Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková na gala v SND: Súdna mapa nie je žiadna prechádzka baletom
Zdielať na

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková na gala v SND: Súdna mapa nie je žiadna prechádzka baletom

BRATISLAVA / Piatkový večer patril v Slovenskom národnom divadle galavečeru Baletu SND Umenie pre život. Balet Slovenského národného divadla v spolupráci s Národným onkologickým ústavom pripravil ďalší ročník projektu na ktorom nechýbali ani politici.

Ambíciou podujatia Umenie pre život, ktoré iniciuje Národný onkologický ústav/NOÚ spolu s našou prvou baletnou scénou, je upozorniť na problematiku prevencie a liečby onkologických ochorení. Názov Umenie pre život vychádza z filozofie Umenie liečiť a umenie pomáhať. 

​Na galavečere nechýbali zahraničné hviezdy najmä z Európskych divadiel, ale aj tanečníci zo Slovenska, ktorí našu krajinu reprezentujú v zahraničí. 

Prvý sólista Viedenského štátneho baletu Roman Lazík uviedol s umeleckou šéfkou Baletu SND Ninou Polákovou, bývalou dlhoročnou sólistkou tohto výnimočného súboru, dueto z baletu Manon v choreografii Kennetha MacMillana. Tanečníci z Baletu Národného divadla Brno sa predstavili v choreografii Rossini Mária Radačovského. Sólisti s Baletu Štátneho divadla Košice ponúkli do programu premiéru choreografie Andreja Petroviča pod názvom Uncertaint Touch/Neurčitý dotyk na hudbu Philipa Glassa. V úlohe choreografa sa v slovenskej premiére predstaví Roman Novitzky, ktorého inšpirovala hudba Hazmata Modineho. Divákov oslovil choreografickou miniatúrou Are you as big as me? Program uzavrelo virtuózne pas de deux z baletu Don Quijote v podaní prvých sólistov Baletu SND Olgy Chelpanovej a Konstantina Korotkova.

SND sa chcelo poďakovať lekárom

Vedenie SND na čele s generálnym riaditeľom Matejom Drličkom a baletného súboru s umeleckou riaditeľkou Ninou Polákovou a výkonnou riaditeľkou Andreou Skočekovou spolu s Národným onkologickým ústavom podporujú podujatie, ktorého zmyslom je upozorniť na prevenciu, poďakovať sa lekárom, zdravotníkom a krásou baletného umenia podporiť význam „liečiť aj umením“.

Umenie a politika sa porovnávať nedajú, tvrdí Kolíková

Medzi hosťami nechýbala ministerka spravodlivosti Mária Kolíková. Pre Noviny PLUS TV JOJ priznala, že je fanúšičkou nielen baletu, ale aj hudby a umenia vo všeobecnosti. "Do divadla idem vždy, keď mám možnosť," priznala ministerka spravodlivosti, ktorá si do divadla prišla oddýchnuť po tom, čo prezentovala poslednú verziu Súdnej mapy.

Ako reagovala na posmešné poznámky opozície? Dozviete sa vo videu.

​Medzi hosťami nechýbala ani primárka ARO a členka strany Spolu Andrea Letanovská. Bývalá členka strany Za ľudí, ktorá niekoľko mesiacov pôsobila ako náhradníčka v parlamente, ostro kritizovala bývalé vedenie rezortu zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽaNO). Pre rozpory v strane opustila Za ľudí a do Spolu nasledovala kolegu Miroslava Kollára. Pre Noviny PLUS reagovala nielen na situáciu v nemocniciach, ale vyjadrila sa aj k situácii v strane. 

Súvisiace články

Najčítanejšie