Oblačno
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Ako zvládli herci pandémiu? "Urobili sme si deti," tvrdí Tomáš POKI Pokorný z divadla Petra Mankoveckého
Zdielať na

Ako zvládli herci pandémiu? "Urobili sme si deti," tvrdí Tomáš POKI Pokorný z divadla Petra Mankoveckého

BRATISLAVA / Z centra mesta sa vydali až do Rače. Divadlo Petra Mankoveckého, ktoré vzniklo v roku 2015 sa dočkalo prvého vlastného priestoru. Napriek tomu, že už majú domácu scénu, zostáva časť trápenia na ich pleciach. Ako sa vyrovnávajú s finančnými nedostatkami?

Divadlo Petra Mankoveckého, tiež známe ako divadlo DPM založili absolventi herectva na Vysokej škole múzických umení v Bratislave v roku 2015.

"V štátnom divadle sme boli kolegovia, tu sme kamaráti," povedala herečka Edita Koprivčević Borsová, ktorá pre Noviny PLUS TV JOJ dodala, že nezávislé scény dokážu omnoho rýchlejšie reagovať na aktuálnu situáciu a prezentovať svoj názor na dobové dianie. 

Financie zháňajú vlastnou šikovnosťou

Zatiaľ čo zriaďovaná a teda štátna kultúra spadá pod ministerstvo kultúry, tá nezávislá si musí peniaze zháňať vlastným pričinením a nápadmi. Aj priestory, v ktorých pôsobia, si opravujú svojpomocne. Do opráv sa zapája celý súbor. 

Principál Divadla Petra Mankoveckého Šimon Ferstl pre Noviny PLUS TV JOJ potvrdil, že divadlá si niečo málo zarobia aj zo vstupeniek, ale neporadili by si bez grantov a Fondu na podporu umenia. "Občas sa prihlási aj donor," poznamenal Ferstl, ktorý spresnil, že sa im dokonca niekoľkokrát stalo, že sponzor za svoju podporu nič nechcel. 

Ferstl zároveň zdôraznil, že medzi donorov nikdy nepatril žiaden aktívny politik. "Myslím si, že ani nevedia, že existujeme," poznamenal a dodal, že divadlo sa venuje aj politickým hrám a teda si nevie predstaviť, ako by brali peniaze od niekoho, koho kritizujú.

Viac a dozviete vo videu:

Súvisiace články

Najčítanejšie