Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Dokáže vláda poraziť korupciu? Korupcia tu vždy bola a bude. Môžeme len zúžiť priestor pre jej vykonávanie, tvrdí Petková
Zdielať na

Dokáže vláda poraziť korupciu? Korupcia tu vždy bola a bude. Môžeme len zúžiť priestor pre jej vykonávanie, tvrdí Petková

BRATISLAVA / Vláda sa prezentovala, ako protikorupčná, ale je to skutočne tak? O ich plánoch, zákonoch, ale aj reformách v Analýzach Na hrane TV JOJ hovorila riaditeľka Nadácie Zastavme korupciu Zuzana Petková. Čo vláde vyčíta?

Riaditeľka Nadácie Zastavme korupciu sa v relácii Analýzy Na hrane TV JOJ venovala predovšetkým nahrávkam Roberta Fica a Roberta Kaliňáka z poľovníckej chaty. Na pretras však prišli aj reformy aktuálnej vlády. 

Riešením štátnej správy je podľa Petkovej jej profesionalizácia. Tú podľa riaditeľky možno docieliť len nezávislými výberovými konaniami. "Ak budeme odvolávať dákeho vysokého funkcionára, tak dôvod tam musí byť daný," zdôraznila Zuzana Petková s tým, že kvalitné výberové konania sú kľúčové. 

Komisia pre komisiu

Komisia pre obnovu právneho štátu síce dospela k určitým výsledkom, ale ich konkrétna podoba je zatiaľ neznáma.    Výsledky sú zatiaľ neznáme. "Niektorí člnovia komisie boli dokonca prekvapení, že už skončila a priniesla aj nejaké riešenia," poznamenala Petková s tým, že išlo aj o zástupkyňu generálnej prokuratúry.

Problematický paragraf 363 sa tiež nepodarilo rozlúsknuť a nevieme aké riešenie bolo prijaté. "Potvrdzuje sa to, že to bola komisia pre komisiu," zdôraznila. Pani Klimentovú, ktorá tvrdí, že 363 nie je problematický, ale sporné je jeho použivanie. Pani Klimentovú po konflikte s generálnym prokurátorom nahradil pán Kandera. 

"Paragraf 363 dlhodobo kritizujeme aj my," uviedla Petková s tým, že súhlasí s tvrdeniami, že paragraf ako taký nerobí škodu. "Problém je práve to zrišenie právoplatného uznesenia o obvinení," pokračovala stým, že rozdiel je v tom, že súčasný generálny prokurátor hodnotí aj dôkazy, ktoré polícia pri vyšetrovaní nazbierala a nehodnotí to, či sú procesy zákonné. Dôkazy má na konci vyhodnotiť súd," doplnila Petková s tým, že moc generálneho prokurátora je priveľká. 

Má vláda silu niečo zmeniť?

Dôležitá z pohľadu boja proti korupcii je kľúčová Súdna mapa. Petková poznamenala, že Sme rodina má problém aj s treťou verziou od Márie Kolíkovej. Ticho je aj okolo hmotnej zodpovednosti, ktorá bola súčasťou programového vyhlásenia vlády. "Sme rodina je akousi brzdou týchto reforiem, tak koalícia už na tomto poly veľa nedokáže," uzavrela riaditeľa Nadácie Zastavme korupciu.

Podarí sa očistiť súdy od "Sklenkov"? "Žiadna reforma nikdy absolútne nevyčistí súdy od Sklenkov.  Táto Súdna mapa, ak by sa realizovala jej prvá verzia, by vážne oklieštila jej chápadlá," dodala Petková na záver s tým, že na väčších súdoch by sa popretrhali rôzne väzby. 

Súvisiace články

Najčítanejšie