Oblačno
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Výsledky prieskumu hovoria jasne. SIS má čo robiť, reaguje Štefančík
Zdielať na

Výsledky prieskumu hovoria jasne. SIS má čo robiť, reaguje Štefančík

BRTISLAVA / Exkluzívny prieskum agentúry AKO pre reláciu TV JOJ Na hrane odhalil, že ľudia najviac dôverujú policajnej NAKA. V relácii Na hrane TV JOJ sa mu rozsiahle venovali aj poslanci Národnej rady Peter Pčolinský (Sme rodina) a Erik Tomáš (Hlas-SD). Na výsledky medzitým reagoval aj policajný prezident Štefan Hamran a pre Noviny PLUS TV JOJ ho okomentoval aj politológ Radoslav Štefančík.

Prieskum pre reláciu Na hrane, vytvorila agentúra AKO. Prieskum sa pritom sústredil na to, komu ľudia dôverujú najviac a komu najmenej. 

Šokujúce výsledky prieskumu a reakcie poslancov

Ľudia však neveria, že z konfliktu v polícii bude očista spoločnosti. Myslí si to až 17,5 percenta ľudí. 43,5 percent si myslí, že všetko zostane postarom. Optimisticky sa tak na očistu pozerá približne každý piaty občan. 

"Je to dôkaz toho, čo tu vidíme rok a pol," poznamenal Pčolinský s tým, že skepticizmus občanov ho neprekvapuje. Akcentoval dôležitosť návratu dôvery smerom k bezpečnostným zložkám. 

"Ja si myslím, že to len potvrdzuje trendy, ktoré sa udávajú aj v politickom živote," doplnil Erik Tomáš  s tým, že zodpovední by si mali položiť otázku či sú správnymi ľuďmi na svojom mieste. Mali by to podľa Tomáša brať ako svoje vysvedčenie. "Musí platiť padni komu padni," tvrdil Tomáš s tým, že ako vzor zákonnosti uviedol prokurátora Maroša Žilinku. 

SIS má čo robiť, tvrdí Štefančík

"Podľa tohto prieskumu má slovenská tajná služba čo robiť, aby si získala dôveru verejnosti na svoju stranu. Lebo to tak vyzerá, že jej dôverujú zrejme len rodinní príbuzní jej príslušníkov. Ale vzhľadom na netransparentné aktivity tejto inštitúcie sa možno takej nízkej dôvere ani nemožno čudovať," reagoval na výsledky prieskumu pre Noviny PLUS TV JOJ. 

"Z konfliktu medzi NAKA a inšpekciou pozitívne vystupuje práve tá inštitúcia, ktorá sa v ostatnom období preslávila poctivou prácou a zatýkaním tých, o ktorých sa dlhé roky hovorilo, že majú toho za ušami skutočne dosť. Vyzerá to tak, že jej ľudia dôverujú aj potom, ako sa temné sily na Slovensku pokúsili celú agentúru zdiskreditovať," upozornil odborník. 

Súvisiace články

Najčítanejšie