Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Zistenia TV JOJ: Ako to malo byť s obálkou od Imreczeho pre Kažimíra
Zdielať na

Zistenia TV JOJ: Ako to malo byť s obálkou od Imreczeho pre Kažimíra

BRATISLAVA / Podľa informácií TV JOJ mal pred rokmi vtedajší minister financií Peter Kažimír dať prezidentovi finančnej správy obálku. Mali byť v nej bankovky v sume takmer 50 tisíc eur. Príbeh, ktorý sa od včera začína zatiaľ nepresne formovať vo verejnosti je zaujímavý, z pohľadu obvinenia ministra nepochybne vážny a zároveň zložitý pre dokazovanie z pohľadu orgánov činných v trestnom konaní.

Obvinenie v tomto prípade smerom ku Kažimírovi z medializovaných informácií vzniesla špeciálna prokuratúra. Ako sa vyšetrovacie orgány dostali na stopu úplatku, ktorý z prvotných informácií naznačuje skôr nepriamu korupciu? Polícii detaily o tejto "delikátnej záležitosti" mal povedať samotný prijímateľ obálky napchatej bankovkami, František Imrecze. 

Ako sa to stalo a prečo práve Imrecze? 

Bývalý prezident finančnej správy Imrecze je od leta tohto roka obvinený v prípade Mýtnik, ale aj v iných kauzách. Vystupuje ale aj ako svedok polície. TV JOJ už v júni informovala o tom, že sa väzobne stíhaný šéf finančnej správy rozhodol vypovedať k obvineniam a zároveň chce aj spolupracovať na objasnení vyšetrovanej závažnej korupcii. Jednoducho počas niekoľkých mesiacov vo väzbe sa rozhodol, že povie všetko, čo vo funkcii zažil, čoho bol svedkom, a ako sa podieľal na korupcii. 

Dnes už vieme, že Imrecze zmanipuloval s podnikateľom Michalom Suchobom a svojimi najbližšími spolupracovníkmi na finančnej správe štátne nákupy informačných systémov za viac ako 42 miliónov eur. Z jeho výpovedí vieme aj to, že sám dával úradníkom, ktorí mu pomáhali pri štátnych kšeftoch krabice od topánok s tučnými úplatkami, alebo darčekové balenia s drogériou, v ktorých boli obálky s desiatkami tisíc eur. To sú skutočnosti, ktoré sa stali buď v Imreczeho kancelárii alebo v luxusných domoch a bytoch, ktorých býval on alebo podnikateľ Suchoba. 

Ale čo Kažimír? Ako sa obálka od Kažimíra dostala k Imreczemu a prečo? 

Podľa informácií TV JOJ sa mal údajne stretnúť minister financií s prezidentom finančnej správy. Kažimír mal mať pripravené napísané IČO firiem, v ktorých zamestnanci finančnej správy vykonávali kontroly a tie trvali istý čas. Čas, ktorý konatelia alebo majitelia firiem potrebovali skrátiť. To sa dalo len tým, že daňové kontroly budú rýchlejšie ukončené. Podľa informácií TV JOJ Kažimírovi išlo len o to, aby sa kontroly v týchto firmách skončili čím skôr. Imreczemu preto odovzdal údajne identifikačné číslo organizácie. Zrejme ich mohlo byť aj viac a Imrecze sa na to mal pozrieť. Údajne Kažimír nežiadal ovplyvnenie výsledku či priebehu kontroly, len jej urýchlenie. 

A to Imrecze aj zrejme zabezpečil. Ako inak sa dá vysvetliť skutočnosť, o ktorej počas svojej spolupráce obvinený exprezident finančnej správy František Imrecze opísal pri výpovedi pred políciou. Pri jednom z výsluchov totiž mal sám o tejto schôdzke rozprávať a vzápätí aj uviesť nasledovné pokračovanie príbehu o obálke od Kažimíra. Imrecze tvrdí, že po žiadosti o urýchlenie daňových kontrol, ktorú mu mal predniesť Kažimír, ho po nejakom čase opäť zavolal do svojej kancelárie minister financií. Keď za Kažimírom prišiel, minister mu mal odovzdať obálku. Mali v nej byť peniaze. Spojil si to s vyriešením daňových kontrol vo firmách, na ktorých malo záležať Kažimírovi, na za túto službu Imrecze vraj nečakal žiadnu odmenu ani nič podobné. Aj preto ho to prekvapilo. 

​Trestné oznámenie

František Imrecze opakovanie pre televíziu JOJ uviedol, že spolupracovať začal s orgánmi vyšetrovania po tom, ako vo väzení prehodnotil svoju situáciu, svoj budúci život a aj to, ako sa aj sám vysporiada s tým, čo vo funkcii urobil a ako to môže napraviť. Preto pri svojich rozsiahlych výpovediach prišla reč aj na ministra financií. Ono to v praxi funguje tak, že obvinený a spolupracujúci začne vypovedať pred vyšetrovacím orgánom o všetkom, o čom vypovedať chce a vie. 

Podľa zistení noviny.sk, pri jednej takejto výpovedi Imrecze povedal, ako dostal obálku s peniazmi od ministra financií, čo tomu predchádzalo a že podľa jeho názoru mohlo ísť o konanie, ktoré naznačuje spáchanie trestného činu, a preto by sa poskytnutými informáciami mali zaoberať orgány činné v trestnom konaní. Takéto vyjadrenia dáva svedok či obvinený priamo do zápisnice o výsluchu svedka či obvineného a vyšetrovateľ následne na základe toho buď spíše úradný záznam alebo začne trestné stíhanie. To môže vyústiť do obvinenia konkrétnej podozrivej osoby. A takto sa to veľmi pravdepodobne stalo aj pri samotnom ministrovi, o ktorom obšírne vypovedá práve Imrecze. 

Prokuratúra o okolnostiach aktuálneho obvinenia neinformuje

Je zaujímavé, že obvinenie top politika a guvernéra Národnej banky Slovenska, čo je nepochybne spoločensky závažná vec, verejnosti nepriniesla samotná špeciálna prokuratúra. Ako prvý o obvinení guvernéra Kažimíra informoval portál aktuality.sk. Prečo o tak závažnom aj významnom rozhodnutí vyšetrovacích orgánov neurobila prokuratúra hoci len krátky brífing pre verejnosť, je skutočnosť hodná zamyslenia. 

Kažimír nie je člen zločineckej skupiny ani štátny úradník, ktorý si vo funkcii urobil zaujímavý kšeft. Ani nie je stranícky nominant do rádovej funkcie typu policajný prezident či šéf finančnej správy. Kažimír je guvernér národnej banky s členstvom v ďalších európskych či menových inštitúciách. Únik informácie o tomto obvinení z radov vyšetrovania je preto pre verejnosť o to viac zaujímavý. Verejnosť by sa mala o obvinení takého funkcionára, akým je exminister financií či súčasný guvernér Národnej banky Slovenska dozvedať nie z webových portálov, ale priamo od orgánov, ktoré sa k trestnému stíhaniu exministra a guvernéra, rozhodli. 

Súvisiace články

Najčítanejšie