Zatiahnuté, dažďové prehánky
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Podľa ministra Matoviča sa o interrupciách nevedie poctivá diskusia. Citovo vydierate, oponuje Bittó Cigániková
Zdielať na

Podľa ministra Matoviča sa o interrupciách nevedie poctivá diskusia. Citovo vydierate, oponuje Bittó Cigániková

BRATISLAVA / Podľa ministra financií Igora Matoviča sa o interrupciách nevedie poctivá diskusia. Odporkyne sprísnenia dokonca označil za "prepnuté aktivistky". Ako jeho kritiku vníma predsedníčka zdravotníckeho výboru Jana Bittó Cigániková?

Minister financií a bývalý premiér Igor Matovič (OĽaNO) komentoval aktuálne dianie okolo sprísnenia interrupcií v denníku Nový čas. Podľa ministra sa nevedie sa poctivá diskusia. "Je tu pár ľudí, ktorí vedú svätú vojnu proti sprísňovaniu interrupcií. Ja sa pýtam, kde je to sprísňovanie interrupcií? V prvom rade mám ostych pred tou témou, lebo by ju mali riešiť v prvom rade ženy. Som rád, že to je teda Anna Záborská z Kresťanskej únie," zdôraznil šéf rezortu financií. 

Matovič dodal, že podľa neho je znakom rozvinutosti akejkoľvek spoločnosti to, ako chráni slabšieho v kritických situáciách. Za kritickú situáciu označil tehotenstvo. "V tejto kritickej situácii - keď je žena pred kritickým rozhodnutím - tak ten slabší je maličký plod, ktorý nosí niekde pod srdiečkom. Dať tomuto decku dva dni navyše, že nebude mať mama na rozmyslenie dva dni, ale štyri, tak to nepovažujem za boj proti interrupciám, ale za boj za také malinké základné ľudské právo, ktoré je garantované v ústave pre to malinké nič, čo niekto nazýva zhlukom buniek," vyjadril sa expremiér Matovič. 

Zároveň zdôraznil, že by sme sa mali orientovať ústavou. "Mali by sme zadosťučiniť ústave, že každý život je hodný ochrany od počatia, a dať tieto dva dni navyše tomu decku šancu, aby prežilo, nikomu z nás neublíži a aj tí prepnutí aktivisti, ktorí tu chcú zneužívať situáciu a vytvárať ideologických nepriateľov, by si mohli uvedomiť, že celý ten zákon je o masívnej podpore ženy v núdzi. Je tam x rôznych návrhov a tento jeden im špeciálne prekáža. Mne to pripadá doslova trápne, že tie dva dni chceme tomu decku zobrať," pokračoval ďalej s tým, že lekárske názory síce registruje, ale zároveň reflektuje na argumenty druhej strany. Tá tvrdí, že predĺženie lehoty by sa vôbec netýkalo interrupcií zo zdravotných dôvodov. 

Nesúhlasia odborníci

S tým však nesúhlasia odborníci, ktorí sa na tlačovej konferencii s predsedníčkou zdravotníckeho výboru Bittó Cigánikovou. Podľa vyjadrenia odborníkov je formulácia nejasná, pretože je náročné definovať čo spadá pod ohrozenie života. Rozdiel je podľa odborníkov aj v tom, ako definovať bezprostredné ohrozenie života. Podobne ladený prístup sa ukázal ako veľmi problematický v susednom Poľsku, kde sa lekári obávali robiť interrupcie, keďže  za nelegálne prerušenie tehotenstva im hrozí odňatie slobody. 

Ministrovi sa na sociálnej sieti poďakovala aj splnomocnenkyňa vlády pre náboženskú slobodu a poslankyňa kresťanskej únie Anna Záborská. Predkladateľka zákona na diskusiu s odborníkmi pred približne týždňom neprišla, a to napriek tomu, že svoju účasť predtým prisľúbila. 

Chcete vecnú diskusiu, ale správate sa nezodpovedne, reaguje Bittó Cigániková

S vyjadreniami ministra financií a bývalého expremiéra má zásadný problém šéfka zdravotníckeho výboru zo SaS, ktorá sa chystá k Záborskej návrhu zákona predložiť pozmeňovací návrh o interrupčnej tabletke. Práve táto neinvazívna forma interrupcie je považovaná za lepšiu, menej rizikovú a bez prípadných následkov. 

"Voči ženám je toto nezodpovedné rovnako, ako bolo nezodpovedné priviesť do parlamentu na kandidátke ľudí, ako je pani Anna Záborská, alebo pán Martin Čepček," poznamenala poslankyňa na margo výrokov expremiéra Matoviča. 

Podľa Jany Bittó Cigánikovej nebol prístup Matoviča v rozhovore férový. "Celý čas sa snažil psychicky vydierať výrokmi o tom maličkom, a o dieťatku a podobne. Lenže to nie je dieťatko a nevníma to tak ani spoločnosť, ani vedecká obec. Je to budúce dieťa," poznamenala poslankyňa, ktorá za týmito výrokmi cíti ďalšiu snahu o obmedzenie práv žien. "Je na rozhodnutí matky, či sa dieťa rozhodne vynosiť dieťa, priviesť ho na svet a ďalej ho vychovávať. Určite by jej do toho nemal rozprávať ani pán Matovič, ani jeho poslanecký klub," rozohnila sa mladá liberálka, ktorá sa proti sprísňovaniu interrupčnej legislatívy stavia opakovane.  

 

 

Súvisiace články

Najčítanejšie