Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Týždeň v politike: Karty zamiešal výpadok sociálnych sietí, ale aj čistky v polícii. Treba sa mať na pozore, tvrdí odborník
Zdielať na

Týždeň v politike: Karty zamiešal výpadok sociálnych sietí, ale aj čistky v polícii. Treba sa mať na pozore, tvrdí odborník

BRATISLAVA / Od piatka sledovalo Slovensko s napätím voľby u našich susedov v Českej republike. Práve tie spôsobili podľa politológa obrovské prekvapenie, ale aj šancu na nádej. K ostro sledovaným udalostiam doma stále patrí dianie v polícii. Karty výrazne zamiešal aj výpadok sociálnych sietí zo začiatku týždňa.

Ticho na sociálnych sieťach

Podľa politológa dominovala uplynulému týždňu najmä niekoľkohodinová nefunkčnosť sociálnych sietí. "Udalosť týždňa bol výpadok niektorých sociálnych sietí, vrátane Facebooku. Hoci by sa na prvý pohľad mohlo zdať, že nejde o politickú udalosť, opak je pravdou," uviedol politológ Radoslav Štefančík pre Noviny PLUS TV JOJ.

"Facebook sa totiž stal v ostatných rokoch hlavných nástrojom nielen na informovanie, priamu komunikáciu politika s občanmi, ale rovnako na zavádzanie, šírenie rôznych poloprávd, klamstiev, konšpiračných teórií, alebo rovno hnevu a nenávisti," poznamenal odborník na politické dianie a dodal, že tento výpadok mal aj príjemné stránky. 

"Aspoň na chvíľu sme sa vrátili do obdobia, kedy sa v diskusii používal rozum a nie hranie na city. Kedy témy spoločenského diskurzu určovali intelektuáli a nie rôzni táraji, blahovia, mazurekovia, či kotleby. Škoda, že výpadok Facebooku trval tak krátko," uzavrel Štefančík. 

Čistky chcú ostražitosť

K udalostiam týždňa by Radoslav Štefančík zaradil aj vyjadrenia povereného prezidenta Policajného zboru na adresu boja proti mafii.

"Rétorika boja proti mafii je síce sexi, ale akonáhle sa v diskusii začína používať výraz čistka, treba sa mať na pozore. Niekdajšie vedenia slovenskej polície boli všetko možné, len nie zborom slušných a poctivých ľudí. Polícia je popretkávaná rôznymi nominantmi bývalého ministra vnútra Kaliňáka, lenže každý boj proti mafii musí mať svoje hranice," povedal odborník.

"Každá hodená lopta sa totiž po čase vráti späť, takže ak dnes chce mať minister vnútra políciu priamo pod svojím vplyvom a policajný prezident, aj keď iba poverený, hovorí o čistkách, tak to znamená, že budúca vládna moc sa bude správať presne rovnako, ak nie horšie. A kto ich bude za to potom kritizovať, keď dnes mnohí čistky v polícii schvaľujú," argumentoval ďalej. 

Keď voľby vyhrá intelektuál

"Hoci výsledky českých volieb nemajú priamy dopad na Slovensko, žiadajú si pár poznámok," začal politológ Ekonomickej univerzity v Bratislave s tým, že aj susedia bojovali s klasickým populizmom.  

"Prvá je, že Babiš tak často hovoril, že migrantov v krajine nechce, až ho český volič vypočul a toho najznámejšieho migranta kopol do p*dele. Poučenie z českých volieb pre slovenských politikov je, že prízemný populizmus síce môže na chvíľu zabrať, ale všetko sa raz končí," pokračoval Štefančík a zdôraznil, že voličov netreba podceňovať. 

"Volič nie je ovca a raz aj toho najväčšieho populistu odhalí. Druhá poznámka sa týka práve populizmu. Akosi sme si všimli, že v našom geografickom priestore víťazia populisti, tí neslušní, prípadne prezlečení za slušákov, ale stále len populisti. Už sa zdalo, že to ide s nami dole kopcom, že to bez vulgarizmov, sociálnej demagógie, konšpiračných teórií a migrantov snáď už ani nejde," poznamenal s tým, že práve voľby v Českej republike boli najväčším prekvapením.

"A zrazu rovno u susedov vyhrá voľby intelektuál, vysokoškolský profesorov, bývalý rektor. Človek, o ktorom by mnohí povedali, že medzi prízemnými populistami s blahovským slovníkom štamgasta špinavej krčmy nemá podobný typ človeka šancu. A predsa sa to podarilo. Vivat academia, vivat professores!" uzavrel odborník pre Noviny PLUS TV JOJ. 

Súvisiace články

Najčítanejšie