Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Hlavný koroner Palkovič: Neočkovaní ľudia nad 65 rokov sú najrizikovejšou skupinou, ktorá môže podľahnúť Covidu-19
Zdielať na

Hlavný koroner Palkovič: Neočkovaní ľudia nad 65 rokov sú najrizikovejšou skupinou, ktorá môže podľahnúť Covidu-19

BRATISLAVA / Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou v spolupráci s Inštitútom zdravotníckych analýz urobil analýzu úmrtí v tretej vlne koronavírusovej pandémie. V rozhovore s hlavným koronerom Michalom Palkovičom sa dozviete, koľko ľudí z obetí bolo očkovaných, a komu a prečo odporúča tretiu dávku vakcíny.

Tie údaje sú za aký čas a čo z toho vzišlo?

Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou v spolupráci s Inštitútom zdravotníckych analýz vykonal analýzu úmrtí v tretej vlne, to znamená od 28.7. do konca septembra tak, aby sme si vyhodnotili, aké bolo spektrum ľudí, ktorí zomierali v súvislosti s koronavírusovou infekciou a vakcináciou. Za toto obdobie zomrelo 70 ľudí, z týchto ľudí bolo 11 očkovaných obidvomi dávkami a dvaja ľudia boli očkovaní len jednou dávkou. To znamená, že 81,5 percent ľudí, ktorí zomreli v súvislosti s veľmi ťažkým zápalom pľúc spôsobeným koronavírusom, neboli vôbec očkovaní a 18,5 percenta, ak berieme aj tých vrátane prvej dávky, boli ľudia, ktorí boli očkovaní. A keď si zoberieme spektrum ľudí, ktorí boli očkovaní a zomreli, tak sa musíme pozrieť aj na to, aká bola doba od druhej dávky a tam vidíme, že mimo jedného pacienta, ktorý mal 47 rokov, tak všetci ostatní boli dlhšie ako 6 mesiacov predtým očkovaní druhou dávkou. Z toho teda vyplýva, že tá ochrana, ktorá je individuálna, veľmi individuálna, ale dá sa konštatovať, že tá ochrana trvá 6 mesiacov. Podobné dáta vidíme aj u pacientov, ktorí prekonali koronavírusovú infekciu a neboli očkovaní a súčasne to vidíme aj z týchto dát, to znamená, pacienti, ktorí boli očkovaní a následne, žiaľ, zomreli na ťažký koronavírusový zápal pľúc.

Ešte sa musím spýtať na toho jedného pacienta, ktorý bol očkovaný a krátko na to zomrel na koronavírus, prečo?

Ani nie príliš krátko, on mal druhú dávku 120 dní, čiže on jediný sa iba vymykal z toho šesťmesačného obdobia. Musíme konštatovať, že väčšina týchto pacientov, ktorí zomreli, mali rôzne zdravotné problémy a my teraz už vieme, že to je presne terén, ktorý ten koronavírus využíva na to, aby aktivoval náš imunitný systém a v podstate došlo k deštrukcii toho pľúcneho parenchýmu.

To sú tí očkovaní a poďme k tým neočkovaným. Kto sú tí neočkovaní, ktorí zomreli?

Keď sa pozrieme na tie údaje, ktoré sú naozaj z populačných údajov, teda nebavíme sa len o mŕtvych, ale keď sme si porovnávali riziko v podstate úmrtia u neočkovaných pacientov, tak nám vychádza, že v kategórii 65 – 69 rokov je 20,9-násobne väčšie riziko, že človek zomrie na koronavírusovú infekciu v prípade, že nebol očkovaný. Keď ideme ďalej, tak potom je to v - kategórii 70 – 74 rokov 19,5-násobné riziko a potom medzi 75 – 79 rokov je už len 9,2-násobne väčšie riziko, čím chceme povedať, že tam už aj to percento zaočkovanosti je výrazne vyššie, keď sa bavíme o tých vyšších vekových kategóriách, takže tam je tá ochrana evidentne efektívnejšia, ale musíme povedať, že z tých dát naozaj vychádza, že pol roka je skutočne ten čas, ktorý môžeme povedať zodpovedne, že ten človek má dostatočné množstvo ochrany a z toho ale vyplýva, že tá boostovacia dávka je naozaj veľmi potrebná.

Ešte sa vrátim k tým neočkovaným, sú medzi nimi aj nižšie vekové hranice a sú tam aj mladí a zdraví ľudia?

Ten pojem úplne zdravý človek je pomerne komplikovaný, ale áno, sú tam minimálne v úrovni 30 – 60 rokov ľudia, bolo ich 11, ktorí nemali nejaké závažnejšie ochorenia a napriek tomu ten koronavírusový zápal pľúc mal fatálne následky.

Poďme si povedať ešte to, či stačí to očkovanie, a kedy stačí očkovanie, a kedy teda musíme dodržiavať aj tie ostatné opatrenia?

Ono to vyplýva aj z dát ostatných krajín, že tak ako tá vlna prichádza, tak sa javí, že očkovanie je samozrejme neoddeliteľná súčasť, ale nie je jediný z princípov, ako s tou pandémiou bojovať alebo s tou vlnou bojovať v zmysle ju okliešťovať a znižovať a skracovať, poprípade, ale je to samozrejme v tom období narastajúci počet infekcií aj dodržiavanie toho RORV – čiže ruky, odstup, rúška a bez týchto zásadných princípov to očkovanie nemá taký efekt a vidíme to napríklad aj v iných krajinách, ako v Izraeli.

Keď sa rozprávame o tom očkovaní, Váš úrad posudzuje aj tú súvislosť úmrtia po očkovaní. Sú to všetko prípady, ktoré mali aj pridružené ochorenia alebo ako to vychádza?

Tých prípadov, ktoré analyzujeme, bolo do dnešného dňa 125. Sú to prípady, ktoré vyžadujú veľmi intenzívne študovanie a najmä analýzu toho predchorobia, to je to najpodstatnejšie pri posudzovaní dôvodu úmrtia, pretože my musíme zistiť, aký typ ochorení ten človek mal a či tá vakcinácia naozaj spustila tú komplikáciu, ktorá spôsobila smrť, alebo tá vakcinácia s týmto procesom úmrtia nemala vôbec nič dočinenia. Môžeme konštatovať, že vo väčšine prípadov sme našli terén, ktorý bol poznačený mnohými civilizačnými chorobami, keďže aj tie vekové kategórie sú vyššie. Nemáme žiadneho mladšieho človeka ako 67.

Ale sú to vždy ľudia, ktorí mali nejakú chorobu?

Áno, vo väčšine prípadov mali nejakú závažnú chorobu, ktorá akoby ten terén oslabovala a tá vakcinácia akoby zvýraznila tú základnú chorobu a tá komplikácia, ktorá nasledovala, napríklad vo forme krvácania alebo veľmi traumatických nežiadúcich účinkov, mala potom fatálny následok.

Zodpovedá to percento ľudí, ktorí majú komplikácie po očkovaní, ktoré potom vedú k smrti, zodpovedá to aj iným vakcínam? Je to približne rovnaké percento?

Na toto je odpoveď veľmi komplikovaná, keďže sa bavíme o takom množstve vakcín podaných v tak krátkom časovom úseku, že v histórii ľudstva sa nikdy nič takéto neudialo. Jednak je tam veľmi veľký dôraz kladený na analýzu každého jedného prípadu úmrtia s akceláciou, čo v minulosti možnože nebolo až také dominantné, ale nemyslím si, že sa to vyníma z počtu komplikácií, ktoré sme evidovali napríklad pri očkovaní polyomeliditou a podobne. Takže z toho kontextu na Slovensku nevyplýva, že by vakcinácia predstavovala nejaké vážnejšie riziko.

Vy máte tú tretiu dávku a kto všetko by si mal dať tretiu dávku?

Ja sa priznám, že akonáhle som tú možnosť mal, tak som ju využil. Ten dôvod je jednak to, že sme v kontakte s množstvom príbuzných, samozrejme, pracujeme aj s tým materiálom, čiže tá kontaminácia rôznych predmetov tam vždy existuje. Takže ja ako človek robím vždy všetko pre to, aby som minimalizoval akékoľvek riziko, ale teda pevne verím, že ten záujem o tretiu dávku bude podstatne väčší, pretože to naozaj vyplýva z tých dát, že ak sa chceme dostať do nejakého normálu, čo znamená, že vlny, ktoré budú prichádzať, budú kratšie a počty infikovaných nižšie, a to by sa malo v podstate s tými opakujúcimi sa vlnami stále znižovať, tak je to jeden z neoddeliteľných súčastí mimo toho RORV v prípade nárastu.

Najčítanejšie