Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Špecializovaný trestný súd neprijal obžalobu na Jozefa Radiča. Vraj nejde o úkladnú vraždu
Zdielať na

Špecializovaný trestný súd neprijal obžalobu na Jozefa Radiča. Vraj nejde o úkladnú vraždu

BRATISLAVA / Súd spochybnil motív vraždy v prípade obvineného Jozefa Radiča. Ten čelí obvineniu z vraždy Ernesta Valka a z úkladnej vraždy komplica Antona Hupku.

Podľa zistení TV JOJ Špecializovaný trestný súd spochybnil motív úkladnej vraždy v prípade obvineného Jozefa Radiča a preto obžalobu prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry súd neprijal. Vyplýva to z informácií TV JOJ a z uznesenia ŠTS vo veci podanej obžaloby na obvineného Jozefa Radiča pre úkladnú vraždu Antona Hupku. Toho mal podľa dozorového prokurátora Michala Stanislava obvinený Radič zastreliť pre obavy z toho, že Hupka mohol prezradiť páchanie ich spoločnej trestnej činnosti. 

Radič podľa prokurátora vyľakal kamaráta na stretnutie do lesa, kde ho mal následne zastreliť a zakopať do ilegálneho hrobu. Znenie obžaloby podanej prokurátorom na špecializovaný súd ale senát súdu preskúmal a prokurátorovi spochybnil nie len ustálený motív na vraždu Hupku, ale v podstate aj celú dôkaznú situáciu. 

Žalovaný skutok je nesprávne kvalifikovaný ako úkladna vražda. Špecializovaný trestný súd sa ním preto nemôže zaoberať. 

"Zo strany prokurátora ide o úvahy, ktoré sa nopierajú o vykonané dôkazy, teda ide o nepodložené úvahy a závery, ktoré ho viedli k nesprávnej kvalifikácii žalovaného skutku," uvádza sa v uznesení o odstúpení obžaloby Špecializovaným trestným súdom na klasický Okresný súd Bratislava I. 

Rozbitá obžaloba hneď na začiatku

Podľa zistení TV JOJ prokurátorovi podanú obžalobu trestný súd rozbil v základnej podstate. Súd sa po preskúmaní dôkazov nielenže rozhodol žalobu odsúpiť preto, že podľa jeho názoru nejde o úkladnú vraždu, ale aj preto, že z prezentovaných dôkazov prokurátora nevyplývajú ani dôvody z čoho by mal mať obvinený Jozef Radič obavy, pre ktoré musel naplánovať vraždu svojho komplica a kamaráta. 

Podľa zistení webového portálu noviny.sk mal byť Radičov motív na zavraždenie svojho kamaráta to, že Hupka sa "nepatrne správal" v dvoch prípadoch. V prvom, keď raz pred priateľkou položil na stôl väčšiu sumu peňazí a pritom nikde riadne nepracoval. Tým mohol vzbudiť podozrenia, že peniaze pochádzajú z trestnej činnosti. Ďalší dôvod mala byť snaha obvineného zbaviť sa svojich komplicov. Spolu vykrádali banky.

Prokurátor vynechal dôkazy v prospech obvineného Radiča

Pre súd je obžaloba na Radiča podaná prokurátorom ÚŠP sporná aj v ďalších závažných skutočnostiach. Preukazovanie motívu Radiča na likvidáciu svojho komplica má odhaľovať aj údajná skutočnosť, že Radič sa pred smrťou Hupku snažil sofistikovaným spôsobom zavraždiť tretieho člena ich lúpežníckeho gangu. Klinku chcel usmrtiť granátom, ktorý upravil tak, aby po odistení okamžite vybuchol. Potom Klinkovi povedal, nech ide granát vyskúšať či je funkčný. Klinka to neurobil, skúšku odkladal, čím si údajne mal zachrániť život. Lenže, táto skutočnosť s granátom Radičovi nikdy nebola preukázaná. Radič bol vo veci nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami síce obžalovaný, no rovnako bol zo skutku oslobodený a právoplatne súdom uznaný za nevinného. Tento fakt ale prokurátor obžaloby už nezakomponoval a zrejme účelovo. Predseda senátu ŠTS Peter Pulman uviedol: "nie je možné obchádzať právoplatné rozhodnutie súdu akoby neexistovalo."

Smrť Antona Hupku mohla byť nešťastná náhoda. Pripúšťa to aj senát ŠTS

V čom ale ma dozorový prokurátor ÚŠP pravdu je to, že Jozef Radič bol pri tom, keď jeho komplic Anton Hupka zomrel. Spolu išli večer do lesa a na miesto kam smerovali sa predierali cez kroviny. Pravdou je aj to, že na mieste kam prišli zaznel výstrel, po ktorom padol na zem Anton Hupla s prestrelenou hlavou. Zaznel druhý výstrel, ktorým bol usmrtený Hupkov pes. Ten tam išiel s nimi. Podľa Radiča sa ale v lese stala nehoda a nie vražda. Keď išli cez kroviny, zrejme sa kohútik zbrane zachytil o konár a tak došlo k výstrelu. Prokurátor správne tvrdí aj to, že svedka Klinku k už mŕtvemu privolal mobilom obvinený Radič a na mieste mu opísal ako sa to stalo. 

Vykopaný ilegálny hrob a vrece s vápnom

Dôkazne je dokázané, že Anton Hupka bol usmrtený výstrelom z guľobrokovej zbrane. Ide o zbraň podobnú brokovnici, ale vypáli jednosmernú strelu. Na mieste bol zastrelený aj Hupkov pes, ale znalec zistil, že pes bol zastrelený brokovnicou, ktorá vystrelila viac brokov. Prečo by si strelec menil zbrane v danom okamihu a nevystrelil na oboch z jednej je otázka na zamyslenie, no môže to mať logické vysvetlenie. Napríklad, nedostatok nábojov v jednej z nich. Ale to je len dohad. V každom prípade, keď polícia našla utajený hrob, do ktorého pochoval Radič s pomocníkom Klinkom mŕtveho Tóna, pri exhumácii nebohého našli v hrobe aj vrece od vápna. Klinka tým potvrdil svoje svedectvo, že pri zakopávaní tela zasypali poškodeného aj jeho veci vápnom a potom hrob inak plytký hrob zahrnuli zeminou. Podľa prokuratúry aj to, že keď Radič do lesa volal Klinku, aby mu prišiel pomôcť zakopať kamaráta, už mal pripravené na mieste vápno a náradie na kopanie jednoznačne preukazuje, že práve Radič naplánoval vraždu Hupku a pripravil sa na ňu. Preto obžalobu podal pre úkladnú vraždu a podal ju ŠTS. To, že žalobu prokurátora ÚŠP postúpil ŠTS na Okresný súd Bratislava I., napadol prokurátor Stanislav sťažnosťou, o ktorej rozhodne Najvyšší súd SR. Ten rozhodne či prípad usmrteného Antona Hupku prejedná trestný súd alebo okresný súd. Sťažnosť bola podaná v pondelok, 18. októbra. Potvrdila to pre TV JOJ hovorkyňa prokuratúry. “Dnešného dňa podal prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry sťažnosť proti uzneseniu Špecializovaného trestného súdu.Prokurátor naďalej trvá na právnej kvalifikácii skutku, ako obzvlášť závažného zločinu úkladnej vraždy, a preto podal v zákonnej lehote sťažnosť voči uzneseniu Špecializovaného trestného súdu," informovala hovorkyňa Generálne prokuratúry SR, Jana Tökölyová.

Klinka svedectvom ohrozuje Radiča a ten sa bráni hrozbe doživotného trestu

Aby bolo jasné, prečo uvádzame v tomto príbehu Jaroslava Klinku treba pripomenúť, o koho ide. Klinka lúpil banky s Radičom v karnevalových maskách. Keď mu nevyšiel prepad komerčnej banky v Kremnici, začal spolupracovať s vyšetrovacími orgánmi. Vtedy sa rozhovoril aj k Radičovi a ich spoločnom vylúpení domu právnika Ernesta Valka, pri ktorom Valka zastrelili. Klinku začal obhajovať advokát Daniel Lipšic a stal sa svedkom, ktorý vraždu právnika hodil na svojho kamaráta Jozefa Radiča. Ide o jediného svedka vo vražde Valka, s ktorým ale má prokuratúra zatiaľ len problémy. Prečo?

Uletená obžaloba aj na Pezinskom súde

Už sme uviedli, že Radič bol právoplatne oslobodený v prípade obchodovania so zbraňami aj v súvislosti s granátom, ktorý dal Klinkovi, a ktorým mal Klinka pri použití údajne prísť o život. Táto obžaloba bola tiež postavená tak ako v prípade vraždy Hupku, výlučne na svedectve sporného svedka a Radičovho niekdajšieho najbližšieho komplica Klinku. Pre súd bol Klinka nedôveryhodný svedok, čo nakoniec aj priznala Krajská prokuratúra v Bratislave. 

V prípade vraždy Valka na Klinku budú pravdepodobne súdy pozerať rovnako

Aj tam je pre prokuratúru Klinka osamelým svedkom, ktorý za spoluprácu dostal benefit 8 rokov. Či svoje svedectvo ustojí bude vecou procesu, na ktorý zatiaľ len čaká. Klinka tvrdí, že Valka išli len vylúpiť a s jeho vraždou on nemá nič spoločné. To Radič odmieta, že úkladne zavraždil nielen svojho kamaráta a komplica Antona Hupku, ale aj právnika Ernesta Valka. V oboch prípadoch detailne o poškodených vypovedá práve Klinka. 

Súvisiace články

Najčítanejšie