Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Týždeň v politike: Borisa Kollára dlhodobá vízia tejto krajiny nezaujíma. Mal by menej hovoriť a viac konať, tvrdí Štefančík
Zdielať na

Týždeň v politike: Borisa Kollára dlhodobá vízia tejto krajiny nezaujíma. Mal by menej hovoriť a viac konať, tvrdí Štefančík

BRATISLAVA / Pre Noviny PLUS TV JOJNzhodnotil uplynulý týždeň v politike politológ Radoslav Štefančík. Vytmavil to Borisovi Kollárovi, ale zaujala ho aj legalizácia prostitúcie. Svoje si odborník myslí aj o školskej reforme.

Boris Kollár má problém so všetkými, iba so svojimi nominantmi nie

Podľa politológa Ekonomickej univerzity Radoslava Štefančíka je udalosťou týždňa a možno aj celého mesiaca Boris Kollár a jeho otvorený negatívny postoj k pripravovaným reformám rôzneho druhu. "Či ide o reformu súdnictva, oblasti životného prostredia, lesníctva, všade sa Boris Kollár stavia na barikády, a to z jednoduchého dôvodu," poznamenal politológ pre Noviny PLUS TV JOJ. 

"Borisovi Kollárovi totiž nikdy o reformy nešlo, nikdy mu nešlo o to, aby sa Slovensko posunulo smerom dopredu. Jemu ide o hlas nespokojného voliča. Pretože každá reforma niečo stojí, každá reforma ovplyvní život nejakých ľudí, ale spravidla s konečným pozitívnym efektom. Lenže pozitívne efekty sa spravidla odrazia až v budúcnosti," spresnil politológ. 

Odborník dodal, že Borisa Kollára dlhodobá vízia tejto krajiny nezaujíma. Tvrdí, že on je pri moci teraz a keďže politika je mimoriadne vrtkavá, dočasná a krátkodobá, Kollára nejaká budúcnosť nezaujíma. "Pritom by ho viac mohlo zaujímať, čo sa deje v rezortoch, ktoré spravuje práve strana Sme rodina," poznamenal politológ s tým, že vzápätí dodal:

"Zatiaľ najväčší škandál s presúvaním peňazí z verejných zdrojov do tajomných schránok sa týka práve ministerstva, ktoré je riadené Kollárovou pravou rukou Krajniakom. O tom, že vo vláde sedí nejaký podpredseda vlády s menom Štefan Holý, o ktorého existencii a činnosti tušia skutočne len dobre informovaní pozorovatelia, ani nehovoriac. A nespomínam škandál s obchvatom Bratislavy, ktorý možno ako jediný obchvat hlavného mesta na svete sa nebude vedieť napojiť na hlavný diaľničný ťah."

Podľa politológa by mal Boris Kollár menej hovoriť a viac konať, pretože rezorty vedené jeho nominantmi sú na tom mimoriadne zle. "Ak Boris Kollár otvorene kritizuje reformy v rôznych rezortoch, tú jednu, ktorá môže byť katastrofou pre slovenské vysoké školstvo, zatiaľ necháva tak. Nemožno sa tomu čudovať. Zatiaľ čo medzi lesníkmi nájde svojich poslucháčov, medzi akademikmi po tom svojom výkone s diplomovou prácou, by veľa priaznivcov nenašiel," dodal Radoslav Štefančík. 

Odpor proti reforme školstva

Politológ, ktorý je zároveň vysokoškolským pedagógom uviedol, že v školstve to vrie a vyzerá to tak, že minister školstva sa ešte poriadne zapotí pri zdôvodňovaní svojich nezmyselných návrhov. "Na jar sa proti novej legislatívnej úprave postavili snáď všetky vysoké školy na Slovensku, v súčasnosti sa o slovo opäť prihlásila Univerzita Komenského a očakávajú sa aj reakcie iných univerzít. Zástupcovia UK, ale aj STU a vyzerá to tak, že čoskoro sa pridajú aj iné univerzity, kritizujú ministerstvo školstva, že nevypočulo pripomienky akademickej obce a ide si svoje," zdôraznil s tým, že nejde o prvý odpor proti reforme vyučeného obuvníka a dlhoročného úspešného vizážitu. 

"Mňa už len teší, ako budem v súlade s navrhovanou novelou vysokoškolského zákona kdesi vo Švajčiarsku, Kanade alebo Veľkej Británii uverejňovať inzeráty, že hľadám univerzitného profesora s 20 ročnou praxou s nástupným platom kdesi medzi 1600-1700 eur v hrubom," uzavrel odborník. 

Legalizácia prostitúcie? Príjmy treba zdaňovať

Štefančík poznamenal, že aby sme neostali len vo vážnej rovine, treba povedať, že úsmev na tvári vyvolal návrh poslanca OĽaNO Tomáša Šudíka zlegalizovať vykonávanie najstaršieho remesla. "V prvom rade urobil dobre, lebo väčšina Slovenska sa dozvedela o existencii tohto poslanca. Doteraz o ňom počuli azda iba jeho stranícki kolegovia," poznamenal pobavene politológ s tým, že zdanením tejto sadzby, Šudík dokonca počíta s navýšením príjmovej zložky štátneho rozpočtu.

"Celkom by ma zaujímalo, akú daňovú sadzbu pán poslanec navrhuje. Zníženú ako na niektoré potraviny alebo knihy, normálnu, ako na všetky ostatné služby, alebo dokonca zvýšenú. Tento nápad vyvoláva ďalšie otázky: budú prostitútky musieť mať pri sebe registračnú pokladnicu, bude sa dať platiť kartou, prípadne, či sa bude dať bloček od prostitútky predložiť u zamestnávateľa ako doklad o realizácii služieb určených na rekreáciu a rekonvalescenciu nášho fyzického a duševného zdravia," dodal na záver pre Noviny PLUS TV JOJ. 

Súvisiace články

Najčítanejšie