Oblačno
15°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Mohlo ísť o systémový rasizmus: Kvôli covidu ich zatvárali bez ohľadu na počet pozitívnych. Doplatili na to životom
Zdielať na

Mohlo ísť o systémový rasizmus: Kvôli covidu ich zatvárali bez ohľadu na počet pozitívnych. Doplatili na to životom

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Rómske komunity v Žehre či Krompachoch opáskovali a ľudí v nich nechali v karanténe aj viac ako 30 dní. Dôsledkom je až dvojnásobná smrtnosť. Slovensko bolo pritom jediné v celej Európskej únii, ktoré zatváralo vylúčné komunity, zatiaľ čo majority sa takéto drastické opatrenia nedotkli.

Tému priniseol

;list=PLX-qV3Lrf324OMO6mVlBKMqniYAmKa6SO&index=2" target="_blank">denník SME. V osadách ako sú Žehra či Krompachy uzavrel štát tisícky ľudí a to vrátane malých detí a chronicky chorých. Ľudia sa nedostali ani chemoterapie či na gynekologické vyšetrenia v prípade tehotenstva. 

"Nemali ani také základné veci, ako sú šampón alebo prací prášok. Chýbali aj dámske hygienické vložky. Štát do hromadnej karantény zo dňa na deň vlani na jar zavrel v podtatranskej obci Žehra viac ako dvetisíc ľudí. Policajnou páskou s vojenským dozorom oddelil od ostatných rómsku osadu a sídlisko Dreveník," uviedol denník SME pričom zdôraznil, že k uzavretiu došlo bez selekcie pozitívnych. 

Štátna karanténa sa skloňovala viac, o vylúčené komunity bol záujem menší

Zatiaľ čo ponosi zo štátnej karantény sa riešili médiami plošne, príbehy z uzavretých komunít v mediách skôr chýbali. Aj redaktorky denníka Sme akcentovali, že v médiách chýbali individuálne príbehy. Pritom sa rómske komunity ocitli v karanténe bez potravín a základných potrieb. Riešenie je bolo chaotické a nesystémové aj podľa obudsmnakypre ľudské práva Márie Patakyovej. 

Ombudsmanka Patakyová vo svojom stanovisku zo začiatku roka uviedla, že v kontexte uzatvárania rómskych komunít je potrebné, aby regionálni hygienici a hygieničky zohľadňovali rôznorodosť každej rómskej komunity. "Sú lokality, kde sa nachádzajú neštandardné obydlia nie je možné uplatniť individuálnu izoláciu, ale máme aj komunity so štandardnými hygienickými podmienkami a obydliami, kde sú podmienky pre individuálnu karanténu," uviedla s presvedčením,  že komunitná karanténa sa začala rozširovať bez toho, aby boli posudzované individuálne podmienky obyvateľov a obyvateliek rómskych komunít.

"To, že sa niektoré rómske komunity uzatvárajú do karantén, neznamená, že sa vytvárajú podmienky a ďalšie mechanizmy pre efektívne predchádzanie šírenia ochorenia COVID-19," uviedla ešte vo februári s tým, že karantenizáciou rómskych osád ich obyvatelia následne čelia kritickým životným situáciám. "Následkom uzavretia svojej komunity nie sú schopní si zabezpečiť svojpomocne základné životné potreby a dostávajú sa do hlbšieho stavu núdze a ani obce nie sú schopné plnohodnotne túto situácie v rámci svojich kapacít zabezpečiť," upozornila Mária Patakyová.

Mária Patakyová spochybnila j to či štát nemohol urobiť viac, ale aj na to, že selektívne sa zatvárali iba rómovia a mohlo ísť o systémový rasizmus. Obrátila sa s prípadom aj na generálnu prokuratúru pod vedením Maroša Žilinku. Ten posúdenie presunul na Krajské prokuratúry, tie preskúmanie odložili. Podľa denníka SMe pritom právne stanovisko chýba aj dnes. 

Expremiér Matovič o tom nevie, máme mu dodať čísla

Expremiér Igor Matovič, ktorý bol pri zatvárani rómskej osady v Krompachoch tvrdí, že o číslach nevie. "Sú to pre mňa úplne nové informácie, že nejaká vyššia úmrtnosť. Vôbec takými informáciami nedisponujem. Keď mi ich dáte k dispozícii, tak sa k tomu vyjadrím," poznamenal expremiér a aktuálny minister financií Igor Matovič s tým, že neregistruje ani šťažnosť obudsmanky Márie Patakyovej. Matovič zároveň zdôraznil, že sa odmieta vyjadrovať k informáciám, ktoré sú iba tlmočené.  "Chcem ich vidieť naozaj v kontexte," dodal na záver. 

Minister práce Milan Krajniak tvrdí, že všetko prebehlo podľa vyhlášky, Lengvarský informácie o absentujúcej zdravotnej starostlivosti odmieta. Viac sa dozviete vo videu.





Súvisiace články

Najčítanejšie