Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Nové dôkazy v kauze Očistec: Špeciálna prokuratúra má nahrávky politikov, podnikateľov či advokátov
Zdielať na

Nové dôkazy v kauze Očistec: Špeciálna prokuratúra má nahrávky politikov, podnikateľov či advokátov

SLOVENSKO / Úrad špeciálnej prokuratúry v pondelok, 24. októbra, popoludní potvrdil, že do spisu Očistec doplnili obrazovo zvukový záznam, ktorý dokazuje snahy viacerých osôb o ovplyvňovanie vyšetrovania vážnych trestných káuz. V kauze Očistec sú stíhaní vysoko postavení bývalí policajní funkcionári.

"Mediálna bomba" vypukla vo chvíli, keď Denník N a portál Aktuality zverejnili, že na nahrávkach sú zachytení Robert Fico, či Robert Kaliňák.

Záznamy, ktoré vznikli na chate chce prokuratúra použiť pri utorkovom rozhodovaní o predĺžení väzby pre bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara. "Dozorový prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry doplnil koncom minulého týždňa svoj návrh na predĺženie väzby obvinených v kauze „Očistec“ o obrazovo-zvukové záznamy získané postupom podľa § 114 Trestného poriadku na základe príkazu sudcu pre prípravné konanie okresného súdu v inej trestnej veci, ktorú nedozoroval Úrad špeciálnej prokuratúry SR," informuje hovorkyňa špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová. 

Nahrávky teda nevznikli priamo v súvislosti s Očistcom, ale vznikli legálne so súhlasom sudcu

Podrobnosti o nahrávkach prokuratúra nezverejnila a nahrávku nekomentuje ani polícia. Denník N a portál aktuality.sk uviedli, že na kamerových záznamoch majú byť zachytené rozhovory Roberta Fica, Roberta Kaliňáka, advokáta Mareka Paru či syna Tibora Gašpara a Miroslava Bödöra. Portál aktuality.sk najprv zverejnil niekoľko fotografií a neskôr aj dve videá. Na prvom hovorí Robert Fico, na druhom Robert Kaliňák a hovoria o aktuálnych kauzách.

"Makó sa priznal v tejto veci tiež?" pýta sa vo videu Fico. Kompletné nahrávky podľa prokuratúry potvrdzujú snahy viacerých osôb ovplyvňovať trestné stíhania v týchto kauzách a majú dokazovať aj prípravu diskreditácie vyšetrovateľov NAKY či špeciálnych prokurátorov. Podľa niektorých koaličníkov sa prípadným stíhaním poslancov bude zaoberať parlament. "Mne to z toho vyplýva, že by niečo také mohlo sa stať," hovorí poslankyňa Anna Zemanová (SaS). 

"Wau, neviem, či to všetkých prekvapilo, z toho ako je poslanec Robert Fico nervózny v poslednom čase, tak dalo sa očakávať, že asi vyvíja aj inú aktivitu, ako len v parlamente," tvrdí poslankyňa Jana Žitňanská (Za ľudí). 

"Už vieme, prečo robí tie tlačovky každý deň, už vieme, prečo takto skáče, pretože potrebuje zakryť to svoje spriahnutie sa s mafiou," hovorí Michal Šipoš (OĽaNO). 

Záznamy majú dokazovať aj úniky informácií z vyšetrovania nepovolaným osobám - únikom je však aj samotné video, ktoré sa v pondelok dostalo na verejnosť prakticky skôr, ako bolo použité v samotnom prípade.

Súvisiace články

Najčítanejšie