Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Minister obrany Jaroslav Naď: Odmietam len kúriť a svietiť, povedal v Analýzach Na hrane
Zdielať na

Minister obrany Jaroslav Naď: Odmietam len kúriť a svietiť, povedal v Analýzach Na hrane

BRATISLAVA / Vojakov je podľa ministra obrany treba v každej kríze. Napriek tomu podľa Naďa z obrany najradšej ukrajujú tí, ktorí často využívajú jeho služby. Diskusia o rozpočte podľa neho neprebehla férovo a na politickej úrovni ju ešte stále očakáva.

Aktuálne boje o rozpočet sa týkajú aj rezortu obrany a jeho šéfa Jaroslava Naďa (OĽaNO), ktorý zápasí najmä o svoje tendre.

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) sa v Analýzach Na hrane TV JOJ nie je spokojný s balíkom peňazí, ktoré má dostať zo štátneho rozpočtu rezort obrany na budúci rok. "Osekanie rozpočtu je pre mňa úplne prekvapivé," povedal s tým, že to nechce brať osobne voči Igorovi Matovičovi a nebude sa hádzať o zem. "Bol som ochotný si sám znížiť rozpočet z minulého roka," priznal s tým, že sa však odmieta podrobiť úradníkom,  že tak to podľa neho nefunguje a čaká politickú diskusiu. "Ak si niekto myslí, že ja budem len svietiť a kúriť, tak to nie je môj štýl a môžem odísť," zdôraznil. 

Prečo je minister Naď nespokojný?

Podľa návrhu rozpočtu budú výdavky kapitoly ministerstva obrany SR v roku 2022 tvoriť 97 percent celkových výdavkov na obranu. Sú rozpočtované v sume 1,795 miliardy eur. Naď vyhlásil, že ide o čísla, ktoré prišli na úradníckej úrovni. Pripomenul, že čokoľvek je potrebné v štáte riešiť, či je to pandémia alebo záplavy, tak sa vždy volajú na pomoc vojaci.

Minister obrany informoval, že vláda vo štvrtok 14. októbra schváli mandát na nasadenie vojakov do nemocníc, pretože narastá počet hospitalizácií. Vojaci by mali robiť sanitárne činnosti, pomáhať pri polohovaní pacientov alebo pri ich prevážaní. Mohli by byť nasadení už v piatok alebo cez víkend. "Intenzívnu potrebu pociťujeme zo Žiliny, ale hlásia sa aj ďalšie nemocnice," doplnil minister Jaroslav Naď (OĽaNO). 

Najčítanejšie