Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Balet SND podporí Národný onkologický ústav. Vracia sa k charitatívnemu gala Umenie pre život
Zdielať na

Balet SND podporí Národný onkologický ústav. Vracia sa k charitatívnemu gala Umenie pre život

BRATISLAVA / Balet Slovenského národného divadla v spolupráci s Národným onkologickým ústavom pripravuje ďalší ročník projektu pod názom Umenie pre život. Tanečný galavečer sa uskutoční už tento piatok 22. októbra 2021 o 18.00 v novej budove SND. Súčasťou charitatívneho podujatia budú aj zahraničné tanečné hviezdy rovnako, ako tie domáce.

Ambíciou podujatia Umenie pre život, ktoré iniciuje Národný onkologický ústav/NOÚ spolu s prvou baletnou scénou, je upozorniť na problematiku prevencie a liečby onkologických ochorení.

Názov Umenie pre život vychádza z filozofie Umenie liečiť a umenie pomáhať. Galavečer má charitatívny charakter s cieľom podporiť aktivity NOÚ zamerané na zvýšenie kvality poskytovanej zdravotnej starostlivosti, komfortu pacientov a na rozvoj pracovísk ústavu.

„Dnes viac než kedykoľvek predtým cítime potrebu obnovy „diela“, ktoré spája dva svety – zdravotnícky a pacientsky. Navyše do našich životov, osobných aj pracovných, zasiahol vírus, ktorý otriasol svetom doteraz nevídaným spôsobom. Vírus, ktorý upozornil na našu zraniteľnosť, krehkosť našich vzťahov, vyzdvihol potrebu priateľstva, solidarity i súcitu. Práve teraz je ten správny čas obnoviť tradíciu podujatia Umenie pre život. Umenie vyjadriť láskavý prijateľný súcit, ktorý k pacientom prichádza po špičkách... tak ako jedinečné umenie baletu“, uvádzajú okrem iného v programovom bulletine za NOÚ jeho generálny riaditeľ Tomáš Alschner a medicínsky riaditeľ Juraj Pechan.

Účasť hviezd z domova aj zahraničia

Na galavečere vystúpia hviezdy tanečného umenia zo zahraničia a vynikajúci domáci umelci. „Kontinuita tradície benefičného projektu Umenie pre život, ktorú začal Mário Radačovský, bola pri mojom nástupe do funkcie umeleckej riaditeľky Baletu SND jednou z priorít“, vyjadrila sa riaditeľka baletu SND Nina Poláková. „Motivácia pokračovať v tomto zmysluplnom projekte vychádzala z vlastnej skúsenosti, keď som prežívala pocity strachu a neistoty pri liečbe onkologického ochorenia veľmi blízkeho človeka. Na ceste k víťazstvu nad chorobou nás popri nádeji sprevádzala dôvera vo vedomosti a schopnosti lekárov, ktorí svojou prácou potvrdili filozofiu NOU, že liečiť je umenie. Verím, že túto filozofiu je možné vnímať aj opačne, verím, že umenie má schopnosť liečiť," dodala umelecká šéfka prvej scény. 

V programe účinkujú svetové hviezdy prestížnych európskych scén: z Baletu Parížskej opery sa predstaví tanečný pár Ludmila Pagliero, danseuse étoile a prvý sólista tejto scény Audric Bézard; z Holandského národného baletu prví sólistiMaia Makhateli, Jozef Varga Jakob Feyferlik, zo Stuttgartského baletu tanečný pár Miriam Káčerová a Roman Novitzky a ďalší hostia.

Jedinečnou príležitosťou a mimoriadnym osviežením večera sú časti choreografií alebo nové diela, ktoré náš divák nemá možnosť vidieť, keďže nie sú súčasťou repertoáru nášho súboru. Sú to napríklad duetá z ikonických, nadčasových  diel svetových choreografov, akými sú Roland Petit, Rudolf Nurejev, Kenneth MacMillan, John Cranko či Mauro Bigonzetti. Prvý sólista Viedenského štátneho baletu Roman Lazík uvedie s Ninou Polákovou, bývalou dlhoročnou sólistkou tohto výnimočného súboru, dueto z baletu Manon v choreografii Kennetha MacMillana.

Tanečníci z Baletu Národného divadla Brno sa  predstavia v choreografii Mária Radačovského v ukážke z programu Rossini.

Sólisti s Baletu Štátneho divadla Košice ponúkli do programu premiéru choreografie Andreja Petroviča pod názvom Uncertaint Touch/Neurčitý dotyk na hudbu Philipa Glassa. V úlohe choreografa sa v slovenskej premiére predstaví Roman Novitzky, ktorého inšpirovala hudba Hazmata Modineho. Osloví nás choreografickou miniatúrou Are you as big as me? 

Program uzavrie virtuózne pas de deux z baletu Don Quijote v podaní prvých sólistov Baletu SND Olgy ChelpanovejKonstantina Korotkova.

Tradícia na prvej baletnej scéne

Iniciátorom projektu podpory boja proti onkologickým chorobám v spojení s tanečným umením bol bývalý riaditeľ Baletu SND Mário Radačovský pred vyše desaťročím (v roku 2008). Myšlienku rozvíjal na poste riaditeľa Baletu SND Jozef Dolinský ml. najmä v rokoch 2013 – 2016, kedy sa začal tento večer uvádzať pod titulom Umenie pre životVedenie SND na čele s generálnym riaditeľom Matejom Drličkom a baletného súboru s umeleckou riaditeľkou Ninou Polákovou a výkonnou riaditeľkou Andreou Skočekovou spolu s NOÚ podporujú šľachetnosť tohto podujatia, ktorého zmyslom je upozorniť na prevenciu, poďakovať sa lekárom a zdravotníkom a krásou baletného umenia podporiť význam „liečiť aj umením“.  

Z viedne späť domov

Súčasná umelecká riaditeľka Baletu SND absolvovala Tanečné konzervatórium Evy Jaczovej v Bratislave pod vedením Kláry Škodovej a Rafaela Avnikjana. Ešte počas štúdia sa stala sólistkou Baletu SND, kde ešte počas štúdia a neskôr po absolutóriu vytvorila hlavné postavy v rôznych baletoch.Bola jednou z prvých slovenských tanečníc, ktoré získali ocenenie na medzinárodných baletných súťažiach. K tým najvýznamnejším patrili: 1. cena a Grand Prix na Medzinárodnej baletnej súťaži v Brne (2000), účasť vo finále prestížnej baletnej súťaže Prix de Lausanne (2003), Cena Philip Morris Flower Award pre najlepšieho tanečného umelca roku 2004, Cena Baletného klubu Viedenskej štátnej opery 2008, Medaila predsedu Trnavského samosprávneho kraja 2014, Ocenenie ministra zahraničných vecí SR – Vyslanec dobrej vôle – Goodwill Envoy (2018). V roku 2020 získala Cenu ministra kultúry Slovenskej republiky za umelecké majstrovstvo v oblasti klasického i moderného baletu a výnimočnú reprezentáciu slovenského baletného umenia v zahraničí.

Súvisiace články

Najčítanejšie