Skoro jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Progresívne Slovensko rozdá poslancom brožúry o interrupciách. Petíciu PS-ka podpísalo viac než 35-tisíc ľudí
Zdielať na

Progresívne Slovensko rozdá poslancom brožúry o interrupciách. Petíciu PS-ka podpísalo viac než 35-tisíc ľudí

BRATISLAVA / Hlasovať o sprísnení interrupčného zákona z dielne Anny Záborskej (Kresťanská únia/OĽaNO) sa bude hlasovať v Národnej rade už budúci týždeň. Mimoparlamentné Progresívne Slovensko iniciovalo petíciu a do poslancom v parlamente odovzdajú brožúry. Vyzbierali aj 50 ženských príbehov.

Petíciu proti sprísňovaniu interrupčného zákona podpísalo viac než 35-tisíc ľudí.  "Mnohé zo ženských príbehov boli smutnou ukážkou toho, čo neustále pripomíname – umelé prerušenie tehotenstva na Slovensku nie je dostupné pre všetky ženy, nevykonávajú ho celé nemocnice a mnohé ženy sa tak nevedia dostať k potrebnému zákroku," uviedlo Progresívne Slovensko, ktoré má v pláne vytvorenú brožúru odovzdať poslancom v parlamente. 

Božúru s názvom 50 príbehov po ktorých nemôžete hlasovať za návrh Anny Záborskej budu v parlanete distribuovať člen Progresívneho Slovenska a nezaradený poslanec Tomáš Valášek. "Príbehy sú samozrejme anonymné, ide o ich odkaz, ktorý jasne hovorí nie tomuto škodlivému zákonu. Obsahujú aj ďalšie dôležité informácie, napríklad o situáciách, ktoré ste v súvislosti s interrupciami zažili počas pandémie alebo o akútnej potrebe reformovať pôrodnícku starostlivosť tak, aby ženám nespôsobovala traumy či doživotné zdravotné komplikácie," uviedli ďalej Progresívci. 

Pozmeňujúce návrhy

Interrupčný zákon z dielne Anny Záborskej sa dočkal asi 25. pozmeňujúcich zákonov. Najviac z nich predložila liberálna SaS, ale slova sa chopilo aj liberálne krídlo OĽaNO na čele s Kristiánom Čekovským a Andrejom Stančíkom. Poslanci OĽaNO odstránili pozmeňovacím návrhom všetky body, ktoré považovali za kontroverzné a rozhodli sa zachovať len sociálnu a ekonomickú pomoc pre tehotné ženy v núdzi. 

Pre denník Sme Anna Záborská uviedla, že pozmeňovací návrh odmietla. „Je to rozobratie celého návrhu zákona na náhradné diely, tie podstatné časti odtiaľ vynechávajú. Obyčajne sa nedávajú pozmeňovacie návrhy ku zákonom, ktoré vychádzajú z jedného poslaneckého klubu. Bola som otvorená diskusii, keď sa takto rozhodli, je to ich záležitosť. V istom slova zmysle ma prekvapili,“ uviedla Záborská. 

"Ja tento jej návrh samozrejme chápem aj rešpektujem, nakoľko ide o idelogické rozdiely v ktorých sa nezhodneme. Napriek tomu máme s pani Záborskou dobrý vzťah, pretože nás spája viac, než nás rozdeľuje a úlohy, ktoré maáme pred sebou sú dôležitejšie, než naše nezhody na niektorých témach. Samozrejme s ňou ešte budeme komunikovať," reagoval Andrej Stančík pre Noviny PLUS TV JOJ. 

Súvisiace články

Najčítanejšie