Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Záborská vyťahuje podporu pre svoj zákon. Oprela sa aj o kázeň arcibiskupa, ktorý odporcov sprísnenia interrupcií prirovnal k Hitlerovi
Zdielať na

Záborská vyťahuje podporu pre svoj zákon. Oprela sa aj o kázeň arcibiskupa, ktorý odporcov sprísnenia interrupcií prirovnal k Hitlerovi

BRATISLAVA / Arcibiskup Cyril Vasiľ prirovnal interrupčnú tabletku k zabíjaniu plynom. O homíliu arcibiskupa sa oprela aj splnomocnenkyňa vlády pre slobodu vierovyznania a náboženského presvedčenia Anna Záborská, ktorá je zároveň členkou poslaneckého klubu OĽaNO. Podľa Bittó Cigánikovej zo SaS ide o náboženský fanatizmus.

"Ďakujem otec arcibiskup Cyril Vasiľ za jasné slová!" napísala Anna Záborská na svojom oficiálnom profile na sociálnej sieti s tým, že ľudí vyzvala, aby si kázeň vladyku Cyrila Vasiľa vypočuli. Homíliu nazval arcibiskup "V minulosti eliminovali ľudí plynom, dnes je na to tabletka..."

Arcibiskup Cyril Vasiľ označil protestné "vareškové pochody" za politicky živené iniciatívy. "Proti jednému, že až strašnému návrhu a uvrhuje nás do stredoveku až praveku, lebo žiada, aby matka mala povinne ešte jeden deň, než pôjde na potrat," uviedol arcibiskup posmešne v kázni. "Ani Hitler nechcel vo svojej dokonalej spoločnosti ľudí s postihnutím," pokračoval Vasiľ. 

Arcibiskup Vasiľ označil odporcov za expertov na salámovú metódu. "Ja furt neviem, čo má mať pokus o ochranu života spoločné s náboženstvom," uviedol s tým, že farbisto opisoval interrupciu ako vyškrabanie plodu z tela matky. Protesty označil za mediálnu hystériu. 

Reprodukčné práva sú ľudské práva

Podľa iniciatívy Nebudeme ticho novelou zákona chce Anna Záborská obmedziť ľudské práva, ale aj právo na dostupnosť informácií. "V praxi to môže znamenať aj to, že by lekárky a lekári nemohli verejne, napríklad na webových stránkach, poskytovať informácie o interrupcii, ktorú vykonávajú," uviedli s tým, že nútiť niekoho čakať na lekársky zákrok nedáva zmysel.

"Súčasťou návrhu je aj základ pre vytvorenie štátom dotovaných cirkevných zariadení, ktorých cieľom nie je podpora žien, ale najmä to, aby interrupciu nepodstúpili. Ale obmedzovanie reprodukčných práv vedie k ohrozeniu zdravia, šťastia, budúcnosti a života hlavne žien, pričom k zníženiu počtu interrupcií nijako neprispieva. Nižší počet interrupcií predsa ani nemá byť prečo naším hlavným cieľom," uviedli ďalej s tým, že menej neželaných tehotenstiev je cieľom každého. 
"Chceme, aby bolo menej neželaných tehotenstiev, chceme, aby ženy neboli tehotenstvom nútené ostať v násilných vzťahoch a chceme, aby narodenie dieťaťa pre nikoho neznamenalo posun na hranicu chudoby. Tomu vieme pomôcť zavedením kvalitnej, citlivej a inkluzívnej sexuálnej výchovy, hradením antikoncepcie zo zdravotného poistenia a zlepšením pôrodnej a popôrodnej zdravotnej starostlivosti, či zlepšením životných podmienok pre ženy, pre ľudí z etnických, sexuálnych a iných menšín a pre rodiny," pokračovali ďalej s tým, že návrh počíta aj so zrušením vyhlášky, ktorá definuje zoznam zdravotných dôvodov, pre ktoré je možné ukončiť tehotenstvo.

Proti sú gynekológovia aj právnici

Proti sa dlhodobo stavia aj Jana Bittó Cigániková (SaS), ktorá je predsedníčkou zdravotníckeho výboru. Spolu so zástupkyňou Sme rodina Zuzanou Šebovou sa dokonca stretla na diskusii s odborníkmi z gynekológie, ale aj práva, ktorí označili Záborskej návrh za škodlivý.
Argumentácia cirkevnými hodnostármi Janu Bittó Cigánikovú neprekvapilo rovnako, ako to, že Anna Záborská sa len málo opiera o vyjadrenia odborníkov. "Je to náboženský fanatizmus," poznamenala pre Noviny PLUS TV JOJ. Zároveň zdôraznila, že keď Anna Záborská argumentuje priblížením sa čakacou lehotou k západným krajinám, treba si uvedomiť jednu vec: "Tieto krajiny majú umožnené umelé prerušenie tehotenstva dlhšie, než je to na Slovensku."

Podľa predsedníčky zdravotníckeho výboru zároveň nie je prekvapením, že keď splnomocnenkyňa vlády a poslankyňa Anna Záborská hovorí A, zároveň nepovie aj B. 

Najčítanejšie