Zatiahnuté, dážď
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Záborskej návrh odmietla aj Európska komisárka pre ľudské práva. Listom sa obrátila na poslancov Národnej rady
Zdielať na

Záborskej návrh odmietla aj Európska komisárka pre ľudské práva. Listom sa obrátila na poslancov Národnej rady

BRATISLAVA / Na poslancov Národnej rady SR sa európska Komisárka pre ľudské práva obrátila listom, ktorý zaslala šéfom jednotlivých parlamentných výborov. Apeluje na poslancov, aby návrh poslankyne a splnomocnenkyne Anny Záborskej nepodporili.

Dôvod komisárky je jednoduchý. Čakacia lehota, ktorá by sa zo 48 hodín predĺžila na 96 hodín, nekomplikuje prístup k bezpečnej a legálnej interrupcii len podľa našich odborníkov, ale aj podľa európskej Komisárky pre ľudské práva Dunji Mijatovič. 

Komisárka v utorok zverejnila list, ktorý zaslala Národnej rade Slovenskej republiky. Vyjadruje v ňom znepokojenie nad návrhom zákona, o ktorom sa v súčasnosti diskutuje, a ktorý by zaviedol obmedzenia prístupu k bezpečným a legálnym potratovým službám.
Komisárka sa tretíkrát za tri roky obracia na slovenských poslancov a opakuje svoje obavy, že pokusy obmedziť prístup k bezpečným a legálnym interrupciám by priviedli zákony a postupy Slovenskej republiky do konfliktu s jej medzinárodnými záväzkami v oblasti ľudských práv a boli by v rozpore so zásadou zákazu retrogresie v práve.
Komisárka v liste zdôrazňuje, že návrh na predĺženie súčasnej povinnej čakacej lehoty zo 48 hodín až na 96 hodín, ktorá by sa vzťahovala na všetky potraty okrem prípadov, keď je zdravie alebo život ženy bezprostredne ohrozené, by ešte zhoršil už tak problematickú situáciu. Poznamenáva tiež, že navrhovaný zákaz "reklamy“ na potraty by mohol zabrániť odborníkom v oblasti zdravotníctva, aby verejne poskytovali informácie o bezpečných interrupciách.
V súvislosti s návrhom, ktorý by mal za cieľ odstrániť súčasnú požiadavku, aby lekári poskytovali informácie o antikoncepčných metódach a ich použití, komisár pripomína, že zaistenie dostupnosti modernej antikoncepcie by malo byť súčasťou prístupu k reprodukčným právam a sexuálnemu zdraviu. Princíp je založený na ľudských
právach a na právach na reprodukčné zdravie.
Komisárka nakoniec vyjadruje znepokojenie nad tým, že opakované pokusy o zavedenie obmedzení prístupu k bezpečnému a zákonnému potratu naznačujú alarmujúci trend smerom k oslabovaniu sexuálneho a reprodukčného zdravia žien a práv v našej krajine. Vyjadruje poľutovanie nad tým, že sa tým vytvorilo nepriateľské prostredie pre ľudské práva, ale aj pre ich obrancov pôsobiacich v tejto oblasti.

Súvisiace články

Najčítanejšie