Polojasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
K videám s Ficom sa vyjadril aj dočasne poverený šéf polície. Generálny prokurátor vydal pokyn na preverenie úniku
Zdielať na

K videám s Ficom sa vyjadril aj dočasne poverený šéf polície. Generálny prokurátor vydal pokyn na preverenie úniku

BRATISLAVA / Dočasne poverený šéf polície Štefan Hamran okomentoval zverejnené záznamy kamier z chaty, na ktorej sa stretával Robert Fico, Robert Kaliňák, Miroslav Bödör a syn Tibora Gašpara. Generálny prokurátor Maroš Žilinka vydal pokyn na preverenie úniku obrazovo – zvukových záznamov, vyhotovených orgánmi činnými v trestnom konaní na poľovníckej chate, ktoré boli dňa 25. októbra 2021 uverejnené v médiách.

Dočasne poverený policajný prezident Štefan Hamran sa k videám vyjadril stroho. "Ja som bol informovaný, že vznikla v súlade so zákonom," okomentoval zákonnosť získaných obrazovo- zvukových nahrávok. Zamyslel sa aj nad tým, že na verejnosť tieto záznamy unikli. "Každý únik je veľmi citlivo vnímaný a vnímam ho aj ja veľmi citlivo. Robia sa opatrenia k tomu, aby v budúcnosti také úniky neboli." 

Generálny prokurátor dal pokyn na preverenie úniku záznamov

"Zverejňovanie dôkazov a informácií zo spisov v prípravnom konaní mimo zákonného rámca považujem za absolútne neprípustnú snahu o ovplyvňovanie orgánov činných v trestnom konaní a súdov pred ich rozhodovaním, za snahu o marenie vyšetrovania, ale aj snahu o manipulovanie verejnej mienky,“ vyhlásil Maroš Žilinka. 

Slovenská advokátska komora bude dohliadať na postup spracovania uniknutých nahrávok

K celej situácii sa vyjadrila aj Slovenská advokátska komora, ktorá bude kontrolovať nielen nahrávky z pohľadu obsahu, ale aj postupu získania. "SAK sa bude dôsledne zaoberať zverejnenými nahrávkami a ich obsahom, a to tak z pohľadu zabezpečenia ústavného práva na obhajobu, dodržiavania povinností advokáta ako vyplývajú z našich predpisov v záujme ochrany práv klientov dotknutých advokátov, ako aj neznižovania dôstojnosti advokátskeho stavu," napísali v stanovisku na svojej webovej stránke. 

Súvisiace články

Najčítanejšie