Polojasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Santusová detektorom lži prešla, teraz chce od Mikulca, aby tam poslal aj policajtov obvinených v kauze Očistec
Zdielať na

Santusová detektorom lži prešla, teraz chce od Mikulca, aby tam poslal aj policajtov obvinených v kauze Očistec

BRATISLAVA / Kauza okolo vyšetrenia vyšetrovateľky policajnej inšpekcie Diany Santusovej na detektore lži sa stále viac zamotáva. Kým ešte v utorok, 19. októbra, Ministerstvo vnútra SR spochybňovalo takéto vyšetrenie na Národnom bezpečnostnom úrade, v stredu ho už minister vnútra Roman Mikulec pripustil. Santusová však v mediálnej prestrelke nepriamo navrhla poslať na detektor aj obvinených policajtov z tímu očistec, či bývalého policajného prezidenta Petra Kovaříka. O tom však Mikulec nechce ani len počuť.

"Psychofyziologické overovanie pravdovravnosti vykonáva pracovisko v pôsobnosti Kriminalistického a expertízneho ústavu Prezídia Policajného zboru SR. Je to historicky prvýkrát, keď príslušník policajného zboru absolvoval psychofyziologické overenie pravdovravnosti inde, ako na Kriminalisticko-expertíznom ústave Prezídia Policajného zboru," stanovisko ministerstva vnútra, ktoré uviedol Denník NV utorok, 19. októbra, takto znelo vyjadrenie ministerstva vnútra, ktoré sa ohradilo proti vykonaniu detektora lži vyšetrovateľkou Dianou Santusovou na Národnom bezpečnostnom úrade.

Dnes je tomu už inak

"Ja nehovorím, že je to nemožné, aby na Národnom bezpečnostnom úrade sa aj niekto zúčastnil. Veď aj NBÚ vykonáva polygraf. Ale minimálne je to neštandardné," hovorí minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO). 

"Táto možnosť tu je 20 rokov. Od decembra 2001 majú NBÚ a ministerstvo vnútra uzavretú rámcovú zmluvu, ktorá upravuje podmienky vzájomnej spolupráce," stanovisko Národného bezpečnostného úradu. 

TV JOJ už v pondelok informovala, že Santusová prešla ako súkromným, tak aj štátnym vyšetrením na polygrafe

Spor, ktorý s ňou vedenie ministerstva a polície dlhodobo vedie, však tento výsledok len viac prehĺbil.

Minister vyčíta Santusovej postup pred absolvovaním vyšetrenia. Santusová sa bráni

"Tie obštrukcie z jej strany boli dlhodobé a boli mnohé, a ja nemám iný dôvod si myslieť, že sú tam určité neštandardné konania," hovorí Mikulec. 

"Boli mi určené tri termíny. Pri prvom bolo vyšetrenie ukončené z objektívnych dôvodov zo strany zamestnanca daného pracoviska. Druhý mi bol z mne neznámych príčin zrušený. V čase tretieho som bola práceneschopná," tvrdí Santusová. 

"Otázky na polygraf dodalo pred vyšetrením ministerstvo vnútra. Obe strany sa dohodli, že na vyšetrení budú traja príslušníci NBÚ a traja príslušníci KEÚ," stanovisko NBÚ. 

"Ona spochybňuje Kriminalistický a expertízny ústav Policajného zboru Slovenskej republiky, a ja mám teraz byť v pozícii, že ja mám akceptovať všetky jej kroky. No nie," hovorí Mikulec. 

Faktom ale tiež je, že o vyšetrenie na polygrafe NBÚ nepožiadala samotná Santusová, ale jej nadriadený z policajnej inšpekcie, čo preukazuje aj dokument.

Minister Mikulec dodnes tvrdí, že oficiálne výsledky Santusovej vyšetrenia doteraz nemá

Aj keď ho absolvovala pred takmer dvomi týždňami. Národný bezpečnostný úrad nimi, ale aj celou kauzou už vo štvrtok oboznámi kontrolný parlamentný výbor.

Vyzerá to ale tak, že vojna medzi ministerstvom a Santusovou sa ešte ani z ďaleka nekončí

Do útoku naopak zavelila vyšetrovateľka inšpekcie. Od ministra nepriamo žiada, aby teraz na detektor posadil tých policajtov, ktorých sa jej kauza priamo dotýka. "Dočasne povereného riaditeľa Úradu inšpekčnej služby, dezignovaného prezidenta PZ a stále obvinených vyšetrovateľov NAKA PPZ," hovorí Santusová. 

"Podľa rovného metra samozrejme, dejú sa veci, ale toto je vec policajného prezidenta, ale ja si nemyslím, že pani Santusová je v pozícii, aby vyzývala kohokoľvek," tvrdí Mikulec. 

noviny.sk

Vyjadrenie Diany Santusovej v plnom znení: 

Dobrý deň,

v nadväznosti na dnes zverejnené a pre mnohých prekvapivé vyjadrenie ministra vnútra o údajnom vytváraní obštrukcií zo strany mojej osoby v súvislosti s absolvovaním tzv. detektoru lži si dovoľujem uviesť objektívne skutočnosti v nasledovnom znení.

Po vyzvaní zo strany aktuálneho vedenia Úradu inšpekčnej služby na absolvovanie vyšetrenia na detektore lži som toto totiž ani raz neodmietla a nevyhýbala som sa mu, ako to bolo už viackrát nepravdivo verejne prezentované. Na Kriminalistickom a expertíznom ústave Policajného zboru mi boli určené 3 termíny. Pri prvom termíne bolo vyšetrenie ukončené z objektívnych dôvodov zo strany zamestnanca daného pracoviska. Druhý termín mi bol zrušený z mne neznámych príčin a to preukázateľne zo strany vedenia Úradu inšpekčnej služby. V čase tretieho termínu som bola, žiaľ, práceneschopná.

Psychofyziologické overenie mojej pravdovravnosti na detektrore lži som absolvovala dňa 07.10.2021 na Národnom bezpečnostnom úrade na základe písomnej žiadosti Úradu inšpekčnej služby zo dňa 26.08.2021 adresovanej Národnému bezpečnostnému úradu a na základe následnej písomnej výzvy. resp. žiadosti Národného bezpečnostného úradu o účasť na psychofyziologickom overení pravdovravnosti zo dňa 05.10.2021. V uvednom prípade teda nešlo o moju iniciatívu, ako ani o môj výber.

Predmetnú (cenzúrovanú) žiadosť Národného bezpečnostného úradu Vám v prílohe predkladám, pričom v tejto súvislosti ešte uvádzam, že táto žiadosť mi bola doručená dňa 06.10.2021 osobne do vlastných rúk prostredníctvom aktuálneho vedenia Úradu inšpekčnej služby. Zároveň pre objektívnosť dopĺňam, že mi nie je známe, že by Národný bezpečnostný úrad vykonával psychofyziologické vyšetrenia na detektore lži na požiadanie fyzickej osoby, či radového príslušníka Policajného zboru, čo vo svojej podstate potvrdzuje aj samotné vyjadrenie ministerstva vnútra, ktoré uvádza, že sa v mojom prípade jedná o historicky prvý prípad absolvovania tohto vyšetrenia mimo Kriminalistického a expertízneho ústavu Policajného zboru.

Na tomto mieste mi nedá nepoukázať aj na skutočnosť, že v medializovanom prípade ovplyvňovania svedkov na NAKA P PZ ide tiež o historicky prvý prípad trestného konania, v ktorom prišlo k neoprávnenému zastaveniu prebiehajúcej policajnej akcie prezidentom Policajného zboru a následne aj k neoprávnenému "odstaveniu" vyšetrovateľa PZ zo "živého" trestného konania, teda od prebiehajúceho vyšetrovania a to dokonca v období, keď má polícia "rozviazané ruky".

Je preto pre mňa viac ako zarážajúce, ak môj zamestnávateľ na jednej strane žiada z vlastnej iniciatívy o takýto spôsob vykonania vyšetrenia, ktorý následne, v prípade, ak nedopadne podľa subjektívnych predstáv niektorých osôb, nezmyselne a účelovo jeho výsledok spochybňuje ničím nepodloženými a zavádzajúcimi vyjadreniami. Takéto konanie nemožno vnímať inak ako absurdné vytváranie nezmyselných pseudoargumentov, a to len z dôvodu iracionálneho odmietania zmierenia sa s objektívnou realitou, a síce, že som vo všetkom hovorila pravdu a postupovala som pri svojej služobnej činnosti vždy výlučne v súlade so zákonom.

Zároveň považujem za potrebné uviesť aj podstatnú skutočnosť, že predmetné vyšetrenie bolo realizované a vyhodnocované aj za prítomnosti zamestnancov pracoviska, ktoré takéto vyšetrenie vykonáva v pôsobnosti Policajného zboru, o čom som bola vopred vyrozumená vedením Úradu inšpekčnej služby.

Vzhľadom na doposiaľ opakovane zverejňovanú účelovú diskreditáciu mojej osoby zo strany čelných predstaviteľov Policajného zboru a ministerstva vnútra Slovenskej republiky bolo vykonanie uvedeného vyšetrenia nezávislou štátnou inštitúciou v záujme objektivity priam nevyhnutné, čo podaním žiadosti o jeho vykonanie na Národný bezpečnostný úrad očividne potvrdilo aj aktuálne vedenie Úradu inšpekčnej služby. Z rovnakého dôvodu som sa navyše rozhodla absolvovať uvedené vyšetrenie aj nezávislým a certifikovaným polygrafológom.

Slovami literárneho klasika v časoch klamstva býva hovorenie pravdy revolučným činom. Z uvedeného dôvodu si preto dovolím touto cestou poukázať aj na množstvo verejne dostupných komentárov a hodnotení tak ako laickej, tak aj odbornej verejnosti, ktorá poukazuje na potrebu rovnakého zaobchádzania v právnom štáte a vyzýva na absolvovanie vyšetrenia na detektore lži aj aktuálne dočasne povereného riaditeľa Úradu inšpekčnej služby, dezignovaného prezidenta Policajného zboru a stále obvinených vyšetrovateľov Policajného zboru služobne zaradených na NAKA P PZ.

S pozdravom

mjr. Mgr. Diana Santusová

Súvisiace články

Najčítanejšie