Skoro jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Týždeň v politike: Iracionálne obvinenie Kažimíra, ale aj prázdne reči hnutia Sme rodina, hodnotí politológ Lenč
Zdielať na

Týždeň v politike: Iracionálne obvinenie Kažimíra, ale aj prázdne reči hnutia Sme rodina, hodnotí politológ Lenč

BRATISLAVA / V uplynulom týždni obvinili exministra financií a súčasného guvernéra NBS Petra Kažimíra. Dôležitou udalosťou je aj schválený rozpočet na ďalší rok a deficit 4,95 percenta. Sme rodina podľa odborníka zatiaľ iba kritizuje bez výraznejšej politickej akcie. 

Rozpočet je vizitkou toho, čo robí minister Matovič

Top udalosťou týždňa je podľa politológa skutočnosť, že na vláde prešiel rozpočet. "Otázne je akou formou prejde v parlamente, ktorý je rozhodujúci," zhodnotil Jozef Lenč pre Noviny PLUS TV JOJ. Ako vysokoškolského pedagóga ho najviac zaujíma to, aký rozpočet sa dočkajú vysoké školy. "Vyzerá to, že bude ešte horší, ako sme si mysleli," doplnil politológ s tým.

Aktuálne schválený rozpočet verejných financií je podľa podpredsedu vlády a ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO) zodpovedný a zameraný na znižovanie deficitu verejných financií. "Ľudom sme sľúbili, že budeme rozpočtovo zodpovední. Teda, že po nás bude na dôchodky, sociálne dávky a podobne,“ povedal vo štvrtok po rokovaní vlády. Podľa Matoviča na Slovensku doteraz 30 rokov vládli vlády, ktoré neboli schopné nič usporiť. "Na Slovensku sa kradlo ako po nebohom,“ povedal Matovič.

Bizarné obvinenie Kažimíra

Udalosťou týždňa je aj obvinenie exministra financií. Národná kriminálna agentúra (NAKA) obvinila guvernéra Národnej banky Slovenska a exministra financií Petra Kažimíra z podplácania. Obvinenie má súvisieť s úplatkom pre vtedajšieho šéfa Finančnej správy Františka Imreczeho. Informoval o tom portál aktuality.sk, ktorému to potvrdilo viacero nezávislých zdrojov.

Peter Kažimír mal v korupčnom prípade podľa portálu zohrať úlohu kuriéra a priniesť vtedajšiemu šéfovi Finančnej správy Františkovi Imrecze.  úplatok vo výške zhruba 50-tisíc eur. Vypovedá o tom práve spomínaný František Imrecze, ktorý je obvinený vo viacerých kauzách a spolupracuje s políciou.

​Guvernér NBS sa necíti byť vinný zo žiadneho trestného činu. "Skutkový stav v uznesení je nepravdivý a v samotnom odôvodnení chýbajú potvrdzujúce dôkazy. Nemám žiadne informácie a nie som si ani vedomý porušenia zákona, zároveň som nikdy nemal ani žiadny záujem vplývať na akékoľvek konania,“ uviedol Peter Kažimír. Guvernéra NBS podľa zákona vymenúva a odvoláva prezident Slovenskej republiky na návrh vlády schválený Národnou radou SR. Peter Kažimír sa ujal funkcie guvernéra v roku 2019.

"Zdá sa mi neuveriteľné, že obvinenie je založené na tom, že Imrecze povedal, že Kažimír prišiel s peniazmi za Imreczem preto, aby rýchlejšie pracoval," pobavil sa politológ a dodal, že sa mu to vidí iracionálne rovnako ako to, že by minister financií išiel za šéfom finančnej správy. 

Útoky na reformy

"Bude to záležať od toho, ako sa Boris Kollár nakoniec zachová. Zatiaľ sú to len populistické gesta bez reálneho kroku. Na návrhoch sa nič nezmenilo, takže nevieme, čo sa podarilo, alebo nepodarilo presadiť," povedal politológ. "Boris Kollár prehovára predovšetkým k národu na sociálnej sieti, ktorému sa snaží zapáčiť," dodal Lenč s tým, že zapáčiť sa snaží každému, kto vystupuje či už proti súdnej mape, alebo reforme nemocníc a aktuálne aj proti reforme národných parkov. "Zatiaľ to však vždy dopadlo inak, než hovorilo Sme rodina. Príkladom je aj Milan Krajniak a zo strany Sme rodina ide o prázdne reči," zhodnotil pre Noviny PLUS TV JOJ. 

Súvisiace články

Najčítanejšie