Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Minister financií Igor Matovič pripustil ďalšie plošné testovanie, ministrovi obrany Naďovi sa do akcie nechce
Zdielať na

Minister financií Igor Matovič pripustil ďalšie plošné testovanie, ministrovi obrany Naďovi sa do akcie nechce

BRATISLAVA / Napriek tomu, že už nie je premiérom kritikou minister financií Igor Matovič nešetrí. V politickej diskusnej relácii na TA3 dokonca nevylúčil, že by sa mohlo organizovať ďalšie plošné testovanie Slovenska. Nešetril kritikou ani na ministra zdravotníctva. Jaroslavovi Naďovi na plošnú akciu nespomína s radosťou.

Igor Matovič celoplošné testovanie pripustilo v diskusnej relácii TA3 V politike. Minister financií nevylúčil, že by sa na Slovensku mohol zopakovať projekt celoplošného testovania obyvateľstva na prítomnosť ochorenia COVID-19, ktoré podľa neho v minulosti pomohlo zastaviť šírenie koronavírusu. Rozhodnutie o prípadnom opätovnom uskutočnení celoplošného testovania, bude hlavne v rukách ministerstva zdravotníctva.

Pre kritiku nejde ďaleko

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽaNO) nezvládol podľa Matoviča zabezpečenie očkovacej kampane a s ňou spojeného zvýšenia množstva počtu zaočkovaných. Preto vzhľadom na stúpajúce počty nových prípadov nákazy ochorením COVID-19 smeruje Slovensko do „krutej zimy“.

Matovič upozornil, že aj v prípade, ak by sa ľudia rozhodli hromadne očkovať, skôr ako na Vianoce už nestihnú byť plne zaočkovaní. Bývalý predseda vlády sa preto obáva, že práve v období sviatkov budú zdravotníci čeliť vysokému počtu hospitalizovaných pacientov.

Napriek nespokojnosti s aktuálnou mierou zaočkovanosti na Slovensku by podľa šéfa rezortu financií bolo nezodpovedné vymeniť Lengvarského počas tretej vlny pandémie na Slovensku.

Výročie plošného testovania

Na plošné testovanie si v relácii Analýzy Na hrane TV JOJ zaspomínal aj minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO). "Ach, panebože," poznamenal Naď s tým, že si na plošné testovanie nedávno spomenul. "To už by som bol nerád, keby sa zopakovalo. Boli to neskutočné stresy," povedal minister obrany s tým, že to však na druhej strane bola nezabudnuteľná skúsenosť a plošné testovanie ukázalo dôležitosť armády.

Cena za plošné testovanie (takmer pol miliardy eur) sa ministrovi nezdala neprimeraná a je presvedčený, že testovanie v tom čase pomohlo. Ako by sa postavil k prevalenčnej štúdii a išiel by do ďalšej masovej akcie s radosťou? "Ono to nebolo mojím rozhodnutím, ale rozhodla o tom vláda," poznamenal s tým, že s nadšením do plošného testovania nešiel ani vtedy a veľa vecí sa učili za pochodu. "Ak by to bolo potrebné, išli by sme do toho znova," uviedol minister obrany. 

Súvisiace články

Najčítanejšie