Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Rozpadá sa strana Spolu? Opúšťa ju mladá základňa, ktorá neverí novému vedeniu. Predseda Miro Kollár reaguje
Zdielať na

Rozpadá sa strana Spolu? Opúšťa ju mladá základňa, ktorá neverí novému vedeniu. Predseda Miro Kollár reaguje

BRATISLAVA / Mládežnícka organizácia Mladí SPOLU končí spoluprácu so stranou SPOLU-občianska demokracia. Hlavným dôvodom je nedôvera voči novému vedeniu strany SPOLU, ktorému chýba vízia a jasné ukotvenie strany. Mladí SPOLU volajú po spájaní síl s Progresívnym Slovenskom.

Sobotňajší snem mládežníckej organizácie Mladí SPOLU odhlasoval ukončenie spolupráce so stranou SPOLU-občianska demokracia. Je to reakcia na zmenu vedenia strany, keď na post predsedu nastúpil Miroslav Kollár.

“Chýba nám vízia strany, ktorá mala prísť najneskôr na sneme strany, ale doteraz sme sa jej nedočkali. Namiesto vízie sme boli svedkami útokov na nášho najbližšieho politického partnera, ktorým je Progresívne Slovensko, zároveň sme doteraz nepočuli odmietnutie spolupráce s Dobrou voľbou Tomáša Druckera. Vyskytli sa taktiež snahy o cenzúru, ignorovanie otázok členov a členiek či potláčanie demokratickej diskusie vo vnútri strany. Aj to je dôvod, prečo súčasnému vedeniu strany nedôverujeme,” vysvetlil za Mladých SPOLU Erik Kliment.

Mládežnícka organizácia sa tak rozhodla, že ďalej už nebude podporovať politické aktivity strany SPOLU. Pokračovať chce samostatne a plánuje sa zamerať najmä na vzdelávanie mladých lídrov. “Uvedomujeme si potrebu spájania síl a vytvorenia silnej alternatívy voči súčasnej vláde chaosu a vláde mafie, ktorá tu vládla predtým. Aj preto sme podporovali zlúčenie strany s Progresívnym Slovenskom. Keď to nevyšlo na úrovni strán, chceme vyslať signál aspoň my mladí. Väčšina členov a členiek mládežníckej organizácie posilní rady Mladých Progresívcov,” dodal Kliment.

Predseda Spolu Kollár rozhodnutie akceptuje, ale tvrdenia odmieta

Pre Noviny PLUS TV JOJ bývalý člen Za ľudí prehlásil, že rešpektuje rozhodnutie OZ Mladí SPOLU a ďakuje pánovi Klimentovi a členom OZ za čas a energiu, ktorú venovali OZ Mladí SPOLU a podpore aktivít strany SPOLU. Zároveň dodal, že verí, že zostanú ďalej aktívni vo verejnom priestore, či už politickom alebo občianskom.

"Odchod pána Klimenta a OZ ma neprekvapuje, vzhľadom na to, že ide o jedného z najaktívnejších členov cca 30-člennej skupiny, ktorá na sneme hlasovaním podporila zánik strany SPOLU k 31. decembru tohto roka. Vzhľadom na to, že zánik strany drvivá väčšina delegátov snemu odmietla, chápem, že si táto skupina hľadá svoje ďalšie politické uplatnenie, resp. pôsobenie vo verejnom živote," uviedol pre Noviny PLUS TV JOJ Miroslav Kollár, ktorý vedenie strany Spolu prevzal po Jurajovi Hipšovi. 

Kollár však zároveň zdôraznil, že rozhodne odmieta tvrdenia z tlačovej správy o cenzúre či nedostatku komunikácie smerovania strany a jej vízie. "Myslím, že na takú intenzívnu vnútrostranícku diskusiu medzi členmi, ako aj vedenia so štruktúrami strany ako zažívame v SPOLU posledné týždne od snemu, by mohla byť hrdá každá demokratická strana," doplnil k obvineniam z tlačovej správy, ktorú Mladí Spolu adresovali médiám.  

"Na moju snahu o stretnutie s vedením OZ Mladí SPOLU som dostal len odpoveď, že doterajší predseda OZ už nejaký čas nie je predsedom. O výhradách OZ voči novému vedeniu strany sme sa dozvedeli rovnako ako médiá až dnes predpoludním," pokračoval ďalej s tým, že napriek tomu drží členom OZ Mladí SPOLU palce, aby si našli priestor, v ktorom budú vedieť naplniť svoje ambície pomôcť lepšiemu životu na Slovensku.

Súvisiace články

Najčítanejšie