Zatiahnuté
10°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Protestné pochody proti Záborskej zákonu boli nielen po celom Slovensku, ale aj v Čechách
Zdielať na

Protestné pochody proti Záborskej zákonu boli nielen po celom Slovensku, ale aj v Čechách

BRATISLAVA / Iniciatíva Nebudeme ticho v pondelok o 17.30 organizuje protesty proti Záborskej návrhu v piatich slovenských mestách Bratislava, Trnava, Banská Bystrica, Nitra, ale aj Košice. Pochody budú aj v Českej republike a to v Brne a v Prahe. Dôvodom je nesúhlas s obmedzovaním reprodukčch práv žien.

"Aj s respirátormi nás bude počuť, lebo my nebudeme ticho," uviedla iniciatíva Nebudeme ticho na svojom profile na sociálnej sietí. Organizátorky a organizátori pochodov tvrdia, že si uvedomujú svoju spoločenskú zodpovednosť vzhľadom na nebezpečenstvo koronavírusu, ale situácia je podľa nich vážna. Pochod sa začne o 17:30 na námestí SNP v Bratislave.
SLEDUJTE POCHOD NAŽIVO:

"V takto kritickej chvíli nemôžeme ostať doma a byť ticho, do ulíc nás vyháňajú samotné predkladateľky a predkladatelia z koaličných radov a všetkých 75 poslancov a poslankýň, čo za návrh hlasovali. Prosíme vás, aby ste na protest prišli, len ak ste zaočkované, zaočkovaní, alebo s čerstvým negatívnym testom," uviedli v príspevku k pochodu. 

Ponúkajú možnosť sa otestovať

"Kvôli bezpečnosti sú na proteste v Bratislave zabezpečené aj dva spôsoby ako sa otestovať. Na mieste od 16.30 do 17.30 budú dobrovoľníci distribuovať ag samotesty," špecifikovali organizátorky možnosti účasti na proteste. "Ak sa chcete dať otestovať na odbernom mieste, aj to je možné," pokračovali ďalej s tým, že účastníci sa musia prihlasiť formulárom. 
"Pred podujatím je možné sa aj zdarma otestovať v odbernom mieste, ktoré je vzdialené približne 16 minút od Námestia SNP. Táto možnosť je limitovaná pre 200 osôb. V prípade záujmu sa zaregistrujte v tomto formulári https://forms.office.com/pages/responsepage.aspx... a smskou alebo emailom vám pošleme kód na otestovanie zdarma a ďalšie inštrukcie," zverejnila Iniciatíva Nebudeme ticho, ktorá organizuje protesty aj vo zvyšných mestách a v Českej republike. 
Organizátori zároveň žiadajú aby sa v dave udržovali odstupy, a aby mali ľudia po celý čas nasadené respirátory.   "Pokiaľ sa to bude dať, snažte sa celý čas držať v okolí tých istých ľudí. Ak na sebe pred pochodom spozorujete akékoľvek príznaky respiračného ochorenia alebo sa ocitnete v rizikových situáciách, prosíme vás, aby ste podporili iniciatívu z domu online, umiestnením varechy vo verejnom priestore a pozývaním ďalších ľudí," poprosili organizátorky. 

Prečo protestný pochod?

Podľa iniciatívy Nebudeme ticho novelou zákona o reklame chcú zakázať reklamu na interrupcie. "V praxi to môže znamenať aj to, že by lekárky a lekári nemohli verejne, napríklad na webových stránkach poskytovať informácie o interrupcii, ktorú vykonávajú," uviedli s tým, že nútiť niekoho čakať na lekársky zákrok nedáva zmysel.

Rozhovor s jednou z členiek Nebudeme ticho Adrianou Mesochoritisová: Hovoríme o zdraví a práve na zdravie

Jedna z členiek iniciatívy Nebudeme ticho Adriana Mesochoritisová hovorí o organizácii pochodu aj o tom, aký je cieľ. 

"Ženy nežiadajú o vykonanie interrupcie nerozhodnuté. Už teraz zákon núti ženy bezdôvodne čakať 2 dni, predĺženie núteného čakania je len ďalšou nezmyselnou prekážkou. Nútiť ženy a ďalších ľudí, ktorých sa obmedzenia týkajú, čakať 4 dni, aj keď ide o ukončenie tehotenstva zo zdravotných dôvodov, je kruté. V niektorých prípadoch to môže znamenať ohrozenie zdravia a života a pri chcených tehotenstvách to môže neprimerane a bezdôvodne zasahovať do procesu vyrovnávania sa so stratou," pokračovali vo svojich vysvetleniach ďalej. 

"Súčasťou návrhu je aj základ pre vytvorenie štátom dotovaných cirkevných zariadení, ktorých cieľom nie je podpora žien, ale najmä to, aby interrupciu nepodstúpili. Le obmedzovanie reprodukčných práv vedie k ohrozeniu zdravia, šťastia, budúcnosti a života hlavne žien, pričom k zníženiu počtu interrupcií nijako neprispieva. Nižší počet interrupcií predsa ani nemá byť prečo naším hlavným cieľom," uviedli ďalej s tým, že menej neželaných tehotenstiev je cieľom každého. 
"Chceme, aby bolo menej neželaných tehotenstiev, chceme, aby ženy neboli tehotenstvom nútené ostať v násilných vzťahoch a chceme, aby narodenie dieťaťa pre nikoho neznamenalo posun na hranicu chudoby. Tomu vieme pomôcť zavedením kvalitnej citlivej a inkluzívnej sexuálnej výchovy, hradením antikoncepcie zo zdravotného poistenia a zlepšením pôrodnej a popôrodnej zdravotnej starostlivosti, či zlepšením životných podmienok pre ženy, pre ľudí z etnických, sexuálnych a iných menšín a pre rodiny," pokračovali ďalej s tým, že návrh počíta aj so zrušením vyhlášky, ktorá definuje zoznam zdravotných dôvodov, pre ktoré je možné ukončiť tehotenstvo zo zdravotných dôvodov.

Podľa Nebudeme ticho ide o obmedzenie práv

Podľa iniaciatívy niektorí a niektoré hovoria, že návrh ešte môžu zlepšiť pozmeňovacie návrhy, lenže žiadne pozmeňovacie návrhy podľa nich nezmenia, že zámerom zákona Anny Záborskej je obmedzovať naše reprodukčné práva a stavať nezmyselné administratívne bariéry tam, kde by mal byť priestor na bezpečné, dôstojné a zodpovedné rozhodnutie.
"Už teraz je zrejmé, že navrhované zmeny by najviac dopadli na ženy a ďalších ľudí žijúcich v sociálnej a materiálnej neistote, v regiónoch so slabou zdravotníckou infraštruktúrou. Jednorazové príspevky a zľavy na poplatkoch nemôžu nahrádzať systémové zlepšovanie podmienok pre život a sociálna situácia rodín sa nemôže riešiť prostredníctvom zmien v zákone o interrupciách. Ak sa tak deje, nejde o pomoc, ale o moc a kontrolu nad našimi životmi," dodali na záver. 
 

Súvisiace články

Najčítanejšie