Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Minister Lengvarský oponuje ministrovi Matovičovi: Plošné testovanie nebude určite, povedal v Analýzach Na hrane
Zdielať na

Minister Lengvarský oponuje ministrovi Matovičovi: Plošné testovanie nebude určite, povedal v Analýzach Na hrane

BRATISLAVA / Plošné testovanie nebude. V relácie Analýzy Na hrane TV JOJ to povedal minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (OĽaNO). Len tento víkend Igor Matovič, ktorý je aktuálne ministrom financií, celoplošné testovanie pripustil.

Igor Matovič celoplošné testovanie spomenul v diskusnej relácii TA3 V politike. Minister financií totiž vo vysielaní nevylúčil, že by sa na Slovensku mohol zopakovať projekt celoplošného testovania obyvateľstva na prítomnosť ochorenia COVID-19, ktoré podľa neho v minulosti pomohlo zastaviť šírenie koronavírusu. Rozhodnutie o prípadnom opätovnom uskutočnení celoplošného testovania, bude hlavne v rukách ministerstva zdravotníctva.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽaNO) nezvládol podľa Matoviča zabezpečenie očkovacej kampane a s ňou spojeného zvýšenia množstva počtu zaočkovaných. Preto vzhľadom na stúpajúce počty nových prípadov nákazy ochorením COVID-19 smeruje Slovensko do „krutej zimy“.

Matovič upozornil, že aj v prípade, ak by sa ľudia rozhodli hromadne očkovať, skôr ako na Vianoce už nestihnú byť plne zaočkovaní. Bývalý predseda vlády sa preto obáva, že práve v období sviatkov budú zdravotníci čeliť vysokému počtu hospitalizovaných pacientov. Napriek nespokojnosti s aktuálnou mierou zaočkovanosti na Slovensku by podľa šéfa rezortu financií bolo nezodpovedné vymeniť Lengvarského počas tretej vlny pandémie na Slovensku.

Lengvarský hovorí celoplošnému testovaniu jasné nie

"Situácia sa vyvíja tak, ako sme predpokladali," povedal minister s tým, že ju považuje za stabilnú a má k dispozícii aj prognózy do konca októbra. "Čakáme 2,5 až 3 tisíc pozitívnych ľudí denne. Na pľúcnej ventilácii by malo byť okolo 120 ľudí," priznal minister. 
Celoplošné testovanie aktuálny minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽaNO) vylúčil. V relácii Analýzy Na hrane TV JOJ sa vyjadril, že testovanie celého Slovenska nebude. "Plošné testovanie nebude určite," zmietol túto tému Lengvarský zo stola s tým, že vo veľa regiónoch na to nie je dôvod. Poznamenal však, že testovanie nie je vylúčené v mestských častiach, mestách, dedinách a podobne. 

Novinkou je aj začiatok prevalenčnej štúdie s tým, že výsledky by mali byť do šiestich týždňov. "Prevalenčná štúdia môže mať výsledky akékoľvek, ale povie nám len to, čo vidíme teraz," zdôraznil minister s tým, že všetko závisí od očkovania. 

Súvisiace články

Najčítanejšie