Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Naďovo vyhrážanie sa odchodom? Pokus o vydieranie Igora Matoviča, reaguje politológ Lenč
Zdielať na

Naďovo vyhrážanie sa odchodom? Pokus o vydieranie Igora Matoviča, reaguje politológ Lenč

BRATISLAVA / Hosťom utorňajších Analýz Na hrane TV JOJ bol minister obrany Jaroslav Naď. Odhalil nespokojnosť najmä s nrozpočtom pre rezort obrany. Vyjadril sa, že vojakov síce treba všade, ale zároveň sa z obrany najradšej ukrajuje a to predovšetkým ministrom, ktorí majú na starosti iné rezorty. Pre Noviny PLUS situáciu okomentoval politológ Jozef Lenč.

Aktuálne boje o rozpočet sa týkajú aj rezortu obrany a jeho šéfa Jaroslava Naďa (OĽaNO), ktorý zápasí najmä o svoje tendre.

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) sa v Analýzach Na hrane TV JOJ nie je spokojný s balíkom peňazí, ktoré má dostať zo štátneho rozpočtu rezort obrany na budúci rok. "Osekanie rozpočtu je pre mňa úplne prekvapivé," povedal s tým, že to nechce brať osobne voči Igorovi Matovičovi a nebude sa hádzať o zem. "Bol som ochotný si sám znížiť rozpočet z minulého roka," priznal s tým, že sa však odmieta podrobiť úradníkom,  že tak to podľa neho nefunguje a čaká politickú diskusiu. "Ak si niekto myslí, že ja budem len svietiť a kúriť, tak to nie je môj štýl a môžem odísť," zdôraznil. 

Ako to vidí odborník?

Politológ Jozef Lenč pre Noviny PLUS komentoval nielen vyjadrenia ministra obrany, ale aj celkový pohľad na tvorbu rozpočtu. "Z vyjadrení ministra Naďa bolo vidieť, že ho spôsob kreovania a informovania o finančných prostriedkoch pre jeho rezort roztrpčil. Zjavne to nečakal," poznamenal politológ s tým, že minister obrany z OĽaNO na druhej strane dúfa, že to dokáže politický zvrátiť.
"Argumenty, ktoré vyslovil v relácii v prospech svojho rezortu mali síce logiku, avšak boli vyslovené v nesprávny čas (kríza a potreba reforiem či možný kolaps zdravotníctva) a môžu naraziť na postoje tých koaličných politikov, ktorí nemajú ďaleko k populizmu," doplnil k téme škrtov v obrane.

Odchádzanie z vlády je koloritom tejto koalície

Minister Naď sa v relácii vyjadril, že ak sa vláda k jeho rezortu nebude správať férovo, môže aj odísť. "Odchádzanie z vlády sa už stalo rovnakým koloritom tejto vládnej koalície ako fakt, že je v permanentnej kríze. Odchádzali a odišli už ministri SaS a minister Krajniak, s každotýždennou pravideľnosťou sa odchodom z koalície prihovára verejnosti a partnerom Boris Kollár," uviedol Lenč pre Noviny PLUS TV  JOJ.
"Vyjadrenie ministra Naďa bolo z podobného súdka. Snúbila sa v ňom snaha "vydierať" ministra financií, aby pridal peniaze pre jeho rezort a čiastočne mierne zúfalstvo zo situácie, v ktorej sa ocitol," dodal politológ.

Investície sú v obrane sú logické, ale mali by prísť neskôr

Podľa politológa nepotrebuje financie len obrana. "Armáda, školstvo, zdravotníctvo a iné rezorty a oblasti potrebujú viac peňazí. Armáda roky "chátra". Nemocnice plesnivejú. Vzdelanosť upadá," povedal Jozef Lenč s tým, že problémom ministra Naďa je to, že nedostatok peňazí v armáde spoločnosť až tak "nebolí".
"V každom prípade investície do armády - hoc sa to nebude ministrovi páčiť - by mali byť reálne až potom, ak sa vyrieši problém kolapsu zdravotníctva a upadajúceho školstva, ktoré sú bytostne dôležité pre spoločnosť," doplnil na záver. 
Politológ zároveň netají, že výdavky na Slovenskú informačnú službu by mali prísť až neskôr. "SIS má veľmi zlé renomé, čo je väčší problém než financie. Zvyšovanie rozpočtu by má zmysel až po reforme, alebo rekonštrukcii celej tajnej služby," doplnil pre Noviny PLUS TV JOJ.

Súvisiace články

Najčítanejšie