Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Diskusia Matoviča a Kamenického bola k veci len miestami: Ľudia sa nemajú prečo sťažovať. Ak nevolia aj toto je ich vizitkou
Zdielať na

Diskusia Matoviča a Kamenického bola k veci len miestami: Ľudia sa nemajú prečo sťažovať. Ak nevolia aj toto je ich vizitkou

BRATISLAVA / V diskusnej politickej relácii Na hrane TV JOJ sa proti sebe postavili minister financií Igor Matovič (OĽaNO) a jeho predchodca v kresle financmajstra Ladislav Kamenický (Smer-SD). Podľa politológa Lenča diskusia dvoch oponentov nebola konštruktívna ani náhodou.

Dvaja oponenti si v relácii TV JOJ nič nedarovali, ale  skutočnej analýze štátneho rozpočtu, ktorý vo štvrtok schválila vláda sa venovali len málo. Dôloežitou témou bolo aj zdražovanie a prieskum, ktorý dokázal, že občania sa nárastu ciest skutočne boja. 

Podľa Igora Matoviča je vina na strane predchádzajúcej vlády na čele s Petrom Pellgerinim (vtedy Smer-SD), ale aj vlády Roberta Fica. Aktuálny minister financií a expremiér Matovič stranu Smer-SD nazval niekoľkokrát mafiou a obvinil ich z rozkrádanie. Hoci Ladislav Kamenický po konštruktívnej diskusii volal, podľa politológa do nej adekvátne neprispel. 

​Diskusia oponetov, ako celok, politológa nepresvedčila. "Bola to klasická ulážka stredu zástupcu OĽaNO so svojou víziou sveta a zástupcu Smeru-SD so svojou víziou sveta. Obe strany sú pritom na hrane vzájomných vzťahov," povedal politológ Jozef Lenč s tým, že osobné antipatie by v konštruktívnej debate nemali mať miesto. "Nedokážu sa odosobniť," pokračoval s tým, že v takom prípade nie je konštruktívna debata možná. 

"Ťažko sa to robí v prípade, keď to nie ste ochotný robiť," poznamenal politológ a zdôraznil, že v tejto debate bolo jasné, že Igor Matovič toho schopný nie je. "Ladislav Kamenický tvrdil, že by taká debata mala byť, ale nakoniec sa snažil byť viac Lubošom Blahom a Robertom Ficom, než Ladislavom Kamenickým," povedal politológ s tým, že podľa jeho názoru to veľmi dobre zhodnotila moderátorka Jana Krescanko Dibáková, keď povedala, že debata bol aostrá a miestami aj k veci. Predmetu diskusie sa oboja hostia venovali málo.

Prečo sú toto voliči ochotní tolerovať?

Podľa Jozefa Lenča je istej časti voličov takáto debata sympatická. "Verím, že väčšine sa takáto debata nepáči, ale určitej časti, ktorá týmto pánom dala svoj hlas aj vo volbách zrejme áno. Je to dôsledok zanedbaného vzdelávania v občianskej náuke a toho, že nevedia, ako má byť vedená konštruktívna debata a viac ich baví "bulvár" dvoch politikov," zhodnotil Lenč a doplnil, že vinu za volených zástupcov nesú aj tí, ktorí k voľbám nechodia. 

"Ak si myslia, že neúčasť vo voľbách je určitou formou protestu a občania tak dávajú najavo svoj postoj, tak sa mýlia. Pretože svojim nehlasovaním nahrávajú tváram, ktoré reprezentujú tento štát," uzavrel Jozef Lenč pre Noviny PLUS TV JOJ. 

Súvisiace články

Najčítanejšie