Zatiahnuté
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Proti Záborskej zákonu sa chystajú minimálne dva pozmeňováky: Na liberálne krídlo OĽaNO majú byť vyvíjané tlaky
Zdielať na

Proti Záborskej zákonu sa chystajú minimálne dva pozmeňováky: Na liberálne krídlo OĽaNO majú byť vyvíjané tlaky

BRATISLAVA / Jediným ústupkom, ktorý Anna Záborská vo svojom návrhu zákona avizovala, je skrátenie čakacej lehoty. Z pôvodných 96 hodín ju je splnomocnenkyňa vlády pre slobodu vierovyznania ochotná skrátiť na 73 hodín. Proti reštrikciám sa postavilo iberálne krídlo OĽaNO. Teraz naňho majú byť vyvíjané tlaky.

Proti sprísneniu interrupcií z dielne Anny Záborskej sa nestavia už len predsedníčka zdravotníckeho výboru Jana Bittó Cigániková (SaS), ale aj poslanci OĽaNO.

Pozmeňujúci návrh, ktorý by mal zásadne ovplyvniť Záborskej zákon plánujú podať poslanci Andrej Stančík (OĽaNO) a jeho kolega z poslaneckého klubu a predseda výboru pre kultúru a médiá Kristián Čekovský. Podľa informácii Novín PLUS TV JOJ má zákon významne zasiahnuť do podoby zákona Anny Záborskej. Mali by z neho vďaka pozmeňovaciemu návrhu vypadnúť všetky reštriktívne opatrenia, ktoré by sťažili prístup k interrupciám.

Aké "pozmeňováky" sa chystajú?

Podľa zdroja blízkeho hnutiu OĽaNO poslancom záleží na tom, aby sa čakacia lehota nepredlžovala, pretože na to nevidia žiaden racionálny dôvod. Problém majú aj so zákazom reklamy, ktorý by dopadol aj na dostupnosť odborných informácií. "Chcú, aby sa pozmeňovacím zákonom penzum informácií naopak rozšírilo a tak sa zaistila väčšia dostupnosť a to nielen pre tehotné ženy, ale pre všetkých občanov," prezradil zdroj s tým, že s pozmeňovacím návrhom má problém zvyšok hnutia OĽaNO, ktorý zákon Anny Záborskej prezentuje ako pomoc tehotným ženám. Obaja poslanci z liberálneho krídla OĽaNO sa pre Noviny PLUS TV JOJ vyjadrili, že všetky zmeny budú komunikovať na tlačovej konferencii budúci týždeň. 

Zmenu pripravuje aj Jana Bittó Cigániková, ktorá pre Noviny PLZS TV JOJ potvrdila, že interrupčná tabletka je stále na stole. "Aktuálne rokujem s koaličnými partnermi a budúci týždeň pozmeňovací návrh predložím," spresnila  predsedníčka zdravotníckeho výboru. 

Podľa informácií Novín PLUS TV JOJ je problémov s návrhom Anny Záborskej viac a jeho znenie má byť totiž v rozpore s platnou legislatívou.

O stanovisko sme požiadali aj Annu Záborskú. Správu budeme aktualizovať.

 

Súvisiace články