Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Analýzy Na hrane s Grigorijom Mesežnikovom: Nahrávky z poľovníckej chaty sú pre Roberta Fica politicky diskvalifikačné
Zdielať na

Analýzy Na hrane s Grigorijom Mesežnikovom: Nahrávky z poľovníckej chaty sú pre Roberta Fica politicky diskvalifikačné

BRATISLAVA / Je politika čím ďalej tým horšia a o čom vypovedajú stretnutia na poľovníckej chate? Aktuálnym politickým témam sa v relácii Analýzy TV JOJ venoval politológ Grigorij Mesežnikov.

Zmenilo sa niečo v slovenskej politike? "Aj pre politológov sú nové možnosti vyjadrovať sa," poznamenal Mesežnikov s tým, že stále je čo hodnotiť a záujem verejnosť prejavuje aj naďalej. Podľa odborníka a politického analytika sa slovenská politická scéna prispôsobuje meniacim sa podmienkam.

"Máme konsolidovaný demokratický systém, sme citlivejší voči rôznym nešvárom. Dnes významný kanál komunikácie predstavujú aj sociálne siete. Spoločnosť je aj inak štruktúrovaná," zdôraznil politológ s tým, že rovnako aj politická scéna. Ako príklad uviedol neštandardných politikov. 

"V parlamente máme prevahu politických subjektov, ktoré majú málopočetné členstvo," doplnil s tým, že OĽaNO je extrémny prípad, ale nie je jedinou stranou, pretože mnohé majú len pár stoviek členov, čo je zásadný rozdiel oproti minulosti.

Prečo je členov vlastne treba?

Podľa politológa a politického analytika je dôležité to, že väčší počet ľudí je stotožnený s víziou strany. "Keď máte tisícky, alebo desať tisícky členov, tak máte štruktúru, zvolávate zasadnutia rôznych grémií a tie stranícke štruktúry na to musia reagovať," povedal s tým, že bez členov je omnoho ľahšie vyhnúť sa spätnej väzbe. "OĽaNO je extrémny príklad aj s prihliadnutím na to, že Igor Matovič je rezistentný na spätnú väzbu," uviedol politológ. 

"SaS je z tohto pohľadu neporovnateľná napríklad so SNS, pretože má veľa odborníkov a nikdy nemala problém obsadiť miesta odborníkmi. SNS hľadala odborníkov doslova na ulici," pokračoval Mesežnikov s tým, že porovnal dve strany, ktoré majú rozdielny členský základ. Členská základňa podľa analytika zaručuje odborníkov, ale aj generuje ľudí, ktorí v parlamente nerobia hanbu. "Zároveň bola strana pre voliča predvídateľná. Viete určite aké má politik preferencie. Aktuálne sedia v parlamente ľudia, o ktorých nevieme vôbec nič," uviedol Mesežnikov s tým, že nechcel nikoho menovať. 

Príhody z poľovníckej chaty

O čom svedčia medializované stretnutie Roberta Kaliňáka a Roberta Fica? "Pre mňa to nie je prekvapujúce, pretože sme vedeli, že tu existujú väzby podnikateľov s rôznymi entitami. Zverejnilo sa všeličo a určité stanoviská zverejnil aj Robert Fico s tým, že on teraz obviňuje aktuálnu vládu z nespravodlivého vyšetrovania," poznamenal politický analytik s tým, že je zrejmé, že Robert Fico má informácie aj od zadržaných. 

Samotné stretávanie prekvapením nie je, ale videli sme ako tieto stretnutia prebiehajú. "Dôležité je aj to, ako sa takéto stretnutie javí," povedal s tým, že má z toho pocit, že je to stretnutie ľudí, ktorí sú zodpovední za páchanie nejakej nedobrej činnosti. "Určite teraz bude okolo toho interpretačná vojna," pokračoval analytik s tým, že zareagoval na tvrdenia Roberta Fica o tom, že v takomto správaní má v pláne pokračovať. "Je to politicky diskvalifikačné," poznamenal Mesežnikov. 

A čo moment, kedy chceli hodiť niektoré nominácie na zosnulého generála Lučanského? "Je to veľký morálny problém, pretože je to práve od ľudí, ktorí tvrdili, že sa Milan Lučanský stal obeťou perzekúcie zo strany štátu. Teraz naňho chcú hodiť zodpovednosť za niečo čo nespáchal? Je to obrovské mravné faux pas," zhodnotil odborník. 

Bude to mať na Smer-SD dopad?

Vzájomné výčitky politikov sú podľa Mesežnikova každodenným údelom. Spomenul napríklad útoky na plagiátorov zo strany politikov, ktorí sami plagizovali svoje diplomové práce. "Nemyslím si, že voliči Smeru-SD sa nerozdelili preto, že by mali problém s Robertom Ficom, ale s tým, že táto strana neprinášala politický úspech. Preto sa obrátili k Petrovi Pellegrinimu," poznamenal s tým, že zostávajúca časť voličstva, ktorá je nespokojná s vývojom situácie musí zaujať stanovisko a práve na týchto ľudí môže kauza z poľovníckej chaty zapôsobiť. 

Vzďaluje sa Peter Pellegrini od Roberta Fica?

Podľa odborníka sa len končí to, čo začalo Pellegriniho odchodom zo Smeru-SD. "Zásadný rozdiel však medzi Smerom-SD a Hlasom-SD nevidím," povedal s tým, že Hlas-SD je zložený z ľudí, ktorí boli voči Robertovi Ficovi veľmi lojálny. "Peter Pellegrini má trochu iný imidž a mení to koaličný potenciál. Smer-SD už koaličný potenciál nemá," podotkol Mesežnikov s tým, že využíva to, čo spoločnosť polarizuje tak, ako predtým zakrýval štát formálne existujúcimi inštitúciami. "Problémom je, že Hlas-SD sa k týmto kauzám nevyjadruje, zatiaľ čo Smer-SD zaujal ku kauzám jasné stanovisko," dodal.

Odvolávanie Sulíka

Richard Sulík patrí podľa Grigoriho Mesežnikova k tým úspešnejším ministrom a kľúčovú úlohu zohral v prvej vládnej kríze. "Je komplikovaný koaličný partner, ale predvídateľný, ktorý sa drží svojho programu," vyjadril sa odborník a zdôraznil, že sa snaží o dodržanie stability vládnej koalície. Za zmienku stojí podľa neho aj to, že SaS dokázala preferenčne zdvojnásobiť svoj voličský potenciál. "SaS má svojich zástupcov a tí sa snažia o vecný postup," pokračoval analytik s tým, že k prepadu nedošlo aj vďaka jeho postoju.

Prežije aj koalícia?

"To je trocha veštenie," poznamenal Mesežnikov pobavene. "Koalícia v terajšom spojení sa správa tak, že väčšina reformných snáh sa hodí do koša a to kvôli jednému koaličnému partnerovi," zdôraznil s tým, že koalícia síce dovládne, ale tým pádom bez výsledku. 

"Strana Most, ktorá predtým držala koalíciu do konca si podľa politológa pochovala svoje možnosti. Zmysel reformnej koalície bude mať význam len vtedy, ak tie reformy nebude vnútorne niekto brzdiť," uviedol s tým, že ďalšou možnosťou je dovládnuť bez Sme rodina. "Druhá možnosť je určite lepšia, lebo o tom je aj demokracia a sľubovanie voličom," zhodnotil s tým, že Heger síce je predseda vlády, ale nie je predsedom vlastnej koalície a všetko musí schváliť Igor Matovič ako predseda najsilnejšej strany. 

"Musel by získať podporu Igora Matovič a celého hnutia OĽaNO," poznamenal Mesežnikov s tým, že pre krajinu a reformy by to bolo lepšie. "Keby mal silnejšie postavenie vo vlastnej strane a mal by pocit, že ho strana v rámci všetkých predstaviteľov podporuje, tak by bol oveľa tvrdší," poznamenal s tým, že upozorňuje na útoky Igora Matoviča smerom ku koaličným partnerom a nahráva Borisovi Kollárovi s odkazom, že mu rozumie. 

Rebélia Borisa Kollára a osudy reforiem

Kollár hľadá podľa odborníka podporu v poslaneckých kluboch, ale viac fér by bolo, keby z koalície odišiel. "Navracia krajinu niekam, kde jej nič nepomôže," Mesežnikov nesúhlasí ani s obrannými rečami Borisa Kollára, ktorý "vládu chráni" pred revoltou z regiónov. Odborník zdôraznil, že Boris Kollár sa nestotožňuje s vládou. 

Podľa analytika nejde o komunikáciu ministra Lengvarského, ale o vecné riešenia. "V prípade ak sa reforma Súdnej mapy presadí, tak tá reforma nezávisí len v samotnej reštrukturalizácii Súdnej mapy," poznamenal odvolávajúc sa na ministerku. "Videli sme, že ministerka Kolíková musela verziu upravovať len preto, lebo koaličný partner vyslovil tvrdé stanovisko, ktoré by znamenalo koniec reformy," povedal a doplnil, že ministerka je závislá od parlamentu, ale aj ministrov. "nedá sa vylúčiť, že toto bude ďalším úderom reformným snahám," uzavrel odborník s tým, že je to unikátna situácia a môžeme podporiť niečo, čo je nevyhnutné a aplikovať zmeny bez Plánu obnovy bude oveľa ťažšie. 

"Tam, kde Boris Kollár cíti, že by to mohlo byť problematické v rámci ľudí, tak tam sa snaží naháňať body," dodal na margo výroku Borisa Kollára zo Sme rodina o tom že ho nevolia Hlucháne. "Cíti, že vzniká odpor a s tým pracujú extrémisti, ľudia, ktorí tvrdili, že im záleží na slovenskej prírode, tak dnes kričia, že vláda chce ľuďom zobrať prácu," poznamenal Mesežnikov k téme. 

Súvisiace články

Najčítanejšie