Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Viera Stopjaková z STU: Kde všade nájdeme čipy? Prakticky v každom prístroji. Dôvodov, prečo vznikla čipová kríza je viac
Zdielať na

Viera Stopjaková z STU: Kde všade nájdeme čipy? Prakticky v každom prístroji. Dôvodov, prečo vznikla čipová kríza je viac

Zdroj: noviny.sk

BRATISLAVA / Kde všade sa nachádzajú čipy, aké veľké sú čipy, a prečo vznikla čipová kríza? Viera Stopjaková z Ústavu elektroniky a fotoniky FEI STU v rozhovore vysvetľuje, že niektoré procesy sú náročné na spotrebu vody a napríklad na Taiwane bolo posledné dva roky veľké sucho a preto nemali dostatok vody.

Čo je to čip?

Čip, alebo správne by malo byť Integrovaný obvod, je elektronický obvod, ktorý je integrovaný na malej ploche, jedná sa o miniatúrnu súčiastku, ktorá obsahuje v dnešnej dobe už desiatky miliárd tranzistorov a je zapuzdrená v jednom čipe, alebo v jednej súčiastke.

Najmenšie čipy majú veľkosť ako zrnko maku?

Nejde o veľkosť. My vieme spraviť čip 1x1 mm, ale aj 100 mikrometrov x 100 mikrometrov. Skôr ide o jeho funkciu, ktorú má spĺňať. A čím je čip zložitejší, tým má väčšiu plochu. U tých najlepších procesoroch, sa pohybujeme vo veľkosti 800 - 900 mikrometrov štvorcových.

Tranzistor má akú veľkosť?

Tranzistor je najmenšia aktívna súčiastka, ktorá je základným stavebným elementom. Pri digitálnych obvodoch sa iná ani nepoužíva, čipy do počítačov sú len z tranzistorov.

Čo sú to bajty?

To je jednotka, alebo informácia, ktorá nám slúži hlavne pri pamätiach, Je to samostatný typ čipov, alebo integrovaných obvodov, ktoré vyjadrujú kapacitu dát, ktoré do nich vieme uložiť.

Kde všade sú dnes používané čipy?

Čipy sú všade, kde sa používa elektronika, moderná elektronika je integrovaná, s inou sa už nestretávame. Je to vo všetkom. Od spotrebnej elektroniky, cez bezdrôtové aplikácie, automobily, doprava, letecký priemysel, medicínske aplikácie, dokonca sú už aj elektronické implantáty do tela. Rôzne ďalšie. Tie možnosti sa rozširujú s vývojom technológie.

Existuje dnes prístroj, v ktorom sa nepoužívajú čipy?

V elektronických prístrojoch ťažko nenájdete čipy, je to v podstate všade.

Možno v nejakých starých typoch? Autá ako V3S?

To možno, tam sú ešte moduly v diskrétnej forme. 

A v žehličkách?

Je to spotrebná elektronika, aj tam sa samozrejme nájde nejaký ten čip.

Koľko mikroprocesorov môže mať auto?

Skôr sa bavme o čipoch, alebo integrovaných obvodoch. V závislosti od typu, alebo modelu automobilu sú to desiatky až stovky. Samozrejme plus senzory na spracovanie, na komunikáciu, ale pokojne sa tam môžu nachádzať stovky čipov.

A koľko ich je v mobile, alebo v počítači?

Tam ich môžu byť jednotky, desiatky. Celý ten mobil je len procesor a potom tam je čip, ktorý riadi spojenie a komunikáciu a vysielanie a príjem dát. Tam ide skôr o výkon, kapacitu úložného priestoru, to dnes ľudí najviac zaujíma. Všetko si chcú uložiť. Nároky na pamäte v mobiloch a v prenosných zariadeniach stále rastú.

Aj v žiarovkách sa používajú čipy?

Áno, to sú tie inteligentné žiarovky, ktoré vieme ovládať cez pripojenie. Je to internet vecí a vieme tam zaradiť aj takúto žiarovku. Na riadenie tónu, alebo intenzity svetla, zapínanie a vypínanie na diaľku a podobne. Aj svetlá na vianočnom stromčeku, ak sú s čipom, môžeme takto ovládať.

Z čoho myslíte, že vznikla čipová kríza?

Čipová kríza má viac dôvodov. Je to kombinácia náhleho dopytu, napríklad príliš rýchleho rozbehu automobilového priemyslu po korona kríze a vzrástol dopyt na mobilné zariadenia, hracie konzoly, notebooky. Ďalším z dôvodov je nepriaznivá klimatická situácia na ďalekom východe, kde sa väčšina čipov vyrába. Je to kombinácia dôvodov. Nedostatok čipov nie je však všeobecný. Niektorých čipov máme dostatok. Oblasť, kde sa kríza najviac prejavila je automobilový priemysel. Požiadavka automobilového priemyslu je na veľmi odskúšané a spoľahlivé technológie, na ktoré nebol kladený dôraz po nábehu na výrobu po skončení korona krízy.

Čo vyžaduje výroba mikročipov?

Niektoré procesy sú náročné na spotrebu vody a vieme, že Taiwan posledné dva roky nemal poriadny tajfún a celkovo tam bolo veľmi veľké sucho a preto mali nedostatok vody. Z poverenia vlády vzniklo obmedzenie na spotrebu vody v jednotlivých výrobných oblastiach. Výroba čipov je koncentrovaná na oblasti Taiwanu, Malajzie a Vietnamu a teda krajiny ďalekého východu a v prípade, keď čelíme nejakej kríze a zasiahne tú konkrétnu krajinu tak to má veľký dopad na časť toho priemyslu.

Súvisiace články

Najčítanejšie