Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Na hrane TV JOJ s ministrom Sulíkom a Pellegrinim: Nahrávky z poľovníckej chaty nemali nikdy preniknúť na verejnosť
Zdielať na

Na hrane TV JOJ s ministrom Sulíkom a Pellegrinim: Nahrávky z poľovníckej chaty nemali nikdy preniknúť na verejnosť

BRATISLAVA / Záznamy z poľovníckej chaty s Robertom Ficom a Robertom Kaliňákom, ale aj odvolávanie Richarda Sulík či zaradenie pomalšej reformnej rýchlosti. To všetko sú zásadné témy tohto týždňa, o ktorých sme sa porozprávali s Richardom Sulíkom a Petrom Pellegrinim v relácii Na hrane TV JOJ.

Po tom, čo Smer-SD neposlal do relácie adekvátneho kandidáta sa do horúceho kresla opäť posadil líder opozičného Hlasu Peter Pellegrini. Tvorcovia relácie pozývali zástupcov Smeru-SD do relácie opakovane, ale pozvanie buď nevyužili alebo ho rovno odmietli. 

Oponentom mu bol minister hospodárstva Richard Sulík (SaS), ktorý tento týždeň čelil odvolávaniu zo strany opozície a to pre zdvíhajúce sa ceny energií. Podľa opozície vláda nerobí na zmiernenie ich dopadov nič, koalícia tvrdí, že má celú situáciu pevne v rukách. Ďalšou dôležitou témou uplynulého týždňa boli nahrávky z poľovníckej chaty s Robertom Ficom, ale aj Robertom Kaliňákom (obaja Smer-SD). 

Poslanecký klub OĽaNO opustil poslanec Krošlák. SaS ho vo svojich radách nechce, pretože SaS urobil nepeknú vec. "Odskočil, keď sme už podali kandidátku. Nedivím sa, že teraz odskočil od nich. Neviem, kto sa naňho ulakomí, ale my to určite nebudeme," uviedol Sulík. 

Podľa Pellegriniho Krošlák nebude posledný, kto bude robiť čachre. "Nech si ide pán Krošlák kam chce," povedal Pellegrini s tým, že Hlas-SD oňho záujem nemá. 

Nahrávky z poľovníckej chaty

"Nie so odborník na právo, ale čo si tak pamätám, tak platí, že ak sa polícia snaží odhaliť trestný čín a podarí sa jej nahrať aj niečo iné, tak má povinnosť to,  čo sa netýka trestného činu zlikvidovať," poznamenal Pellgrini na margo nahrávok s tým, že ide o náhodné zachytenie niečoho, čo nie je trestným činom. "Je otázkou či táto nahrávka nemala byť zničená," uviedol s tým, že proti tomu poslal "chvíľky potešenia poľovníka s poľovníčkou"

"Ani ja nie som expert na právo a kľudne to môže byť takto, ako to vy hovoríte," povedal Richard Sulík s tým, že to je ale jedno a Robert Fico a Robert Kaliňák prestanú pytliačiť. "Nechápem, ako mu môže nechýbať 50-tisíc eur a zlaté mince,"povedal s tým, že to ukazuje pravú tvár sociálnych demokratov. 

50-tisíc eur je suma, ktorá prevyšuje ročný plat poslanca. V minulosti vykradli prenajatý byt Petra Pellegriniho. "Nenahlásenie akejkoľvek trestnej činnosti, ale ja nebudem komentovať odkiaľ tie peniaze boli, pretože Smer-SD je veľmi bohatá strana," reagoval Pellegrini, pričom Sulík mu oponoval tým, že sa s Pellegrinim staví, že v účtovníctve strany Smer-SD sa tieto peniaze neobjavia. Robert Fico tvrdí, že by malo ísť o sumu z predaja zariadenia bytu.

Podľa Pellegriniho súkromná koomunikácia nie je dôkazom, pričom zdôraznil, že nebude kopať, hoci by mohol. "Ak by som sa bavil súkromne so svojou sestrou,tak nikoho do toho nič nie je," vyjadril sa s tým, že súkromné rozhovory nemajú čo robiť vo verejnom priestore. "Toto sú vážne veci, ale samotný únik je rovnako povážlivá vec," doplnil Sulík s tým, že sa zhodli v tom, že toto sa na verejnosť dostať nemalo. 

Sulík sa venoval aj tomu, koľkokrát bol lustrovaný on, ale aj tomu, že ho nahrával Marian Kočner. "Určite to nemalo uniknúť na verejnosť," pritakával Sulík. 

Odvolávanie ministra hospodárstva

Podporu od OĽaNO Sulík vníma ako začiatok nových korektných vzťahov. "Príjemne ma to prekvapilo, a aj som sa za to Igorovi Matovičovi poďakoval," poznamenal s tým, že vďaka patrí aj poslancom Sme rodina. Poznamenal však aj to, že od "Igora Matoviča si v posledných 12. mesiacoch veľa vytrpel"

"Hádam  tomuto čertovi slovenskej politiky neveríte, že to, čo predviedol myslel úprimne," povedal pobavene Peter Pellegrini, podľa ktorého je to Matovičov kalkul, keďže sa k nemu otáča chrbtom Sme rodina. "Teraz bude Matovič-Sulík verzus Kolllár," pokračoval a dodal, že Sulík je "starý harcovník a vie čo to znamená, keď ho Matovič začne objímať". SaS ústami predsedu Richarda Sulíka opäť deklaruje vernosť vláde Eduarda Hegera. 

Bude daňová brzda? "Snažíme sa tam nájsť kompromis. Budem o tom verejne hovoriť, keď ho nájdeme," uviedol Richard Sulík s tým, že sa s ministrom financií zbližujú. "Bude súčasťou aj daňová brzda a zároveň dúfam, že ten kompromis nájdeme," doplnil tajnostkársky. 

Reformy a ďalšie opatrenia

Podľa Pellegriniho by si po opatreniach Sulíka mohol štát dovoliť rozpustiť vládu. Myslel tým výdavkové a daňové stropy. "Čo má čo vláda brať slušným ľuďom peniaze a rozhadzovať?" pýta sa Sulík s tým, že obvinenia z technokracie odmieta. "Vy ste do mňa pred pár mesiacmi skákali, že prečo nemíňame viac," rozosmial sa minister hospodárstva. Pellegrini označil tieto výdavky za bludy. "Jaj, tak nabudúce sa vás prídem spýtať," pokračoval Sulík v smiechu. 

Ministerstvo hospodárstva opäť chystá podporu nájmov pre prevádzky v čiernych okresoch. Prvá pomoc a prvá pomoc plus stále platí, hoci spadá pod rezort sociálnych vecí Milana Krajniaka. "DPH by sme im mali znížiť," vyriekol Sulík na margo gastroprevádzok s tým, že by bolo korektné im dať DPH na minimum s ďalšími podmienkami. "Je to v rukách ministra financií," doplnil. 

Ostrá hadka naživo

"Minister bol odvolávaný aj za to, že neprišiel so žiadnymi opatreniami, ktoré by ľuďom pomohli," povedal Pellegrini na margo toho, že Sulík síce so všetkým súhlasí, ale podľa neho nepodporil dobré návrhy opozície. "Zasa nevidím, kde je premiér," rozčúlil sa Pellegrini s tým, že Sulík s Matovičom sa vyhovárajú jeden na druhého, ale nevidím premiéra. "Vy preukážete, kde ste získali ten ranč, lebo nebudete len mňa naháňať," rozhorčene pokračoval Pellegrini s tým, že Sulík mu to oplatil podozrením zo 150-tisícového úplatku. "Vy ako viete ako fungujú OČTK? To si ako dovoľujete?" reagoval Pellegrini na vetu Richarda Sulíka, že si ho OČTK určite skoro predvolajú. 

Sulík zdôraznil, že štát dokáže ceny energií regulovať a presne to aj robia. "V porovnaní s priemernými mzdami ceny za plyn dokonca klesnú. Elektrina trocha stúpne, ale to je tá regulácia," vyjadril sa Sulík. Peter Pellegrini mu oponuje, že zníženie daní nie je riešenie, lebo sa vyhne matkám na materskej, ale aj seniorom. "Takto sa fungovať nedá a zo strany pána Sulíka, okrem kilečka sa iného asi nedočkáme," posmieval sa Pellegrini s tým, že vláda je podľa neho mimo. 

"Keď sa zníži DPH, tak mi to podporíme," argumentuje Sulík s tým, že Pellegrini mu obil o hlavu, že s opozíciou sa podľa koalície nehlasuje. "Vy ste mali to isté pravidlo," oponoval Richard Sulík. Plynu by malo byť podľa ministra hospodárstva dosť. Chýbať by mohol na konci februára asi 7 až 8 dní. "Tam budeme škrtiť veľkých," povedal a zdôraznil, že v marci sa už zdvihnú teploty a kapacita by vzrástla asi o pätinu. "V marci už bude plynu dosť,"  zaútočil Sulík na Pellegriniho, ktorý mu oponoval, že takýto prístup vlády nie je vporiadku. 

Ako odpovedali poltici na vaše otázky? Dozviete sa vo videu:

Súvisiace články

Najčítanejšie