Zatiahnuté
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Na Hrane: Matovič a Kamenický si nič nedarovali: Dohodnite mi Fica, roztrhám ho v zuboch, tvrdí minister financií
Zdielať na

Na Hrane: Matovič a Kamenický si nič nedarovali: Dohodnite mi Fica, roztrhám ho v zuboch, tvrdí minister financií

BRATISLAVA / Vláda schválila štátny rozpočet. Zvyšovanie platov v štátnej správe sa však neplánuje a zrejme nebude ani valorizácia. Jediní, kto sa dočká zvýšenia príjmu sú dlhodobo podfinancovaníci zdravotníci. A čo učitelia? Ďalšie rezorty minister financií Igor Matovič podmieňuje zodpovednosťou a schválením dlhovej brzdy. Ako sa vyrovnáme s deficitom vo výške 4,95 HDP a ako si poradíme so zdražovaním?

V diskusnej politickej relácii Na hrane TV JOJ sa proti sebe postavili minister financií Igor Matovič (OĽaNO) a jeho predchodca v kresle šéfa financií Ladislav Kamenický (Smer-SD). Čaká nás zdražovanie, ale aj exkluzívny prieskum pre TV JOJ od agentúry AKO. 

Rozumie už minister financií rozpočtu?

Minister Matovič sa svojho času priznal, že rozpočtu rozumel len na 30 percent. Ako je na tom dnes? "Dlhé roky som bol členom finančného výboru, ale tvorba rozpočtu je komplexná činnosť. Dnes som v téme na 100 percent," povedal Igor Matovič s tým, že opäť vyzdvihol zamestnancov ministerstva, ktorí si to podľa neho "odmakali".  

Ladislav Kamenický zareagoval, že ak sa budú baviť odborne o štátnom rozpočte, tak bude príjemne prekvapený. "Vo finančnom výbore som ho veľakrát nevidel," oponoval Kamenický s tým, že ani on nešiel do čela financií pripravený na 100 percent. Kamenický sa posťažoval, že strany, ktoré mali byť učastné, dostali rozpočet neskoro. 

"Určite áno," reagoval Matovič na otázku, či by do Očkovacej lotérie išiel znova. Tvrdí, že zaočkovaní ušetrili štátu 7 miliard a 20 miliónov je proti tomu "kvapkou v mori".  

Ako by dopadli voľby?

Voľby by vyhral Hlas-SD a OĽano by malo tesne pod 10 percent. Druhou víťaznou stranou by bola SaS s 26 poslancami a Smer-SD s 25 poslancami. 13 poslancov v NR SR by sa ušlo hnutiu Borisa Kollára Sme rodina. "13 rokov som zvyknutý, že ktorákoľvek agentúra nám hovorila, že nebudeme mať toľko a toľko percent a nakoniec sme mali 25 percent," reagoval Matovič s tým, že prieskumy sú zbožným želaním niektorých ľudí. "Ľudia nebojte sa, dobre bude," uzavrel. 

Kamenický reagoval, že Smer-SD má zásadu nekomentovať prieskumy. "Tejto vláde neverí asi 80 percent ľudí. Čím skôr sa na novo rozdajú karty..." uviedol a oprel sa o 600 tisíc podpisov pre referendum. "To sú zástupné témy," reagoval Matovič s tým, že Smer-SD nazval mafiou, ktorá sa bojí. Hlas-SD má byť len pobočkou. "Sú ochotní obetovať svojich vlastných voličov," upozornil s tým, že ide o starších ľudí a práve tých majú tieto strany posielať na smrť. 

Kauza Kažimír

Igor Matovič priznal, že s guvernérom Národnej banky Slovenska nekomunikuje a správy zo zahraničia nemá. "Je to na jeho svedomí,"povedal na margo skloňovaných výziev na odchod Petra Kažimíra. 

"Pán Kažimír je obvinený na základe výpovede jedného kajúcnika. Keď je tu na jednej strane pán Kažimír, na strane druhej pani Kolíková a potom pán Mikulec. Nie je stíhaný a neviem, že by sa robili dáke obvinenia," pokračoval Kamenický s tým, že sa snažil citovať z odposluchov vyšetrovateľov NAKA. 

Zdražovanie pocítime

Takmer 50 percent respondentov je presvedčených, že zdražovanie pocítia, ale nezrujnuje to rodinnný rozpočet. O tom, že sa dostanú do finančných problémov je presvedčených až 12 % opýtaných. Hmotnej núdze sa obáva každý tretí volič Kotlebovcov, ale aj každý piaty volič Za ľudí. 

"Neviem úplne presne, ako bola postavená otázka," poznamenal Matovič a tvrdil, že je to dozvuk covidu. Prudko zdvihlo ceny správanie spotrebiteľov napríklad čo sa týka energií, ale aj stavebníctva. Zdražovanie je v celej Európy. "Predstáv je kopa. Vidíte to každý druhý deň," reagoval Matovič s tým, že nemá problém dať, ale tým pádom treba niekomu aj vziať. Minister financií tvrdí, že predchádzajúca vláda "kradla jak po nebohom". Vláda nemôže rozdávať bez toho, že by niekomu nevzala. "Ja sa ako minister financií každého populistu pýtam, že kto to zaplatí za nás. Riešení je kopa," povedal s tým, že sa snaží riešiť to, aby sa nekradlo a kríze sa vláda postaví čelom a peniaze treba ušetriť. 

Na budúci rok by mal byť zisk bánk cez 760 miliónov. "Čo sa týka bankového dovodu, tak bankám sa na Slovensku poriadne darí. Budú mať najvyšší zisk," rozohnil sa Kamenický s tým, že riešenie nie je vyšróbovanie žiarovky, ako to tvrdí Sulík. "Budeme menej jesť, menej piť?" pýtal sa Kamenický. "Prečo máte 8 miliardový deficit? Minulý rok ste mali mať 10-miliardový deficit, nakoniec ste mali 6," zaútočil na súčasného ministra financií na margo jeho slov o rozkrádaní: "Asi kradnete oveľa viac, ako ten Smer, o ktorom tu rozprávate. Tieto dlhy budú splácať ešte deti našich detí."

Bude rozpočet naozaj zodpovedný?

Straty sú podľa Igora Matoviča vinou covidu, Podľa jeho slov pri predchádzajúcej kríze v roku 2009 narástla nezamestnanosť. Táto vláda "natlačila" peniaze do firiem, aby miesta udržala. 

Matovič podľa Kamenického nevie počítať. "Navyše miniete 8,1 miliardy. Naučte sa matematiku," reagoval na Matoviča. "Skúste sa naučiť základné čísla," vrátil mu to Matovič. 

"Zdravotníci majú na šťastie zákon - mzdový automat, ktorý im automaticky zdvihne platy," povedal na margo zvyšovania platov. Na zdravotníctvo a platy v ňom vyčlenil 91 miliónov eur. Čo učitelia? Vydiera Igor Matovič svojich koaličných partnerov? "Môžme to nazvať vydieraním, ale je to správny postoj ministra financií," poznamenal Matovič s tvrdením, že vláda Petra Pellegriniho im krajinu vrátila s najhorším a s neudržateľným stavom financií. Na reformách Igor Matovič trvá. "Všetci dostali to isté, čo mali minulý rok. Ak chceme navýšiť peniaze, budeme musieť zaviesť zodpovedné reformy," povedal s tým, že inak to nejde, lebo dostal rozkradnutú špajzu. 

Zdravotníctvo je na kolenách

"Čo sa týka rozpočtu, tak je to nástroj na to, aby sa zdvihla životná úroveň. Pre Igora Matoviča je to nástroj na vydieranie," oponoval Kamenický, ktorý trvá na tom, že Heger a Matovič nevedia spravovať štát. Igor Matovič tvrdil, že urobí všetko pre to, aby zdravotné sestry Slovensko neopúšťali. Kamenický mu totiž tvrdil, že presne to sa stane. "Kde nič nie je, ani čert neberie," povedal minister financií a opäť spomenul vykradnuté sýpky. 

Dôležité reformy však aktuálne blokuje hnutie Sme rodina Borisa Kollára. S ním bol Matovič na večeri, lebo má meniny. "Snažím sa rokovať tak, aby som to vyrokoval. Nedá sa to robiť cez médiá," poznamenal líder OĽaNO. Na zdravotnícky personál vyčlenil 11 miliónov eur a znova schválil aj sedemeurový príplatok za hodinu pre personál covidových oddelení. 

"Fica mi dohodnite, roztrhám ho v zuboch," dodal Matovič na záver.  

Čo ste sa hostí pýtali vy? Dozviete sa v streame zo stránky Na hrane TV JOJ

Súvisiace články