Zatiahnuté, dážď
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Analýzy Na hrane so Zuzanou Petkovou: Podobnosť nahrávok z chaty s Gorilou je len v tom, že vznikli podobným spôsobom
Zdielať na

Analýzy Na hrane so Zuzanou Petkovou: Podobnosť nahrávok z chaty s Gorilou je len v tom, že vznikli podobným spôsobom

BRATISLAVA / Nahrávky z poľovníckej chaty v Čifároch odhalili stretnutia, ktorými sa ich aktéri dostali pod paľbu otázok. Na to, či by sa obsahom nahrávok mala zaoberať verejnosť odpovedela Zuzana Petková, riaditeľka Nadácie Zastavme korupciu. Hosťa Analýz Na hrane TV JOJ sa vyjadrila aj k tomu, aký je rozdiel medzi súkromným a verejným.

Nahrávky z poľovníckej chaty

Udalosťou uplynulého týždňa boli nahrávky zachytávajúce Roberta Fica z poľovníckej chaty. Aký je rozdiel medzi tým, čo je verejné a čo súkromné? Na to odpovie šéfka Nadácie Zastavme korupciu Zuzana Petková. Nahrávky pritom v politickom živote nie sú ničím novým. "Sme krajina, kde nahrávky rôzneho druhu unikajú pomaly každého pol roka," uviedla Petková s tým, že by to nepreceňovala, ale ani nepodceňovala. Ak by nahrávky prišli pred rokmi, verejnosť by bola šokovaná rovnako, ako novinári. Dnes už to podla Petkovej neplatí. "To, čo mala verejnosť možnosť vidieť, počut, nás už prekvapí málo čo," doplnila riaditeľka NZK. 

"Myslím si, že verejnosť na to začína byť imúnna," pokračovala Petková s tým, že do popredia sa dostáva debata o tom, či sú nahrávky legitímne a zákonne získané. To je podľa riaditeľky samozrejme v poriadku. "Nahrávky v zásade dokresľujú to, v čom sme existovali dlhé roky," zdôraznila s tým, že je vidieť, ako bol mafiou prerastený celý štát. 

Je to ako Gorila?

Podobnosť s Gorilou vidí Petková iba v tom, že vznikli podobným spôsobom. "Podobnosť je tam aj v tom, že sa bavia o ovplyvňovaní procesov v štáte," podotkla s tým, že Robert Fico aktuálne pri moci nie je. "Priamy dôkaz pachánia trestných činov nevidíme, čo však neznamená, že sa niečo podobné nemohlo stať," vyjadrila sa riaditeľa NZK. "Robert Fico je politik a na tých nahrávkach sa rozpráva aj o viacerých zaujímavých veciach," uviedla s tým, že podľa odborníkov môže byť nahrávka použitá v trestnom konani v osobitých prípadoch.

Zuzana Petková zdôraznila, že to, čo bolo zverejnené je vo verejnom záujme a Ficova obrana je nepravdivá. "To, že mal v kancelárii 50-tisíc, ktoré neboli súčasťou daňového priznania a je otázne, kde by si takú sumu mohol ušetriť zo svojho platu," poznamenala Petková s tým, že takéto zistenie je vo verejnom záujme. Podľa Petkovej neobstojí ani argument o predávaní vybavenia z bytu. Aj v tom prípade je podľa riaditeľky Petkovej otázne, za čo si mohol takéto vybavenie nakúpiť. Obsah nahrávky by podľa Petkovej mohol byť ďalším dielom vlastnou hlavou. 

Politici musia zniesť aj väčší zásah do súkromia

Politici zároveň musia zniesť oveľa väčší zásah do súkromia a súvisí to s tým, čo robia ako politici. "Najzávažnejšie bolo to, ako Robert Fico dostal Covid a sfalšoval si PCR test. Dobre vieme, že Robert Fico ako politik hovorí niečo úplne iné, ako to, čo hovorí na nahrávke," zdôraznila Petková.

Nahrávky dokazujú podľa Petkovej aj to, že Marian Kočner bol Smeru-SD blízky a dokonca sa vyhrážal, že môže vypovedať na bývalého ministra vnútra Kaliňáka. "Zrejme má nejaké informácie k Smeru, pôsobeniu Kaliňáka a vydierať ich," doplnila riaditeľka NZK. 

Previerka pre priateľku

Katarína Szalayová, aktuálna priateľka Roberta Fica mala rovnako získať otázky na bezpečnostnú previerku. "NBÚ by sa mal sústrediť na preverenie," poznamenala Petková. Katarína Szalayová sa pritom vozí na aute, ktoré si nemôže dovoliť a tvrdí, že patrí jej mame. Tá však pracuje ako opatrovateľka v Rakúsku a tak drahý voz by si nemala z čoho dovoliť. Robert Fico na nahrávke rozpráva, ako svojej priateľke pomohol. "Nevieme však na koľko sú tieto výroky pravdivé,"dodala Petková s tým, že NBÚ by sa však mal mať určite na pozore. 

Úniky zo spisov - sú v poriadku alebo nie?

Pomáhajú vyšetrovaniu alebo ho sabotujú? "Je to od prípadu k prípadu," povedala Petková s tým, že v poriadku úniky nie sú, a v žiadnom prípade neboli vporiadku ani v prípade vraždy Jána a Martiny. V tomto prípade to však  podľa riaditeľky Petkovej, skôr pomoho vyvíjať verejný tlak. 

"Pre mňa je záhada, že to obvinenie vyšetrovateľom nebolo zrušené, keďže stanovisko súdu bolo jasné," poznamenala s tým, že zrušiť ho môže len Inšpekcia. "Vytvára to podozrenie, či to nie je účelové, aby nemohli vyšetrovať," uviedla Petková ďalej. Bolo konanie policajtov úplne v poriadku? "Čo vyšlo navonok, mi prišlo ako bežné dohadovanie stratégie policajného tímu," doplnila Zuzana Petková s tým, že pre ňu tam neboli prudko šokujúce veci.

Politizácia štátnej správy a boj s korupciou

"Ja súhlasím s pani prezidentkou, že ten cieľ, ktorý tá novela sleduje je legitímny," vyjadrila sa Petková s tým, že ani očista polície sa nedá robiť protiústavne a protizákonne. "Keď som štáty úradník v dákom regióne, kde je núdza o miesto a visí nado mnou Damoklov meč v podobe odvolania bez dôvodu, tak ťažko budem vzdorovať," vysvetlila Petková s tým, že takýto zamestnanec bude ťažko robiť oponentúru a skôr sa praktikám podrobí. 

"Ja si myslím, že by koalícia mala od tejto novely ustúpiť," uviedla Petková s dôvodom, že existujú inštitúty, kde je problém vyhodiť nominantov hoci majú zlé výsledky. "Napriek tomu nám však chýba profesionálna štátna správa. Myslím si, že by mala koalícia ísť touto cestou a nevracať nás späť," uviedla Petková a doplnila, že zárukou by mali byť nezávislé výberové konania. 

Zvláda vôbec vláda proces transparentnosti? "Aj premiér,  keď ohlásil niektoré opatrenia, tak v zásade ani v prípade paragrafu 363 nevieme, ako sa to vyriešilo. Bola to komisia pre komisiu," uzavrela Petková. Vieme určiť, že paragraf 363 potrebujeme a je aktuálne nadužívaný? "Paragraf je dobrý, ale spôsob akým sa uplatňuje je nedobrý," uviedla Petková a doplnila, že nie je problémom samotný paragraf, ale jeho použitie. Použitie paragrafu sa totiž nedá prešetriť. 

Súvisiace články

Najčítanejšie