi. Dnes pomáha ľuďom s rovnakým osudom
Zdielať na

Náhle ovdovela a ostala sama s deťmi. Dnes pomáha ľuďom s rovnakým osudom

BRATISLAVA / Mala partnera, dve malé deti, s ktorými bola na rodičovskej dovolenke, žili v zahraničí a všetko sa zdalo byť v poriadku až do chvíle, kedy mužovi ostalo zle a o pár hodín na to zomrel na zlyhanie srdca.

Život sa jej zrútil z hodiny na hodinu. "Partner zomrel náhle, zrazu som sa ocitla v situácii, ktorú neprajem nikomu. Navyše, keďže sme neboli manželmi, nemala som nárok ani vdovský príspevok,“ spomína Beáta. Pomohli jej blízki a útočisko našla aj v občianskom združení Kolobeh života, kde sa stretla s inými vdovami a vdovcami. Po tom, čo sa jej život trochu upokojil, rozhodla sa, že sama založí občianske združenie Súčasť života, prostredníctvom ktorého bude pomáhať.

Onedlho na to založila aj sociálny podnik Drevenô koliesko, v ktorom zamestnáva troch ľudí s ťažkým osudom. "Rozhodla som sa pomáhať formou poskytnutia práce, lebo tak si  ženy a muži nielen finančne prilepšia, ale prídu aj na iné myšlienky. Je to teda veľmi dobrá kombinácia pomoci. Momentálne zamestnávam v sociálnom podniku troch stálych zamestnancov. Mojím cieľom je podnik rozširovať a môcť tak poskytnúť prácu viacerým. Je naozaj veľa ľudí, čo to potrebujú,“ rozpráva Beáta Bobulová. Zamestnanci jej podniku vyrábajú ozdoby a darčekové predmety z dreva, ich hlavným motívom je jednoduché drevené koliesko. Predmety, ktoré môžu osamelé matky a otcovia vyrábať aj doma, sú navyše aj ekologické.

Aby mohla dať prácu ďalším ľuďom v núdzi, snaží sa vymýšľať rôzne projekty. Naposledy to bola aukcia umeleckých diel. Spolu so združením Turuk & Art Collective dali dokopy 46 výtvarníkov, medzi nimi aj akademických maliarov, ktorí prispeli svojim dielom do dobročinnej dražby bez nároku na honorár. Základným motívom ich diela bolo drevené koliesko, symbol združenia Súčasť života. Doteraz sa vydražilo osem diel v sume 6 300 eur. A vďaka tejto sume bude môcť Beáta dať prácu ďalším trom mladým vdovám. "Zatiaľ to bude len na brigádnicky pomer, no verím, že časom sa bude môcť sociálny podnik rozrastať ďalej a budem môcť zamestnať ďalších ľudí s ťažkým osudom na trvalý pracovný pomer.“  V jej sociálnom podniku sa už aktuálne chystajú na vianočné sviatky a vyrábajú drevené vianočné ozdoby či sviatočné pozdravy.

Najčítanejšie