Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Vyšetrovanie kauzy Očistec sa skončilo: Robert Fico pozýva Gašpara do politiky, kauzu komentujú aj Kolíková a Saková
Zdielať na

Vyšetrovanie kauzy Očistec sa skončilo: Robert Fico pozýva Gašpara do politiky, kauzu komentujú aj Kolíková a Saková

BRATISLAVA / Ešte vo štvrtok sa prípadu Očistec venovali v relácii Na hrane TV JOJ ministerka spravodlivosti Mária Kolíková a exministerka vnútra Denisa Saková. Len deň na to zverejnila Generálna prokuratúra informáciu, že vyšetrovanie bolo ukončené. Čo k prípadu povedali političky?

Správa, že bývalí policajní funkcionári pôjdu na slobodu sa objavila ešte vo štvrtok. Len deň potom hovorca Generálnej prokuratúry Dalibor Skladan informoval, že vyšetrovanie je ukončené a aktuálne prebieha štúdium spisového materiálu zo strany obvinených a ich obhajcov.

Čaká sa na konečný návrh

„Konečný návrh vyšetrovateľa preto ešte na prokuratúru doručený nebol. Celkovo bolo v prípade obvinených 21 osôb. Spolu 10 obvinených osôb bolo vylúčených na samostatné trestné konanie," povedal hovorca s tým, že pôvodne bolo predmetom trestného stíhania 25 skutkov. „Počas vyšetrovania boli vypočutí všetci obvinení, viacerí opakovane. Celkovo išlo o 46 výsluchov. Počas konania bolo vypočutých aj 92 svedkov, niektorí aj opakovane," vysvetlil Skladan. Dodal, že počas vyšetrovania bolo vykonané aj znalecké dokazovanie a zabezpečený bol aj rozsiahly listinný materiál.

Ako kauzu vnímajú političky

Zatiaľ čo mijnisterka spravodlivosti Mária Kolíková (SaS) sa k prípadu rozhovorila, jej oponentka exministerka vnútra za Smer-SD Denisa Saková (Hlas-SD) bola skúpa na slovo a kauzu veľmi koemntovať nechcela. 

​Robert Fico Gašpara pozval do politiky

Predseda strany Smer-SD Robert Fico pozval bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara do politiky. Uviedol to na piatkovej tlačovej konferencii. Zdôraznil pritom, že obvinenie Gašpara je nezmyselné, lebo je podľa predsedu nevinný.„Je to človek, ktorý má čo povedať," doplnil šéf Smeru-SD.

Tibor Gašpar, exšéf Národnej kriminálnej agentúry Peter Hraško, alebo bývalý šéf protikorupčnej jednotky NAKA Róbert Krajmer sú v rámci kauzy Očistec obvinení napríklad zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, z korupčných trestných činov a z trestného činu zneužívania právomocí verejného činiteľa.

Senát 5T Najvyššieho súdu SR na neverejnom zasadnutí 4. novembra rozhodol, že bývalí policajní funkcionári pôjdu na slobodu. Senát zamietol ako nedôvodnú sťažnosť prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry proti uzneseniu Špecializovaného trestného súdu z 26. októbra, ktorým bolo okrem iného rozhodnuté aj o zamietnutí návrhu prokurátora na predĺženie lehoty väzby stíhaných pre zločin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a iných skutkov.

Súvisiace články

Najčítanejšie