Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Hudobné kvóty vyvolali búrku a Matovič búcha po stole. Milanová je ministerka na ozdobu, zhodnotil Koziak
Zdielať na

Hudobné kvóty vyvolali búrku a Matovič búcha po stole. Milanová je ministerka na ozdobu, zhodnotil Koziak

BRATISLAVA / Chceli by diktovať čo sa má hrať? Hudobní interpreti tvrdo vystupujú proti zrušeniu kvót na hranie slovenskej hudby v slovenských rádiách. Problémom pritom je, že nová hudba dostávala v éteri minimálny priestor a rôznoroddosti žánrov sa tiež nedalo hovoriť. Prečo na kvótach umelecká obec trvá?

Zrušenie kvót je súčasťou mediálneho zákona z dielne ministerstva kultúry v rukách Natálie Milanovej. Kóty pritom boli aj súčasťou programového vyhlásenia vlády. Dnes sa proti nim stavia nielen hudobná obec, ale aj sám minister financií a expremiér Igora Matovič. 

Ministerstvo kultúry SR (MK SR) v pripravenom veľkom mediálnom zákone upravuje aj hudobné kvóty v rádiách. Ako uviedla hovorkyňa MK SR Zuzana Viciaňová, rezort tak napĺňa programové vyhlásenie vlády v mediálnej oblasti. Vo vyhlásení vláda konštatovala potrebu prehodnotiť zavedené kvóty slovenskej hudby v rádiách, predovšetkým vyhodnotiť ich dopad na hudobný priemysel, autorov, interpretov hudby, ako aj na súkromné rozhlasové vysielanie, jeho rôznorodosť a mediálnu pluralitu.

Proti sa však postavili slovenskí interpreti. Pravda je však taká, že hudobnú rôznorodosť zánrov komerčné rádia nezbezpečia a zväčša sa v playlistoch opakujú stále tí istí interpreti a kapely.

Ministerka kvóty neruší, ale nechce diktovať súkromníkom

„Ministerstvo kultúry vo svojom návrhu neruší kvóty slovenskej hudby. Tie zostanú zachované na verejnoprávnych staniciach, a to vo výške 35 percent tak, ako bolo doteraz. Jednou z ich úloh má byť podľa nás aj podpora domácej hudobnej scény. Štát nemá diktovať komerčným rádiám, čo majú hrať,“ priblížila ministerka kultúry Natália Milanová (OĽaNO). Viciaňová dodala, že rezort je otvorený diskusii k danému návrhu v rámci medzirezortného pripomienkového konania. Plánujú sa zaoberať všetkými pripomienkami, ktoré v ňom účastníci vznesú.

Milanová uviedla, že je rada, že veľmi dôležitý zákon o mediálnych službách vzbudil takú velkú pozornosť v pripomienkovom konaní. "Bodaj by sa takej pozornosti ušlo každému zákonu, ktorým zlepšujeme podmienky pre rozvoj kultúry. Práve pripomienkové konanie slúži na konštruktívnu diskusiu a prípadné korekcie.
S Igorom Matovičom sme sa veľmi vecne a konštruktívne bavili aj o kvótach. Upozornila som ho na riziká, ktoré hrozia pri zachovaní súčasného stavu povinných kvót na slovenskú hudbu v rádiách," zverejila na sociálnej sieti.
Ministerka zdôraznila, že úplne chápe aj argumenty druhej strany. Podľa Milanovej sa EÚ ešte nevyjadrila a zároveň stále prítomná pandémia rozvoj kultúry dramaticky obmedzuje. "Slovensko moderný zákon o mediálnych službách, hoci už len v boji proti dezinformáciam, naozaj potrebuje. Aj preto, hoci sa osobne stotožňujem s odborným stanoviskom ministerstva kultúry, sme v tomto konkrétnom bode dospeli k politickému rozhodnutiu ponechať aktuálny stav kvót na slovenskú hudbu a v tomto zmysle ministerstvo aj upraví návrh zákona," uviedla na margo noviniek v jej rezorte.

SaS je proti

Člen Výboru Národnej rady SR pre kultúru a médiá Roman Foltin (SaS) požiadal o zvolanie mimoriadneho zasadnutia výboru. Dôvodom je napätá situácia medzi umelcami a rádiami pre návrh zrušiť povinné kvóty na slovenské hudobné diela. Informoval o tom hovorca SaS Ondrej Šprlák. Foltin chce, aby na výbor pozvali predstaviteľov organizácie Slovenský ochranný zväz autorský pre práva k hudobným dielam (SOZA), umelcov, zástupcov Asociácie rádií Slovenska či ministerku kultúry SR Natáliu Milanovú (OĽaNO). Je presvedčený, že takéto rokovanie pomôže upokojiť vášne a vydiskutovať si nepravdivé informácie, ktoré sa dostávajú do verejného priestoru.

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) sa pzároveň. vyjadrila, že povinné kvóty pre slovenskú hudbu v rozhlasovom vysielaní považuje za prežitok a zbytočnosť. Súhlasíme tak so zámerom ministerstva kultúry, keďže sme ich zrušenie mali aj v programe SaS.

„Povinné kvóty pre slovenskú hudbu v rozhlasoch sú zbytočnosťou, ktorá obťažovala nielen poslucháčov ale aj samotné rádia. Navyše, veľakrát bola táto povinnosť rádiami aj tak obchádzaná a nemala žiaden efekt. Máme za to, že štát nemá nútiť komerčné rádia, čo majú hrať. Argumenty SOZA o zanedbávaní slovenských interpretov považujeme za absurdné a zaujaté, pretože SOZA ide v prvom rade o zachovanie ich biznisu. Konkurencieschopnosť nielen medzi interpretmi a ich skladbami, ale aj rádiami, je zdravá. Aj z toho dôvodu si vieme predstaviť diskutovať o zmenení a znížení povinného podielu aj pre RTVS, ktorý chce ministerstvo nechať na úrovni 35 percent pre slovenskú hudbu,“ uviedol poslanec NR SR za SaS a člen Výboru NR SR pre kultúru a médiá Roman Foltin.

Podľa Matoviča by mali kvóty ostať

Povinnosť hrať aspoň 25 percent slovenskej hudby v rádiách podľa ministra financií SR Igora Matoviča (OĽaNO) ostane. Napísal to vo svojom statuse na sociálnej sieti. Ako v ňom vysvetlil, vo štvrtok 14. októbra sa stretol s ministerkou kultúry SR Natáliou Milanovou (OĽaNO) a poprosil ju, aby sa kvóty nerušili. Podľa neho si obaja veľmi dobre uvedomujú, že „je len otázka času, keď nás bude niekto z Bruselu k zmene tlačiť“.

Matovič zdôraznil, že by sa nemalo rušiť to, čo funguje. „Rádiá podnikajú na štátnych licenciách, preto ako štát máme úplne legitímne právo od nich žiadať pomoc našim umelcom pred valcom anglofónnej hudby. To nie je nacionalizmus, to je zdravý rozum a ochrana verejného záujmu,“ zhodnotil.

​Milanová je ministerka na ozdobu

Podľa politológa Tomáša Koziaka si Igor Matovič buchol do stola a to aj napriek programovému vyhláseniu vlády. "Pohnútka je zvláštna a myslím si, že v šoku zostali aj koaliční partneri, ktorí na tému zatiaľ výrazne nereagovali," skonštatoval Koziak pričom zdôraznil, že zvláštny je aj spôsob, akým došlo k nedohode.

"Nie je to až tak zásadná vec pre túto koalíciu a minimálne je zvláštne to, že pokiaľ to v programovom vyhlásení majú, tak je zvláštne, že to bolo predsedom OĽaNO takto zamietnuté. Vyzerá to, že aktuálna koalícia nie je schopná naplniť ani také jednoduché záležitosti ako zrušenie kvót na hudbu," poznamenal Koziak s tým, že to nie je zásadná a ani politická otázka, ale ide o púhe prenastavenie pravidiel. "Ide o bezvýznamnú záležitosť," doplnil s tým, že "niečo sa muselo stať, keď Igor Matovič takto vystúpil". 

Podľa odborníka sa totiž každý koaličný partner správa tak, ako mu to zvyšok koalície dovolí. "Otázne je, ako si môže Igor Matovič buchnúť po stole v rámci svojej politickej strany, ale aj koalície," pokračoval odborník. Natália Milanová (OĽaNO) je podľa politológa ministerkou iba na ozdobu. "Áno, spomedzi aktuálnej vlády je najmenej výrazná. Vidieť by ju mohlo byť aj pri iných témach, než sú kvóty a to napriek tomu, že rozert kultúry zatienili iné témy. Aj dobre fungujúce ministerstvo kultúry s aktívnym ministrom kultúry by mohlo byť vidieť pri rôznych príležitostiach," uzavrel Tomáš Koziak. 

Súvisiace články

Najčítanejšie