Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Nedá sa vám zaregistrovať na tretiu dávku očkovania proti Covid-19? Nepanikárte, odkazuje NCZI
Zdielať na

Nedá sa vám zaregistrovať na tretiu dávku očkovania proti Covid-19? Nepanikárte, odkazuje NCZI

BRATISLAVA / Rezort zdravotníctva spustil registráciu na 3. dávku očkovania proti Covidu-19. Zatiaľ sa môžu registrovať ľudia starší ako 55 rokov. Zmätok spôsobil PIN kód, ktorý je potrebný pre registráciu. Treba dodržať šesťmesačnú lehotu, reaguje NCZI.

Rezort dnes informoval, že celkový počet zaočkovaných osôb prvou dávkou vakcíny je 2 493 542 a za predchádzajúci deň pribudlo 1 457 očkovaných. Druhú dávku vakcíny už dostalo 2 298 360 ľudí, a za uplynulý deň sa zaočkovalo 1 326 ľudí. 

Zároveň však včera pribudlo 4 746 ľudí s pozitívnym PCR testom, z nich viac ako 70 % nebolo zaočkovaných. Čo sa týka antigénového testovania, pribudlo 892 pozitívnych, viac ako 75 % z nich sa doteraz nezaočkovalo.
Včera bolo ukončených 19 658 RT-PCR vyšetrení a 21 680 antigénnych testov.
Najviac pozitívne testovaných RT-PCR testami bolo v Žilinskom kraji (945), nasleduje Prešovský (940), Banskobystrický (700), Košický (618), Bratislavský (461), Trenčiansky (419), Trnavský (366) a Nitriansky (297). Je medzi nimi 2 212 mužov a 2 543 žien. Celkový počet pozitívne testovaných mužov je 221 571 a žien 243 456. V nemocniciach je hospitalizovaných 1 352 pacientov, potvrdené ochorenie má 1 270 ľudí.

Spustené očkovanie treťou dávkou

"Očkovanie 3. dávkou vakcíny proti Covidu je odporúčané každému vo veku nad 55 rokov po polroku od podania druhej dávky očkovacej látky. Registrácia je už sprístupnená," uviedol rezort zdravotníctva s tým, že o možnosti podania tretej dávky sú informovaní iniciačnou SMS s prideleným PIN kódom ľudia vo veku 55+, ktorým už od podania druhej dávky uplynulo 6 mesiacov.
Záujemcovia o tretiu dávku majú možnosť očkovania aj bez predchádzajúcej registrácie, stačí ak sa vo vakcinačnom centre preukážu platným Digitálnym COVID preukazom EÚ o absolvovaní očkovania druhou dávkou.

​Aj pri registrácii na očkovanie, aj pri očkovaní bez registrácie platí, že pri imunokompromitovaných pacientoch, a teda ľudí so zníženou imunitou, tretiu dávku vakcíny môžu dostať najskôr po 4 týždňoch od podania druhej dávky. V tomto prípade sa vyžaduje odporúčanie od lekára. Všetci ostatní môžu tretiu dávku očkovacej látky dostať najskôr 6 mesiacov po podaní druhej dávke vakcíny.

"Pre ľudí so zníženou imunitou sa tretia dávka vakcíny odporúča aj v prípade prekonania ochorenia COVID-19. Naopak, pre všetkých ostatných plne očkovaných ľudí sa podanie tretej dávky neodporúča vzhľadom na to, že prekonanie ochorenia COVID-19 u nich pôsobí ako tretia, posilňujúca (booster) dávka. Ak však takýto človek podanie tretej dávky požaduje, bude mu to umožnené," zdôraznil rezort.

Ako sa zaočkovať?

Hovokyňa NCZI Alžbeta Sivá zdôraznila, aby sa ľudia starší ako 55 rokov neprihlasovali do systému, pokiaľ od očkovania druhou dávkou vakcíny neuplynulo šesť mesiacov. "Systém je v tom prípade pre nich uzamknutý," reagovala Sivá pre Noviny PLUS TV JOJ s tým, že sa odomkne až po šiestich mesiacoch. Práve obdobie polroka je v prípade vakcíny rozhodujúce. 

Požadovaný PIN kód je číslo, ktoré bolo pacientom doručené pri prvej, alebo druhej dávke vakcíny proti ochoreniu Covid-19. "V prípade, že pacient PIN kód nemá, je nevyhnutné, aby zatelefonoval na naše call centrum, alebo použil kontaktný formulár," doplnila Sivá s tým, že rizikových pacientov, ale aj tých, ktorí sa už môžu zaočkovať NCZI pozýva prostredníctvom SMS správy. 

"Registrovať sa môžu všetci ľudia starší ako 55 rokov a to po tom, čo im ubehla pol ročná lehota od podania druhej dávky vakcíny. Zaočkovať sa môžu, ale nemusia," dodala na záver pre Noviny PLUS TV JOJ. 

Súvisiace články

Najčítanejšie