Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Analýzy na hrane s Vladimírom Lengvarským: Reforma prejde na 100 percent. Som si istý, inak by som to nerobil
Zdielať na

Analýzy na hrane s Vladimírom Lengvarským: Reforma prejde na 100 percent. Som si istý, inak by som to nerobil

BRATISLAVA / Do horúceho kresla v relácii Analýzy Na hrane TV JOJ sa posadí minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. Počet hospitalizovaných covidových pacientov na Slovensku už prekročil tisícku, plne zaočkovaných z nich je len 18 percent. Nemocnice preto obmedzujú starostlivosť. Za pondelok pribudlo aj 1 797 nových prípadov, pozitivita je takmer 15 %. Počet obetí stúpol o 10. Ako sa s tým vyrovná nielen rezort, ale aj krajina?

Minister Lengvarský dobehol do štúdia na poslednú chvíľu. Zdržalo ho rokovanie Národnej rady, na ktorom mal svoje návrhy. Na pretras prišlo aj očkovanie Roberta Fica, ktoré popiera. "Nemám túto informáciu a neviem na to reagovať," povedal minister na margo tvrdení, že ide o hackerský útok. 

Tretia pandemická vlna farbí okresy na čierno. Nemocnice sa nám plnia. Čakajú nás tvrdé opatrenia a je situácia stabilná, alebo vážna? "Situácia sa vyvíja tak, ako sme predpokladali," povedal minister s tým, že ju považuje za stabilnú a má k dispozícii aj prognózy do konca októbra. "Čakáme 2,5 až 3 tisíc pozitívnych ľudí denne. Na pľúcnej ventilácii by malo byť okolo 120 ľudí," priznal minister. 

Aké budú sviatky?

Ľudia sa nebudú presúvať len na sviatky, ale podľa ministra sa presúvajú aj teraz. "Je možné, že migrácia bude na dušičky väčšia," uviedol minister s tým, že nárast môže byť o dva týždne vyšší. Vianočné trhy v Bratislave sa podľa ministra otvoria, pretože mesto nebude v horšej farbe, ako je oranžová. "Hromadné podujatia sa budú musieť organizovať tak, ako je to v covid automate," dodal Lengvarský. 

Čakajú úľavy očkovaných v čiernych okresoch? "Áno, ja som tú situáciu, ktorá tam nastala vnímal a analyzujeme ju. Po stretnutí s hlavným hygienikom som prerokoval úpravy, ktoré by v čiernych regiónoch zvýhodnili očkovaných," poznamenal s tým, že všetko je ešte v rukách konzília odborníkov. "O konkrétnostiach sme sa nebavili, nechávam to na odborníkov," povedal s tým, že najprv sa treba dohodnúť na vláde a následne by to mohlo byť aj od ďalšieho pondelka. 

Plošné testovanie nebude

Minister financií cez víkend skloňoval ďalšie plošné testovanie. "Plošné testovanie nebude určite," zmietol túto tému Lengvarský zo stola s tým, že vo veľa regiónoch na to nie je dôvod. Poznamenal však, že testovanie nie je vylúčené v mestských častiach, mestách, dedinách a podobne. 

Novinkou je aj začiatok prevalenčnej štúdie s tým, že výsledky by mali byť do šiestich týždňov. "Prevalenčná štúdia môže mať výsledky akékoľvek, ale povie nám len to, čo vidíme teraz," zdôraznil minister s tým, že všetko závisí od očkovania. 

Minister si netrúfa odhadnúť, aký dopad bude mať na vývoj pandémie "čapicový protest" Smeru-SD v Rimavskej Sobote. Ľudia tam boli bez rúšok. "Neviem, aký mali status," poznamenal Lengvarský s tým, že nevie koľkí boli očkovaní, testovaní, alebo prekonali Covid-19. 

Mobilné očkovanie podľa ministra funguje a prináša svoje výsledky a to najmä v prípade starších občanov. Kritiku očkovania vníma ako politický boj. "Škodia nielen svojim voličom, ale aj republike," povedal otvorene minister zdravotníctva. 

Ako dopadne zákon Anny Záborskej?

Minister si chce počkať na závery parlamentu. "Poslanci vnímajú túto otázku veľmi dobre," povedal s tým, že finálna podoba zákona by nemala byť taká, akú navrhla Anna Záborská. "Bude to niečo medzi," priznal minister s tým, že čakacia lehota bude určite kratšia než 96 hodín a možno zostane na 48. "Myslím si, že stav, aký tu máme, je vyhovujúci," pokračoval Lengvarský. 

Zákon z dielne Vladimíry Marcinkovej (SaS), aby dieťa mohlo mať so sebou rodiča počas hospitalizácie je podľa ministra nerealizovateľný. "Mať to v zákone je pekné," poznamenal minister s tým, že nemocnice, ktoré na to majú priestor a technické vybavenie to už robia. "Samozrejme, že návrh podporujem, aj som za to, pretože charta práv dieťaťa a pacienta nám niečo hovorí, ale v tejto chvíli to dávať do zákona by nebolo šťastné," pokračoval Lengvarský s tým, že nemocnice majú aktuálne iné starosti.

Prežije zdravotníctvo s aktuálnym rozpočtom?

Smerujeme k ukrajinskému zdravotníctvu a dočkajú sa zdravotníci výrazne vyšších platov? "Automat navyšuje platy všetkým zamestnancom, nielen lekárom a sestrám," poznamenal minister zdravotníctva. 

Bude sa rast cien energií kompenzovať nemocniciam? "Máme pripravený balík 108 miliónov eur, ktorý je určený na to, aby dlh nemocníc nerástol," povedal s tým, že je možné týmito financiami kompenzovať aj ceny energií. Najväčšou položkou sú však stále platy. "Niektoré nemocnice sú schopné si rekonštrukcie hradiť sami aj prostredníctvom úverov, pokiaľ však potrebujú, financie im vyčleníme," uviedol ďalej s tým, že investičný dlh je vo výške 5 miliárd eur. 

Požiar v Ružomberku skomplikoval situáciu v regióne. Ako pomôže zdravotníctvo? "Pozeral som to celú nedeľu," priznal Lengvarský s tým, že zriaďovateľom nemocnice je ministerstvo obrany. Sumu na opravu však vláda vyčleniť vie. "Je tam veľká vôľa straty vykompenzovať," potvrdil minister. 

Horúcou témou a sporom je aj reforma nemocníc

Žhavou témou posledných dní aj reforma nemocníc. Niektoré mapy nemocníc boli podľa Lengvarského ešte z plánu exministerky Kalavskej. Aktuálny minister však zdôraznil, že Slovensko toľko nemocníc neuživí. "Teraz sa kreujú pracovné skupiny, ktoré budú pracovať na nastavení jasných kritérií pre všetky odbory," povedal s tým, že mapu rezort netají, ale ešte ju kompletnú nemá. "Definitívny zoznam nie je," doplnil. 

To, že by sa zdravotná starostlivosť stala nedostupnou, minister popiera. "Za špecializovanou starostlivosťou dochádzajú občania do nemocníc aj dnes," poznamenal Vladimír Lengvarský s tým, že možnosti dopravy musia riešiť občania aj dnes. "Zistilo sa, že človek potrebuje ďalšie a ďalšie vyšetrenia a musel ísť do vzdialenejšieho zariadenia," povedal s tým, že špecializované nemocnice nebudú mať po novom nárok pacienta odmietnuť. Teraz bude pacient dovezený priamo do nemocnice na základe zdravotného stavu. "Odvrátiteľných úmrtí bude menej," dodal minister s tým, že k zmene nepríde zo dňa na deň, ale po krokoch a bude to trvať celé roky. 

Rušenie nemocníc je však veľkým problémom aj pre Borisa Kollára. Sme rodina sa sťažuje, že s nimi minister nekomunikuje. "Týždeň pred rokovaním vlády bola koaličná rada, kde som to v krátkosti predstavil," upresnil minister s tým, že vysvetlil, že nemocnice sa nebudú rušiť, ale len transformovať. "Ide o spôsob politického boja a nie som z toho ani urazený, ani si to neberiem osobne," zdôraznil s tým, že do politických otázok zachádzať nechce. "Zásadným argumentom je aj to, koľko nemocníc sa zrušilo neriadene," oponoval na margo výhrad Sme rodina. 

Otázkou, čo by sa stalo, ak by reforma neprešla sa minister Lengvarský zatiaľ nezaoberal. "Verím, že zvíťazí zdravý rozum," prízvukoval s tým, že tlakov zo strany regionálnych politikov sa nebojí, pretože za nim chodia už teraz. "Zväčša si to dokážeme vysvetliť, lebo keď sa na tie nemocnice pozriete zblízka, tak zistíte, že kopa vecí sa tam už nerobí," zhodnotil šéf zdravotníctva. Problém sú podľa neho aj lôžka paliatívnej starostlivosti.

O tom, že reformu presadí, je minister presvedčený na 100 percent. "Inak by som to nerobil," uviedol na záver.  

Súvisiace články

Najčítanejšie