Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Expremiér Peter Pellegrini bráni obvineného Kažimíra: Neporovnávajme sa so zahraničím, odkazuje verejnosti
Zdielať na

Expremiér Peter Pellegrini bráni obvineného Kažimíra: Neporovnávajme sa so zahraničím, odkazuje verejnosti

BRATISLAVA / Na včerajšie obvinenie guvernéra Národnej banky a bývalého ministra financií Petra Kažimíra reagoval expremiér a líder strany Hlas-SD Peter Pellegrini na tlačovej konferencii k štátnemu rozpočtu. Podľa expremiéra Pellegriniho sa nemáme porovnávať so zahraničím, lebo terajšia vláda zmenu politickej kultúry len sľubovala.

„Je obvinený, ale platí prezumpcia neviny,“ povedal Pellegrini s tým, že mu nič nebráni byť ďalej guvernérom Národnej banky. „Na jeho mieste by som na poste guvernéra zostal,“ povedal, pričom zdôraznil, že obvinenie by sa mohlo používať na krágľovanie ľudí z funkcií.

 „Počkajme si či sú to vážne, alebo vykonštruované obvinenia,“ dodal s tým, že vládna koalícia chce niekomu túto funkciu dať. V tejto súvislosti sa skloňovalo meno Ivana Mikloša. Peter Pellegrini zdôraznil, že Peter Kažimír je v úzkom kontakte s ostatnými guvernérmi aj s Centrálnou bankou EU a ak by malo dôjsť k diskreditácii dôvery, tak by sa určite na postupe dohodli. 

Expremiér zároveň priznal, že ak by sme boli v zahraničí, mal by guvernér Národnej banky odstúpiť. "Z funkcie by musela odísť polovica vlády a pritom zatiaľ máme na čele aj plagiátorov, aj podvodníkov, aj ministra vnútra, na ktorého povedal Imrecze ešte horšie sumy, ako na Kažimíra," argumentoval Peter Pellegrini a zdôraznil, že by sme museli byť vyspelou demokraciou a nie krajinou, kde sa dá účelovo obviniť kohokoľvek.

Situáciu prirovnal k tomu, že v zahraničí odstúpil každý minister, ktorému dokázali, že svoju diplomovú prácu nenapísal poctivo. "Ak sa chceme porovnávať s vyspelým svetom, tak pripomínam, že v susednom Rakúsku odstúpili neviem koľkí ministri za plagiát, všetci ministri u ktorých sa prišlo na to, že si falšovali diplomovú prácu. A to je len diplomová práca! U nás je aj bývalý premiér a minister financií na stoličke, aj predseda parlamentu stále na stoličke, aj minister školstva stále na stoličke, a to sú len plagiáty, za ktoré sa v bežnom svete odchádza," rozohnil sa Pellegrini a dodal:

"My sa prosím teraz pri tejto vláde a tejto situácii, čo tu nastvárali neporovnávajme s vyspelým svetom, pretože ak sa s ním chceme porovnávať, tak nech vládne špičky idú príkladom a zavedú politickú kultúru, o ktorej pred voľbami len tárali," dodal na záver.  

Reaguje aj poslanec Fico

Predseda strany Smer-SD Robert Fico zdôraznil, že to, čo vychádza zo Špeciálnej prokuratúry sú "príbehy deda Jahody". Peter Kažimír podľa Fica v starom Smere-SD len zbieral funkcie a potom utiekol. "Zosnoval zradu spolu so Žigom, ale to je politický rozmer nášho vzťahu," poznamenal v úvode.

 Obvinenie Petra Kažimíra označil za vymyslené a argumentoval tým, že špeciálny prokurátor Daniel Lipšic je zločinec a obvinená napokon nebola ani Zuzana Plačková. "Špeciálna prokuratúra si za terč vybrala guvernéra Národnej banky," pokračoval Fico a dodal, že vrcholom by bolo, ak by to celé vyšetrovali ľudia okolo vyšetrovateľa Čurillu. "Je tu jeden jediný kajúcnik-udavač Imrecze," pokračoval, že tomu mal Kažimír doniesť úplatok vo výške 48 tisíc eur. 

Súvisiace články

Najčítanejšie