Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Kandidátka na Komisárku pre deti Blahová to Tomanovej poriadne zrátala: Roky vo funkcii premárnila a boli zbytočné
Zdielať na

Kandidátka na Komisárku pre deti Blahová to Tomanovej poriadne zrátala: Roky vo funkcii premárnila a boli zbytočné

BRATISLAVA / V súvislosti s postom Komisárky pre deti sa aktuálne skloňujú dve mená. Natália Blahová sa k posúbeniu Tomanovej (Smer-SD) vyjadrila na sociálnej sieti. Kritike sa bývalá poslankyňa, ktorá zo SaS odišla do Demokratickej strany, nevyhýbala.

Kandidátkou na post detskej ombudsmanky nebude len Katarína Hatráková z Kresťanskej únie, ktorá sa do parlamentu dostala na kandidátke OĽaNO Igora Matoviča, ale aj bývalá saskárka a následne členka Demokratickej strany Natália Blahová. Tá sa do povedomia verejnosti dostala predovšetkým vďaka kauze Čistý deň.

Komisárke pre deti Viere Tomanovej (Smer-SD) končí po šiestich rokoch mandát. Kandidatúru na post zvažuje aj Záborskej poslankyňa Katarína Hatráková, ktorá sa v posledných mesiacoch preslávila niekoľkými spornými výrokmi. S fašistami by bola ochotná odborne diskutovať o tom, či by sa mohli vziať napríklad beloška s rómom a na dopracovanie poslala aj návrh zákona o "propagande LGBT", ktorý extrémisti okopírovali od Viktora Orbána. 

Druhou kandidátkou je Natália Blahová, ktorá komisárku Vieru Tomanovú zhodnotila na sociálnej sieti. "Jej prácu považujem za nedostatočnú a nekompetentnú. Výsledky jej činnosti viedli naopak k poškodzovaniu práv detí. Naša agenda sa prekrývala a v mnohých prípadoch som preto mala možnosť vidieť z blízka katastrofálne výsledky jej „úsilia“," napísala exposlankyňa, ktorá sa ochrane detí venuje dlhodobo. Doplnila, že Tomanovej funkčné obdobie bolo sprevádzané neustálymi škandálmi.

Šafárenie s financiami, ale aj zamestnávanie rodiny

"Zistilo sa, že v detskom domove na jej adrese môžu byť porušované práva opustených bábätiek, v kauze Čistý deň stála na strane inštitúcií, nie na strane obetí, svoje kroky konzultovala s Kočnerom. Fungovala ako rozvodová kancelária a v stovkách prípadov nekompetentne vstupovala do súdnych konaní na strane jedného z rodičov a nie na strane detí," pokračovala pričom zdôraznila, že Tomanová do médií púšťala hoaxy o fiktívnych únosoch, či v čase lockdownu o tom, že deti nemôžu navštevovať svojich rodičov. "Dohadzovala klientom služby konkrétneho komerčného právnika, namiesto toho, aby im poskytla právnu pomoc a poradenstvo v réžii kancelárie," doplnila Blahová.

​Tomanová sa podľa Blahovej vyznačovala dramatickým, nekompetentným a poškodzujúcim spôsobom, keď vypočúvala deti bez prítomnosti ich zákonného zástupcu. Blahová spomenula aj šafárenie s financiami a zamestnávanie rodinných príslušníkov bez náležitej odbornosti.

"Dôležité je aj to, čo nerobila. Vôbec sa nevenovala problémom detí zo sociálne vylúčených komunít, ktoré sú v našej spoločnosti najviac ohrozené. Nevenovala sa integrácii detí s postihnutím, deťom týraným a zneužívaným ani opusteným deťom. Nezaujímala ju chudoba jednorodičovských domácností ani sociálnopatologické javy, ktoré majú vážne dopady na život detí. Nevenovala sa osvete ani monitoringu v žiadnej z týchto oblastí.
No vzhľadom na jej nespôsobilosť by sme mali asi povedať – chvalabohu," uzavrela exposlankyňa Natália Blahová s tým, že si bez najmenších pochýb dovolí povedať, že komisárka Tomanová premárnila na tomto poste dlhých šesť rokov a pre práva detí neurobila nič užitočné.

Súvisiace články

Najčítanejšie